Office 365, IT dünyasında günden günde yaygınlaşmak ile beraber birçok da yeni özellikler ile de tercih sebebi olmaktadır. Bu yenilikler haricinde office 365 güvenlik anlamında da birçok özellikler ve bu özelliklerin geliştirilmeleri üzerine çalışmalar yapmaktadırlar. DLP, Spam filter, connection filter gibi birçok gelişmiş güvenlik alt yapısına sahip olan Office 365, Exchange online Protection (EOP) ekibi ile gelişmiş güvenlik, güvenirlik , e-posta koruması ve e-posta yöneticileri için basit ancak daha verimli kullanıcı deneyimleri sağlayacakları platformlar geliştirmektedirler.
Microsoft, EOP ile beraber 7 yeni özellik yayınlamıştır.
1.Scheduled EOP reports
2.Domain-based email traffic support
3.Simplified block and allow
4.Quarantined message preview
5.Bulk release
6.Improving backscatter detection with Boomerang
7.Non-delivery report (NDR) backscatter storm prevention
Simplified block and allow
IT dünyasında ençok karşılaşılan durumlardan biri belirli domainlerin blacklist ya da whitelist’e alınması durumudur. Bu işlem Office 365 tarafında transport rule’lar ve yahut SCL (Spam Confidence Level) değerini değiştirerek sağlanırken artık bu ve buna benzer işlemler daha kolay gerçekleştirilebilecektir. “Simplified block and allow” özellik ile beraber artık domain bazlı ya da kullanıcı bazlı maillerin firma alt yapısına mail atmasına izin verilmesi ya da yasak verilmesi işlemleri daha basit şekilde yapılabilecektir.
Şekilde de görüldüğü üzere Exchange Admin Center bölümünde yer alan Protection bölümünde yer alan bir özelliktir. Buradaki “Spam Filter” bölümünde yer almaktadır. Burada yapılan işlem bir nevi spam olabilecek domain ya da mail adresi olabileceği gibi spam olmayan domainlere ya da mail adreslerine izin verilmesi ile ilgiidir. Bundan dolayı “Default” kuralın içerisinde yasak ya da izin verilecek şekilde başlıklar gelmiştir.
Şekilde de görüldüğü üzere varsayılan kuralın içerisine girildiği takdirde iki başlık yer almaktadır. “Block Lists” bölümünde yasak verilecek domain ya da mail adresi belirlenecektir. “Allow Lists” bölümünde ise izin verilecek domain ya da mail adresi girilecektir.
“Block Lists” bölümünde ana iki başlık yer almaktadır. Bunlardan birincisi “Sender block list” bu bölümde belirli mail adreslerine yasakların verilmesi durumu söz konusudur. Böylelikle burada girilen mail adreslerinden mail alımı bloklanmış olacaktır. İlgili mail adreslerinin girilmesi için “+” işareti ile devam edilmelidir.
“+” işareti ile devam edildiği takdirde mail adreslerinin girilmesi gerekmektedir. Bir ya da birden fazla mail adresinin girilmesi söz konusudur. Birden fazla mail adresinin girilmesi için “;” işareti mail adreslerinin arasına konulmalıdır.
Kullanıcı bazlı yapılan bu ayarlar domain bazlı da yapılabilinmektedir ki bu firmaların blackliste alacakları domainlerin tanımlanması anlamına da gelmektedir. Burada “Domain block list” başlığı ile devam edilecektir. Yasak verilecek olan domainlerin tanımlandığı bölümdür. Bir ya da birden fazla domain adresi girilebilir. Birden fazla domain girilmesi durumunda domainler arasına “;” işareti konumlandırılmadır.
Domain ya da mail adres bazlı yasak verilebilindiği gibi izinler de verilebilir. Bunun için ise “Allow lists” başlığı kullanılacaktır. Bu bölümde de aynı yasak verilen bölümdeki gibi iki başlık yer alamktadır. “Sender allow lists” bölümünde izin verilecek olan mail adresi ya da mail adresleri girilecektir. “Domain allow list” başlığında ise domain bazlı izinlerin verildiği bölümdür.