Skip to content

Power BI Veri Ağ Geçidi (Gateway) Nedir ve Nasıl Kurulur ?

Power BI Veri Ağ Geçidi (Gateway) Nedir ve Nasıl Kurulur ?

Merhaba BI Fanları,

Bu yazımızda raporlarımızın yenilenmesi için oldukça önemli olan bir konuya değineceğiz: Veri ağ geçitleri. Localde bir sisteme bağlantı yapıp bu bağlantının istenen aralıklarla Power BI Services ‘de yenilenmesini istiyorsanız mutlaka veri ağ geçidini kurmanız gerekiyor.

Veri ağ geçidi, şirket içi bir ağda bulunan verilere güvenli bir şekilde erişmek için gerekli olan bir yazılımdır. Şirket içi veri kaynağı için bir ağ geçidi görevi görür. Herhangi birinin bir buluttan veya web tabanlı uygulamadan şirket içi verilere erişmesi gerekirse, istek ağ geçidinden geçer. Tüm bağlantı isteklerine ağ geçidi katılır ve erişim, kimlik doğrulama ve gereksinimlerine göre verilir.

Ağ geçitleri, şirket içi kaynaktan istemci platformuna veri aktarmaz. Ancak bu platformu doğrudan şirket içi veri kaynağına bağlar. Müşteri, raporlar, gösterge panoları ve veri analizi yapmak için kullanmak üzere şirket içi konumundan doğrudan verilere erişebilir. Ağ geçidi, tek bir veri kaynağı veya birden çok veri kaynağı ile şirket içi veri kaynağı arasındaki bağlantıları kolaylaştırmak için kullanılır.

 

Microsoft’un sağladığı bu ağ geçidini aşağıda da gösterilen  Azure Analysis Services, Azure Logic Apps, Power BI, Power Apps ve Power Apps için kullanabilirsiniz. Çalışma mantığının görselleştirilmiş hali şu şekildedir:

  • Power BI gibi bir bulut hizmeti, şirket içi veri kaynağından veri gerektiren bir sorgu oluşturur.
  • Bulut hizmetlerinden gelen bu sorgu, şifrelenmiş kimlik bilgileriyle Ağ Geçidi Bulut Hizmetine gider.
  • Ağ Geçidi Bulut Hizmeti, isteği işler, analiz eder ve şirket içi ağ geçidine gönderir.
  • Şirket içi veri ağ geçidi, veri kaynağı için kimlik bilgilerinin şifresini çözer ve kullanıcıyı veri kaynağına bağlar. Ayrıca, şirket içi veri ağ geçidi, bulut hizmetlerinden gönderilen sorguyu şirket içi veri kaynağına iletir.
  • Veri sorgusu, SQL Server, dosyalar, SharePoint, SSAS vb. olabilen veri kaynağında yürütülür.
  • Sorgunun sonucu, veri kaynağı tarafından şirket içi veri ağ geçidine döndürülür. Şirket içi veri ağ geçidi, sonucu bulut hizmetine geri gönderir.
  • Yeni veriler ilgili bulut hizmetine yansımış olur.

Gateway Türleri

2 farklı gateway türü vardır:

  • Standart Mod -Önerilen-
  • Kişisel Mod

Standart Mod

Veri Ağ Geçidinin (Gatewayin) bu sürümü, birden fazla kullanıcı için birden çok şirket içi veri kaynağıyla bağlantıya erişim izinlerini sağlar ve izinleri düzenler. Veriler, Power BI, Azure Analysis Services, Azure Logic Apps, Microsoft Flow, PowerApps vb. uygulamalarda kullanılabilir. Bu tür bir veri ağ geçidini kurarak birden çok veri kaynağına doğrudan bağlantı kurabilirsiniz. Bu veri ağ geçidi, birden çok kullanıcının birden çok veri kaynağına erişmesi gereken karmaşık senaryolar için önerilir.

Kişisel Mod

Şirket içi veri ağ geçidinin kişisel modu, farklı veri kaynaklarına bağlanmak için yalnızca bir kullanıcı tarafından kullanılmasına izin verir. Veri kaynaklarına yalnızca bir kişinin erişmesi gerektiğinde önerilir. Power BI kullanarak raporlar ve panolar oluşturmak için kullanıcı, erişim ayrıcalığını diğer kullanıcılarla paylaşamaz. Standart mod ne kadar önerilse de bazı bağlanılan veri kaynakları yalnızca Kişisel Mod’u desteklemektedir.

Power BI Veri Ağ Geçidi Kurulumu

Ağ geçidi uygulamasını yerel bir etki alanındaki herhangi bir sunucuya yükleyebilirsiniz. Tavsiye edilen, veri kaynağının bulunduğu yerel makinedir.

Ağ geçidinin yüklenmesi ile ilgili olarak önerilen ve minimum gereksinimler için buraya tıklayabilirsiniz.

  • Windows kimlik doğrulaması kullanmayı planlıyorsanız, ağ geçidini veri kaynakları ile aynı Active Directory ortamına üye olan bir bilgisayara yüklediğinizden emin olun.
  • İnternete bağlı olmayan, kapalı veya uyku modundaki bir bilgisayara (dizüstü bilgisayar gibi) ağ geçidi yüklemeyin. Ağ geçidi bu durumların hiçbirinde çalıştırılamaz.
  • Ağ geçidi kablosuz ağ kullanıyorsa performansı düşebilir.
  • Tek bir bilgisayara en çok iki ağ geçidi yükleyebilirsiniz: biri kişisel modda ve diğeri standart modda çalışır. Aynı bilgisayara aynı modda çalışan birden fazla ağ geçidi yükleyemezsiniz.

Veri Ağ Geçidini İndirme

Veri Ağ Geçidini indirme sayfasına gitmek için Power BI Portal’dan (app.powerbi.com) adresinden yararlanabilirsiniz:

Direkt olarak ilgili ağ geçidini indirme sayfasına gitmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz:

Veri Ağ Geçidinin Kurulumu

İlgili linklerden veri ağ geçidi kurulum dosyası indirildikten sonra dosya çalıştırılır.

Adım 1: Ağ geçidinin kurulum yeri seçilir ve kullanım koşullarını kabul etme tikine tıklanarak “Install” ifadesine tıklanır.

Maksimum bir dakika için temel kurulum yapılır.

 Adım 2: Veri Ağ Geçidi kullanacak & yönetecek ana hesaba ait e-mail ve şifre bilgileri girilir.

Adım 3: Yeni bir veri ağ geçidi oluşturmak üzere üstteki seçenek seçilir.

*Makinede mevcutta bulunan bir veri ağ geçidi var ise kurulumu başlatarak bu adımda ikinci seçeneği seçip ağ geçidiyle ilgili aksiyonları alabilirsiniz.

Adım 4: İlgili veri ağ geçidinin kimlik bilgileri girilir. Bu ağ geçidinin ismi, ağ geçidini onarırken ihtiyaç duyulan şifre girilir.

Bu işlemlerden Veri Ağ Geçidi kullanıma hazır hale gelir ve app.powerbi.com adresinde bulunabilir.

Diğer yazılarımıza da göz atmak isterseniz buradan başlayabilirsiniz. Başka bir yazımızda görüşmek dileğiyle.

Good game well played.