Skip to content

Open AI Dünyasında Neler Oluyor?: GPT-4o

Open AI Dünyasında Neler Oluyor?: GPT-4o

Yapay zekanın hayatımızdaki yeri günden güne artmaya başladı. Bu artış ile birlikte yapay zeka alanındaki gelişmeler de hız kazandı. Teknoloji şirketleri kendi yapay zekalarını çıkarmaya hatta hızlı bir şekilde dijital asistan konumuna getirmeye başladı. Her gelişme tüm sektörleri yakından etkiledi ve bir sonraki gelişme merak konusu olmaya başladı. 

 

Tam da bu dönemde Open AI tarafından 13 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirilen bahar lansmanında ChatGPT-4o sürümü tanıtıldı. Canlı yayın 100.000’in üzerinde katılımcı tarafından izlendi. Yeni güncellemeler ile birlikte, ChatGPT’nin gerçek bir dijital asistan olması yolunda kritik adımlar atıldı. Yeni sürümde, kullanıcılara canlı diyalog, anında çeviri, grafik analizi gibi alanlarda yeni kullanımlar sunuldu.  

Bu yazımızda Open AI dünyasındaki yeni gelişmeleri ve buna bağlı olarak GPT-4o yenilikleirni sizler için bir araya getirdik. Şimdi gelin birlikte bu gelişmeleri yakından inceleyelim ve Microsoft AI Çözümleri ile bu yapay zekayı nasıl deneyimleyebileceğinizi tartışalım. 

 

OPEN AI: ChatGPT-4o Nedir?  

Open AI’ın, 13 Mayıs 2024 tarihinde gerçekleştirdiği ve 100 binin üzerinde katılımcının izlediği bahar lansmanında, daha sezgisel olan yapay zeka geniş dil modelini tanıtıldı. GPT-4o olarak versiyonda yok yok diyebiliriz. Gerçek zamanlı tercüme yapan, matematik sorusu çözen, kişinin yüz ifadelerine göre duygularını okuyabilen bir yapay zekadan bahsediyoruz. Üstelik tüm kullanıcılara ücretsiz deneyim hakkının sunulduğu bir yapay zeka. 

Şimdi gelelim tanıtılan özellikleri daha yakından incelemeye. 

1. Gerçek Zamanlı Sohbet️ 

Yapay zekanın işlendiği bilim kurgu filmlerinde en çok kullanılan özellik yapay zeka araçları ile gerçek zamanlı diyalog kurabilmekti. İşte şimdi, bu özellik ChatGPT-4o ile filmlerde değil gerçek hayatta, tam da karşımızda. Daha fazla anlatmayalım, canlı örneği birlikte izleyelim.  

 

 

Ama hala en yakın arkadaşlarımızla yaptığımız sohbetin yerini tutamaz, kabul edelim. 😄 

Bir diğer canlı sohbet örneğini daha aşağıda görebiliriz. Bu senaryoda yapay zekanın gelen sesli komutları algılayıp ihtiyaca yönelik karşılık vermesini dikkatle inceleyin. 🧐 

 

2. Gerçek Zamanlı Çeviri 

En çok dikkat çeken özelliklerden birisinin gerçek zamanlı çeviri olduğunu söyleyebiliriz. Open AI tarafından paylaşılan kullanım senaryolarında, farklı dili konuşan iki arkadaşın ChatGPT-4o sayesinde kesintisiz diyalog kurabildiğini görüyoruz. Aynı zamanda çevirilerin dilin yapısına uygun olacak şekilde yapıldığını da söyleyebiliriz. 

 

 

İşte başka bir örnek: 

 

 

3. Grafik Okuma ve Analiz 📈 

Bir diğer özellikte ise ChatGPT-4o’nun verilen grafikleri okuyabildiğini ve buna bağlı olarak analiz yapabildiğini görüyoruz. Üstelik mevcut grafiği analiz ederken gelen sesli komutlara göre sorulan soruları cevapladığını ve önerilerde bulunduğunu gözlemleyebiliriz. 

 

4. Görsel Yetkinlik 📸 

Bir sonraki özellikte ChatGPT-4o görsel yetkinliği öne sürülüyor. Bir diğer canlı kullanım senaryosunda kağıda çizilen matematik sorusunu ChatGPT’nin canlı olarak çözmesi isteniyor. ChatGPT-4o, soruyu görsel olarak algılıyor, problemin çözüm aşamasındaki her adıma destek oluyor. Üstelik esprili yaklaşımıyla da izleyicileri güldürmeyi başarıyor. 

 

5. Ses Değişimi 

Bir yapay zeka düşünün, sizin isteklerinize göre ses tonunu ayarlayabilen. “Daha dramatik, daha duygusal, daha heyecan verici bir ses tonuyla konuşmanı istiyorum” diyerek yönlendirebileceğiniz bir yapay zeka… Evet GPT-4o ile bunun da mümkün olabileceğini göstermişler. Üstelik dilediğiniz tonda şarkı mırıldanması hatta söylemesi de mümkün. 

 

6. Ve Daha Fazlası ➕ 

Ve daha fazlası dedik, çünkü gerçekten yeni sürümün tüm özelliklerine ayrı bir kategori açmak mümkün değil. Ama yapay zekanın farklı neler sunabildiğini canlı örneklerle incelemek mümkün. Gelin hepsini birlikte keşfedelim.  

Gerçek zamanlı diyalog, görüntüyü analiz etme, sesli komutu algılama ve ortama uygun bir şekilde beklentiyi en üst düzeyde karşılama! İşte en çarpıcı örneklerden birisi:  

 

 

Mülakat stresi yaşayanları da şöyle alalım. Stresini azaltmanıza yardımcı olacak, gerçek bir mülakat provası yapmanızı sağlayacak ve anında geri bildirimlerle sizi besleyecek bir yapay zeka? Evet mümkün!  

 

 

Taş, kağıt, makas severler burada mı! İşte tarafsız bir jüri ile gerçek oyun deneyimi:  

 

 

ChatGPT-4o keşfetmekle bitmeyecek birçok kullanım alanına sahip. Buradan daha fazlasını keşfedebilir, tüm örnekleri inceleyebilirsiniz. 

Peki tüm bu özelliklerin bir stüdyoda sizlere sunulduğunu ve “dile benden ne dilersen” diyerek uzman ekipler tarafından şirketiniz için en doğru yapay zekanın oluşturulduğunu söylesek? 

PEAKUP AI Birimi’nin uzman ekibi ve örnek kullanım senaryolarıyla bu hikaye gerçek oluyor. Daha detaylı açıklama ve ChatGPT-4o kullanım senaryolarının canlı örneklerini izlemek için PEAKUP sosyal medya hesaplarını takipte kalın. 

Farklı blog yazılarımızda bir araya gelmek dileğiyle…