Farkındalık, farkında olma ya da bir şey hakkında bilgi sahibi olma , kendisinin ve çevresinin bilincinde olma halidir. Biyolojik, psikoloji bilimi, farkındalığı bir duruma algı ve bilişsel tepki olarak tanımlar.
Yargısız bir şekilde şimdiki ana odaklanabilmek amacıyla, dikkatinizi toplayabilmektir. (John Kabat-Zinn)
Gelişimin temelinde kişinin bireysel farkındalığının olması çok önemlidir. Farkında isek çözüm üretebiliriz, değişim yaratabiliriz.
Kişisel Farkındalık
Kişisel farkındalık; bireyin duygu, düşünce ve davranışlarını anlama çabasıdır. Kişinin yaşadıklarının kendi üzerindeki etkisini kavramasıdır. Kendinizle ilgili bilgi edinirken iki noktayı önemsemek gerekir, -Kendinizi suçlamadan, peşin hüküm vermeden anlayabilmek gerekmektedir,
Kişisel Farkındalıkta başarı nasıl sağlanır?
Olumsuz duyguları bakış açımız ve yaşadığımız olayları oluş süreçleri , verdiğimiz tepkiler doğrultusunda değerlendirmemiz önemlidir.
Kendimizi farklı açılardan değerlendirmek gerekir,
Duygusal zekanın geliştirilmesi; bireyin duygularını algılayabilmesi, tanıması ve yönetebilmesidir. Aynı zamanda insanlarla ilişkide empati, çatışmaları çözme ve etkili iletişim kurabilmesini de içerir.
Bireyin kendi kişisel hikayesini çocuklardan itibaren değerlendirmesi gerekmektedir. Geçmiş deneyimler ve kişilerin bu olaylara vermiş olduğu tepkiler kişisel gelişimin şekillenmesi için büyük önem kazanmaktadır. Bu yaşadıklarımızı anlamlandırmak gelişim yolculuğumuzda önemlidir.
Gün içinde kendi düşünce, his ve davranışlarını gözleme, bireyin yaşadığı olayın olduğu ana odaklanarak kendi ile ilgili değerlendirme yapması önemlidir. Bu değerlendirmelerin etiketleyici ve suçlayıcı olmaması, tek bir davranışınıza saplanmamak, kendinize anlayışlı olmak fayda sağlar. Bazı durumlarda kendinizle ilgili yorumları tekrar gözden geçirmenizde fayda vardır.
Kendi gözlemlerimiz dışında çevremizden bir çok bilgi gelmektedir. Bireyin kendisi ile ilgili yorumları dikkate alırken çevresindeki uyarıları da dikkate alması gerekmektedir.
Kendinize şu soruları sorun:
- Kendimde en çok sevdiğim yönler neler?
- Kendimde en az sevdiğim yönler neler?
- Daha iyi ve başarılı olabilmek için hangi bedelleri ödemeyi göze alıyorum?
- İnsan olabilmek için, kendimin en iyi versiyonu olmak için hangi eksik yönlerimi bilmek zorundayım?
- Yeteneklerim ne?
- İlgi alanlarım ne?
- Neye inanıyorum?
- Benim için hangi değerler önemli?
- Nasıl bir insanım?
- Benim için önemli olan değerlerin örnek bir yansıması mıyım?
- Farkındalık ile birlikte neler değişir?
Farkındalık yolculuğu hayatımızın gelişimi ve değişimi için çok önemlidir. Farkındalık arttıkça anlayış artacak ve hayatımızda sıradan olarak gözüken olaylar daha anlamlı hale gelecektir. Farkındalık ile bireysel düşünme kabiliyetimizi arttırabiliriz. Öfkemizi kontrol altına alabilir, gelişmesi gereken yeteneklerimizin farkına varabilir ve gelişim planları yaratabiliriz.