Skip to content

Teknoloji Sektörünün Corona (Covid-19) ile İmtihanı

Teknoloji Sektörünün Corona (Covid-19) ile İmtihanı

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title size=”20″ font_family=”none”]Çin’in Wuhan şehrinden hızla yayılmaya başlayan Corona virüsü çok sayıda ülkenin ekonomik durumunu etkiledi. Uluslararası etkinlikler, seminerler, konferanslar, konserler iptal edilirken, ülkelere giriş çıkışlar da durma noktasına kadar geldi. Her alanı olumsuz etkileyen virüs, teknoloji sektörü için de olumsuz sonuçlar yarattı. Facebook, Corona virüsüne bağlı, San Francisco’da  9-12 Mart tarihleri ​​arasında gerçekleştireceği Küresel Pazarlama Zirvesi’ni iptal etti. Bunun yanı sıra Amazon, Microsoft gibi sektörün önde gelen birçok kuruluşu etkinliklerini birer birer erteliyor ya da iptal ediyor. İptal edilen kongrelerin en önemlilerinden bir diğeri ise her yıl Barcelona’da gerçekleştirilen 24-27 Şubat’taki Mobile World Congress’ti (MWC). Bu iptaller Pandemic’in eşiğinde olduğumuzu her seferinde bize hatırlatıyor.[/mk_fancy_title][mk_blockquote font_family=”none”]“DSÖ tarafından yapılan açıklamada dünyanın yeni tip corona virüse hazır olmadığı ve Çin’in daha önce SARS ile mücadele ederek tecrübe kazandığı, virüs vakası yaşanmamış ülkelerde bu durumun zor olacağı yorumunu yaptı.” [/mk_blockquote][mk_fancy_title size=”20″ font_family=”none”]

Corona (Covid-19) Virüsü’nün Teknoloji Sektörüne Etkisi

Teknoloji donanımları üretiminin kalbi olan Çin’de yeni donanım yatırımları zora girdi ve şirketlerin elinde bulunan donanımların arızalanan parçalarına ilişkin yedek parça siparişlerinin tedarik süreci çok uzadı. Donanım tedarikinin uzaması ve bu konudaki geleceğe dair belirsizlikler özellikle büyük donanım üreticilerinin Nasdaq’daki hisselerini olumsuz etkiliyor.

Üretim durma noktasına gelirken birçok donanımın da ülkelere girişleri yasaklandı. İptal edilen toplantılar, zirve ve etkinliklerde firmaların iş süreçleri de aksamaya veya durma noktasına kadar geldi. Mümkün olduğunca teknoloji firmalarının çalışanları ülkeler arası seyahatler bir yana ülke içinde de seyahat planlarını iptal etti. Hatta Corona’nın yaygın olmadığı Avrupa ülkelerinde bile çalışanlar evden çalışmayı tercih ediyor. İşlerini sürdürmeye çalışan şirketler online platformlar üzerinden iletişimlerini organize etmeye başladı.

Bir yandan evden çalışmak beyaz yakalılar için mümkün olurken, fabrikalarda evden çalışma seçeneği mümkün olmadığı için birçok fabrika kapatılmak zorunda kaldı. Evden çalışmak birçok çalışanın özendiği bir çalışma şekli ve ayrıcalık olarak görülürken Corona’nın yayıldığı birçok ülke için bu durum zorunluluk haline geldi.[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_blockquote font_family=”none”]“Samsung, Güney Kore’nin Gumi şehrinde yer alan mobil cihaz ürettiği fabrikada bir çalışanına virüs bulaşması üzerine fabrikasını kapattı.”[/mk_blockquote][mk_fancy_title size=”20″ font_family=”none”]

Şirketler çalışanlarının evden çalışmasını istiyor

Enfeksiyon riskine karşı insanların sağlıklarını tehlikeye atmamak ama bir yandan da iş süreçlerini devam ettirmek zorunda olan şirketler, Teams gibi uygulamalar ile iletişimlerini sağlayabilecekleri platformlardan işlerini sürdürmeye başladılar.

Burada şöyle bir tespit yapmak mümkün: Corona (Covid-19), Microsoft Teams gibi ortak çalışma platformlarının Dünya genelindeki ilk ciddi sınavı oldu. Bu platformlar üzerinden iletişime ve ortak çalışmaya devam edebilen kurumlarda işlerin sürdüğünü söyleyebiliriz. Hatta Microsoft, Corona sebebiyle Office 365 E1 lisansını 6 ay boyunca ücretsiz sunmaya karar verdi, taktir edilesi bir davranış.

Seyahat edilemediği ve toplantıların iptal edildiği bu süreçte görüntülü iletişim sağlamak önem arz etmeye başladı. Çalışanlar, görüntülü iletişim kurabildikleri ve toplantılarını online olarak yapabildikleri sürece evden çalışmaya devam edebiliyorlar. Bu sayede aynı anda çalışma dosyasında çalışabilme imkânı, ekipler arası belge alışverişi ve yazışıp video konferans yapabildikleri platformlar üzerinden zaman ve mekân bağımsız olarak iş süreçlerini organize edebiliyorlar.[/mk_fancy_title][mk_blockquote font_family=”none”]Twitter, küresel çapta yaklaşık 5 bin çalışanının tamamına evden çalışmaya “güçlü bir şekilde teşvik ettiğini” açıkladı.[/mk_blockquote][mk_fancy_title size=”20″ font_family=”none”]İletişimin kopmaması ve ekonominin daha fazla etkilenmemesi için çalışanlar ofislerine gidemedikçe online platformlar üzerinden kurulan iletişimin önemi giderek artıyor.

Microsoft Teams’i keşfederek iletişiminizi kesintisiz devam ettirmek ve etkili bir Teams kullanıcısı olmanızı sağlamak için linke tıklayarak bize ulaşabilirsiniz.

Corona virüsünün ülkeler içinde güncel dağılımını takip etmek için rapora tıklayabilirsiniz.[/mk_fancy_title][mk_image heading_title=”Korona Virüs Raporu” src=”https://peakup.org/wp-content/uploads/2023/12/coronavirus-1.png” image_size=”full” svg=”true” title=”Korona Virüs Raporu” align=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://peakup.org/wp-content/uploads/2023/12/office_imza_son.gif” image_size=”full”][/vc_column][/vc_row]