Skip to content

Power BI – 2020 Nisan Ayı En Beğendiklerimiz

Power BI – 2020 Nisan Ayı En Beğendiklerimiz

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Merhabalar sevgili okur! Bu yazımızda Power BI Nisan ayı güncellemelerini konuşacağız. Bu ayın güncellemeleri için “Tonla özellik geldi.” gibi bir tabir kullanılmış. Şimdi her şey gün yüzüne çıkacak! Size de bu konuda fikir vermek için hemen aşağıya neler olduğunu derledim.

Görselleri Kişiselleştirme (Ön İzleme)

Uzaklık anlatır: “Te”. Bunu te ne zaman anlatmışlardı gelecek diye. Sonunda kullanıcılara sunulduğu ay, bu ay oldu. Değişik bir özellik ile karşı karşıyayız. Normalde rapor oluştururken süreç şöyledir: Rapor tasarımcısı raporu oluşturur, kullanacak belli başlı kişilerin fikirleri alınır, bu doğrultuda grafikler, yerleri vs değiştirilir, rapor kullanıcılara açılır. Bütün bu sürecin ardından hala “Şu grafik şöyle olsa daha güzel olur”, “Ben bu grafikten birşey anlamıyorum, sütun grafiği olmaz mı?” diyenler oluyor tabi ki. O noktada bu özellik devreye girip “ne şiş yansın ne kebap” diyerek grafiklerden memnun olmayan kişilere “Sen isteğine göre düzenle madem…” diyor.

Tabi bunun için app.powerbi.com adresinde raporun ayarlarında bu özelliğin aktif hale getirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda power bi desktop uygulamasından da açabiliyorsunuz. Grafik olarak da bu rapor tasarlanırken içinde hangileri varsa tümü seçenek olarak gelmiş oluyor. İşin daha da ilginç kısmı sadece grafiği değiştirmekle kalmıyorsunuz, aynı zamanda grafiğe eklenmiş alanları da değiştirebiliyorsunuz. Yani gün sonunda bu özellikle raporun kullanıcıları sizin en başta oluşturduğunuz rapordan bambaşka birşey görüyor olabilirler. Rapor tasarımcılarının kimin bu özelliği kullanıp değişiklik yaptığını bilmesinin ileriki noktalarda bir ihtiyaç haline geleceğini düşünüyorum.

Göreli Zaman Filtresi

Power BI’ da filtreleme için genellikle yıl ve ay kullanıyoruz, gün bazında gösterim için de grafiği tercih ediyoruz. Bazı durumlarda konuşma dilinde alışageldiğimiz filtre kalıplarını kullanmak istiyoruz: “Geçen ay”, “Son 3 ay”, “Gelecek 1 hafta” vs. Bu filtreler relative(göreli) filtre diye geçmekte. Bu ayki güncellemeyle tüm bu filtrelere ek olarak Relative Time filtresi geliyor. Bununla da saat, dakika filtresi ekleyebiliyoruz.

relative time filter

Dikdörtgen Kement Seçimi

Gözlerimiz yollarda kaldı! Sen nerdeydin nerdee?! :'( . Rapor oluştururken çok göz yaşı döktük, sonunda geldi. İnsanın zoruna gidiyor PowerPoint’de herşeyi farenizle sürükleyerek seçip burada seçememek… Heyacanımı maruz görün. Kontrole basılı tutarak bu seçme işini Power BI Desktop ‘da da artık yapabiliyoruz. Power BI nisan ayı güncellemenin en iyisi bu bence. 😁

rectangular lasso select

Koşullu biçimlendirme için gelişmiş keşfedilebilirlik

Hani mutluluğu ararmış gibi umutsuzca ifadelerin yazıları, renkleri için koşullu biçimlendirme alanını arıyorduk ya artık onu direkt olarak görünür yapmaya ve ilgili yerlerin hemen yanlarına getirmiye karar vermişler. Bu özellik bu kadar😊

conditional formatting

Tablo ve Matristeki toplamlar ve alt toplamlar için koşullu biçimlendirme

Değerlere koşullu biçimlendirme uyguluyor ve bunu çok seviyoruz. Bunun yanında her seferinde “Toplamlarda neden uygulayamıyoruz?” diye soruyorduk. Çok oylanan bu özellik bu ay gelmiş bulunmakta. İstersek değerlere, istersek değerler ve toplamlara beraber veya sadece toplamlara uygulayabiliyoruz. Güzel!

SORU-CEVAP’ a soru öner

Soru&Cevap başlığını şu güncelleme yazısında ayrıntılı bir şekilde yazmıştım. Bunun üstüne Soru&Cevap görseline yeni bir özellik ekleniyor. Artık soru önerebiliyoruz. Rapora soru-cevap alanı koyduğumuzda rapor kullanıcıları için önerilen birkaç başlığı da bu şekilde belirlemiş oluyoruz.

SORU-CEVAP’da ölçü kullanımı

Soru-Cevapları Öğret’in ilk sürümünde yalnızca sütunları kullanabiliyorduk. Şimdi ise ölçü desteği de geldi. Artık ölçü değerlerini kullanarak  “Belli bir değerden fazladır” ya da “Belli bir değerden düşüktür” gibi ibareler kullanabileceğiz. Böylelikle artık daha kullanışlı.

Sayfa Yenilemesi için Değişikli Tespiti Algılaması

Bu ay, otomatik sayfa yenilemesi için yeni bir seçenek sunuldu. “Otomatik sayfa yenilemesi neydi?” diyenler için şu güncelleme yazısına göz atabilirsiniz. Sürekli yenileme senaryoları için kullanışlı bir özellik. Sayfa yenilemesini 1 saniye olarak ayarladığınızda veride herhangi bir değişiklik olsa da olmasa da sayfayı sürekli yeniliyordu ve bu bakıldığı zaman o kadar sık değişmediği zamanlar için verimsiz bir kullanım şekli. Bu sebeple yeni bir yaklaşım oluşturdular. Bu yaklaşımda “Değişiklik algılaması” isimli özel bir ölçü oluşturuluyor.

Bu ölçüde hesaplama metodunu seçip değişikliğini izleyeceğiniz alanı ve bunu ne kadar süreyle yapabileceğimizi seçiyoruz. “Change Detection” ‘ın hemen solunda gördüğümüz elmas ise bize bunun sadece Premium’da kullanabileceğimizi söylüyor. 😢 Bu özelliği “Sayfa Yenilemesi” özelliğini açtığınızda bu alana eklemeniz gerekiyor. Bunun haricinde bu özellik sadece Direct Query’de kullanılabiliyor. Her .pbix dosyası için bir tane bu özel ölçü oluşturabilirsiniz. Premium kapasite yöneticisi bunu yönetici portalında açmalıdır.

Yeni Görseller

Radar Chart

Radar Chart kullanmayı seviyorum. Güçlü ve zayıf alanları göstermek için kullanışlı olduğunu da düşünüyorum. Bu konuda yeni görseller gelmiş.

Çizgi Roman

KPIlara göre gösterilebilecek poz ve ifade içeren ilginç bir görsel oluşturulmuş.

 

Nisan ayının güncellemeleri burada bitiyor. Nisan güncellemesini indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. Daha neler ile karşılacağımızı merakla bekliyorum. Kendinize iyi bakın.

Good game well played.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://peakup.org/wp-content/uploads/2023/12/powerbi_imza_son.gif” image_size=”full”][/vc_column][/vc_row]