Skip to content

Power BI – 2020 Haziran Ayı En Beğendiklerimiz

Power BI – 2020 Haziran Ayı En Beğendiklerimiz

Merhabalaar sevgili okur! 1.sınıfta bize öğretilen mevsimler takvimine göre yaza girmiş bulunuyoruz, ne kadar havanın bu konudaki görüşü farklılık gösteriyor olsa da… Bu ay tek bir güncellemeyi yazsak bile yeter, öyle bir güncelleme ki… Hadi hemen Power BI haziran ayı güncellemelerini incelemeye başlayalım.

Sizi çok bekletmeden Power BI haziran ayı güncellemelerinin tacını hemen iletelim şu konuya:

1-Mobil Görünümü İyileştirme

Power BI ‘ın mobil görünümünün olması hep hoşumuza giden birşeydi . Tabi ki eksiklikleri de vardı. Örneğin karelerin çok büyük oluşu… Arka planı değiştirememe, yerleştirememe, nesneleri üst üste koyamama konuları gerçekten can sıkıcı olabiliyordu. Tek bir güncellemeyle hepsinden kurtulduk! Harika değil mi?

Artık küçük değerler içeren ifadeleri kocaman alanlarda göstermemiz gerekmiyor, bir grafin boş bir alanına yerleştirebiliriz. Böylelikle raporun tasarımıyla tam uyumlu bir mobil görünüm elde ediyoruz. İsimlerine göre görselleri rahatlıkla bulabiliyoruz.

Hala benim beklediğim bir konu, sayfa görünümünde gözükmeyen görseller mobil görünümünde görünür olabilir. Örneğin sayfa görünümünde ben bir slicer kullanıyorum ama bu mobil görünümde kullanışlı olmuyor. Bunun için mobil görünüme özel ayrı bir slicera ihtiyacım var. Ben bunun için bu slicerları ya da koyacağım herhangi bir görseli diğer grafiklerin arkasına saklıyorum. Keşke buna gerek kalmasa, yakında gelecektir inanıyorum😁

2-Otomatik Sayfa Yenilemesi

Premium’da olan Pro kullanıcılarının “Bizim de otomatik sayfa yenilememiz olmayacakkk mı?” dedirten bir özellikti. Sonunda Pro’ya açıldı. Pro kullanıcıları da artık anlık yenileme yapabilecekler. Bu özelliğin gözükmesi öncelikle Direct Query metodunu destekleyen bir kaynağa bu metodla bağlanmanız gerekiyor. Ardından bu özelliği hemen sayfa özelliklerinde görebiliyorsunuz.

3-Hiyerarşik Dilimleyicide Yeni İyileştirmeler

Hiyerarşik dilimleyici geçtiğimiz şubat ayında bizlerle buluşmuştu. O zamandan bu zamana bazı sıkıntılar yaşıyorduk; simgeler ve yazı boyutlarıyla ilgili… Bu ayki güncellemeyle tam olarak bu sorunlardan arındırılmış bir dilimleyici olduğunu belirtiyorlar. Artık simgeleri genişlet/daralt için birden fazla seçeneğe sahibiz. Alt öğeler için girintiyi özelleştirebiliyoruz -malum bir ara uzayda arıyorduk-. Ayrıca simgeler yazı tipi boyutuyla ölçekleniyor.

 

4-RLS artık Excel’in Veri Türleri galerisindeki Öne Çıkan Tablolar için destekleniyor

Excel’den Power BI veri setlerine bağlanma konusu giderek hız kazanıp büyüyor. Şimdi, bir tabloyu özellikli olarak işaretleyip Power BI hizmetine yayımladığınızda, RLS kuralları uygulanmış olsa bile bu tablo Excel’in veri türleri galerisinde görünecek. Önceden, bu tablolar Excel’de gösterilmiyordu. Bu yeni geliştirme, Excel’deki kullanıcıların yalnızca erişime sahip oldukları veri satırlarını göreceği anlamına geliyor.

5-Çizgi grafik nokta biçimlendirme seçenekleri

Bazen soruyoruz bu çizgi grafikte birşeyler eksik diye. Eksik noktayı bulduk. Artık çizgi grafikte X eksenindeki ilgili başlığa karşılık gelen noktayı renklendirerek gösterebiliyoruz. Bunu Format sekmesindeki Data Colors başlığından yapabiliyoruz.

6-Veri Bağlantıları

Palantir Foundry Konektörü

Arka uç veri yönetimi ile ön uç veri analizi arasındaki engelleri kaldırarak insanların verileri nasıl kullandıklarını yeniden canlandıran bir platformdur. Palantir, çeşitli teknik becerilere ve derin konu uzmanlığına sahip kullanıcıların verilerle anlamlı bir şekilde çalışmasını sağlar. Foundry ile, herkes verileri istediği herhangi bir şekle kaynaklayabilir, bağlayabilir ve dönüştürebilir, ardından harekete geçmek için kullanabilir.

Bu bağlayıcı yakında Veri al iletişim kutusunun Çevrimiçi hizmetler bölümünde yer alacaktır .

Power BI haziran ayı güncellenmiş sürümünü indirme sayfasına gitmek için buraya tıklayabilirsiniz. Power BI ile ilgili diğer yazılarımıza bakmak içinse şuraya tıklayabilirsiniz.

Güzel bir ay geçirmeniz dileğiyle. Kendinize iyi bakın.

Good game well played.