Skip to content

Veri Doğrulama Yaparken Formülleri Kullanın

Veri Doğrulama Yaparken Formülleri Kullanın

Veri doğrulama, bir hücreye veya seçtiğiniz aralığa girilen verilerle ilgili kısıtlamaları tanımlamak için kullanılan Excel özelliğidir. Veri Doğrulama ekranında liste, tarih, saat, metin uzunluğu gibi hazır bir şekilde kullanıma hazır doğrulama ölçütleri bulunmaktadır. Bu hazır doğrulama ölçütlerinden sadece bir tanesi hücreye uygulanabilmektedir. Birden fazla ya da hazır bulunmayan ölçüte göre veri doğrulama yapabilmek için “Özel” ölçütüne formül yazmak gerekir.

Şimdi İleri Excel Eğitimi konularımızdan biri olan Veri doğrulamada formül kullanımını T.C. Kimlik numarasının 11 haneli ve sadece sayı olacak şekilde girişine izin verildiği bir örnek üzerinden inceleyelim. Birden fazla ölçüt gerektiği için özel bir formül olan VE formülünün içinde UZUNLUK ve  ESAYIYSA formüllerini birlikte kullanmamız gerekiyor.

Öncelikle veri doğrulama uygulamak istediğimiz hücreyi seçtikten sonra Veri sekmesinin altında bulunan Veri Araçları grubundan Veri Doğrulama seçilir. Daha sonra açılan penceredeki Ayarlar bölümünden Doğrulama Ölçütü olarak Özel seçilip formül alanına uygun olan =VE(UZUNLUK(A2)=11;ESAYIYSA(A2)) yazılır.

 

Hücre üzerine gelindiğinde Girdi İletisi uyarısı ve hatalı veri girildiğinde Hata Uyarısı verilmek istenirse uygun alanlara gerekli bilgiler girilir. Girdi İletisi için ileti başlığı ve girdi iletisi alanları; Hata Uyarısı için uyarı stili, başlığı ve iletisi girilmelidir.

 

Tüm bunları bir hücreye uyguladıktan sonra diğer hücrelere uygulamak için ise hücreyi sağ alt köşesinden tutup aşağı doğru çektiğinizde diğer hücrelere de bu veri doğrulama işlemleri otomatik olarak uygulanacaktır. Artık hücrelerinize veri girişlerini daha kontrollü ve düzenli bir şekilde yapabilirsiniz.

Başka bir makalede görüşmek üzere…