Skip to content

Power BI’ın En Temel DAX Fonksiyonları

Power BI’ın En Temel DAX Fonksiyonları

Merhaba, sevgili okur! Bu yazımızda Power BI ‘ın en temel DAX fonksiyonlarından bahsedeceğiz. Bu fonksiyonları gerçek hayatlarımızda da bol bol kullanıyoruz. Bu da bizlere gösterir ki, biz bunları rapor yaparken çok fazla kullanacağız.

Sakin olun ve en basitleri düşünün 😃 Evet, bahsedeceğim fonksiyonlar şöyle:

  • Sayma (COUNT)
  • Toplama (SUM)
  • Ortalama alma (AVERAGE)
  • Maksimum Değeri Bulma (MAX)
  • Minimum Değeri Bulma (MIN)

Bu fonksiyonların hepsi oldukça basit bir yapıya sahiptir. Burada aklımızdan çıkarmamamız gereken nokta fonksiyonları İngilizce olarak kullanma zorunluluğumuzdur. Unutmayın ki, arayüzü Türkçe de yapsak da fonksiyonları İngilizce kullanmak durumundayız. Genel olarak üstteki fonksiyonları ölçülerde(Measure) kullanırız. Ölçülerin sonuçları bize skaler tek bir değer verir. Biz de bu yazıda aşağıdaki soruların tek skaler bir değer olarak cevaplarını arıyoruz.

Bu fonksiyonların uygulanışı için örnek veri setini kaggle.com’dan aldım. Siz de buradan örnek veri setine ulaşabilirsiniz. Bu veri seti video oyunlarla ilgili isim, sıralama, platform, yıl, tür, yayıncı, dünya çapında satış gibi bilgileri içeriyor. Biz de üstte belirttiğimiz fonksiyonlarla veri setine sorduğumuz bazı soruların cevaplarını alacağız.

Başlangıç olarak Power BI ‘a bu veri setini aktaralım. Bunun için Home sekmesinde Get Data seçeneklerinden Text/CSV seçerek bu veri setinin yolunu gösterelim. Bu .csv formatlı dosyayı almak için OK ‘a tıkladığınızda kendisi metinler arasındaki ayracı tanıyacak otomatik sütunlara bölünmüş halini Navigasyon penceresinde gösterecek ve bize sadece Load demek kalacak.

Şimdiki aşamada bu veri setinden aşağıdaki soruların cevaplarını almak için çalışacağız.

1-Kaç adet oyun var?

İlk olarak bu konudaki merakımızı giderelim. Sayma işlemi için temel DAX fonksiyonlarından COUNT fonksiyonunu kullanarak veri setinde kaç adet oyun olduğunu saydıracağız. Herhangi bir sütunu bu işlem için kullanabiliriz. Genelde sayma işlemi yaparken asla boş olmayacağını bildiğimiz sütunları seçeriz.  COUNT fonksiyonu içine ilgili tablo ve sütun adını yazarak işlemimizi gerçekleştiriyoruz. Aşağıda ilgili söz dizimini bulabilirsiniz:

Oyun Sayisi = COUNT(vgsales[Name])

Bu fonksiyonu yazarak 16.598 adet oyundan bahsettiğimizi keşfetmiş oluyoruz.

2-Global_Sales sütunundaki değerlerin toplamı nedir?

Bir sütundaki değerlerin toplanmasından bahsediyorsak devreye bir başka temel DAX fonksiyonu olan SUM fonksiyonu girer. SUM fonksiyonunu kullanarak GlobalSales sütunundaki değerlerin toplamına erişmiş olacağız. Fonksiyonu kullanabilmemiz için mutlaka sayısal değerler içeren bir sütunu seçmemiz gerekmektedir. Bizim toplamını istediğimiz sütun, Decimal Number veri tipinde sayısal değerler içeriyor. SUM fonksiyonunun içine ilgili tablo ve sütun adını yazarak işlemimizi yapıyoruz. Aşağıda ilgili söz dizimini bulabilirsiniz:

GlobalSales Toplam = SUM(vgsales[Global_Sales])

Fonksiyonun sonucunda GlobalSales sütunundaki değerlerin toplamını 8920.44 olarak elde ediyoruz.

3-Global_Sales sütunundaki değerlerin ortalaması nedir?

Aynı sütun için bir de ortalama değerin ne olduğunu bulalım. Bir sütundaki değerlerin ortalamasından bahsediyorsak kullanacağımız fonksiyon AVERAGE fonksiyonudur. AVERAGE fonksiyonu kullanmak için de aynı SUM fonksiyonunda olduğu gibi mutlaka sayısal veri tipi içeren bir sütun tercih edilmelidir. AVERAGE fonksiyonunda üstteki diğer iki fonksiyon gibi tablo ve sütun ismini yazarak istediğimiz sonucu elde edebiliriz. Aşağıda ilgili söz dizimini bulabilirsiniz:

GlobalSales Ortalama = AVERAGE(vgsales[Global_Sales])

AVERAGE fonksiyonu bize cevap olarak 0.54 değerini verir. Bu veri setindeki oyunların ortalama satış fiyatı 0.54’müş.

4-NA_Sales sütunundaki değerlerin maksimumu nedir?

Bu sefer başka bir sütunda başka bir merakımız var. Acaba NA_Sales sütunundaki en büyük satış değeri nedir? Bu sorunun cevabını bize yalnızca MAX fonksiyonu verebilir. Tabii ki bu fonksiyonu kullanırken de ilgili sütunların sayısal değerler içermesi gerekiyor. Yalnız bu fonksiyon, söz diziminde bize iki seçenek sunar: bir sütun içinde maksimum değeri de bulabilir, iki skaler değerden hangisi büyükse onu da söyleyebilir. Biz burada seçimimizi tüm sütundaki maksimum değeri getirmesini isteyeceğiz. MAX fonksiyonunun genel kullanımı da bu şekildedir. Aşağıda ilgili söz dizimini bulabilirsiniz:

Maksimum NA_Sales = MAX(vgsales[NA_Sales])

Bu fonksiyondan edindiğimiz bilgilere göre NA_Sales sütunundaki maksimum değer 41.49 muş.

5-NA_Sales sütunundaki değerlerin minimumu nedir?

Bu da soracağımız son soru: NA_Sales sütunundaki en küçük satış değeri nedir? Bu sorunun cevabını almak için MIN fonksiyonunu kullanacağız. Kullanımı en büyük yerine en küçük değeri getirmek için kurgulanmışken, söz dizimi tamamen MAX fonksiyonu ile aynıdır. Genel kullanımı bir sütunun tamamında minimum değeri bulmak üzerinedir. Aşağıda ilgili söz dizimini bulabilirsiniz:

Minimum NA_Sales = MIN(vgsales[NA_Sales])

Bu fonksiyondan edindiğimiz bilgilere göre NA_Sales sütunundaki minimum değer 0 mış.

Son sorumuzla birlikte en temel DAX fonksiyonlarını kullanarak yukarıdaki sorulara cevap vermiş olduk.

DAX fonksiyon sonuçları

Dilerseniz bu işlemlerin yapılmış hali olan .pbix formatlı dosyayı da buradan indirebilirsiniz. Bir sonraki yazımıza kadar hoşça kalınız.

Good game well played.