... Skip to content

Onlıne Mülakatlarda Nelere Dikkat Edilmeli?

Onlıne Mülakatlarda Nelere Dikkat Edilmeli?

Bundan sonra dünyada sosyalleşmenin kısıtlanması ile birlikte insan kaynakları ise alım stratejileri önemli ölçüde değişecek ve buna nasıl uyum sağlayacağız ?

Bildiğiniz gibi iş hayatında toplantılarımız online olduğu gibi işe alım tarafında da bu konunun profesyonelleri de mülakatları online olarak gerçekleştiriyor. Online mülakatlarda nelere dikkat etmeliyiz, online mülakatların artıları ve eksileri ne birlikte inceleyelim. Yüz yüze mülakata gitmeden önce nasıl hazırlık yapıyorsak aynı şekilde online mülakatların da bir hazırlık süreci olduğunu unutmayalım.

İlk izlenim’in %55’i renkler giyim ve vücut diliyle oluşurken, %38’i konuşma şekli, ses tonu ve vurgu ve %7 ise kelimeler veya sözlerdir. Bu sebeple online mülakatlarda ilk dikkat çekecek şey giyimimiz ve duruşumuz olacaktır. Dijital de olsa bir iş görüşmesi gerçekleştirdiğimiz için profesyonel olmalıyız. Bu sebeple öncelikle dik oturup kameraya bakarak konuşmalıyız. Bu şekilde göz kontağı kurmuş olacaksınız. Mülakata uygun şeyler giyinmek ise kendinize güven duymanızı sağlayacaktır. Sadece gömlek veya bluz giymek yerine bir bütün olarak etek ya da pantolon da giyinmeyi ihmal etmeyin.

Görüşmeyi gerçekleştirmeden önce kameranın konumunu ayarlamayı ihmal etmeyin. Güzel bir ışık ve açı olması önemlidir. Arka planın sade ve düz olması da aynı şekilde sizi ön plana çıkaracaktır. Görüşme öncesinde evde yalnız değilseniz mülakatta olacağınızın bilgisini evdekilere iletebilirsiniz. Yine cep telefonunuzu sessize almakta aynı özenin bir parçasıdır.

Görüşme esnasında ise adayın öz geçmişini yanında bulundurması fayda sağlayabilir. Heyecandan atladığımız ve unuttuğumuz şeyler olabilir. Bu sayede kendimizi daha net ifade edebiliriz. Yine aynı şekilde gülümsemeyi de ihmal etmiyoruz. Sorulara yanıt verirken kısa net ve anlaşılır olmaya çalışalım. Görüşme sonlandığında online mülakatın bittiğine emin olup ve rahat bir nefes alabiliriz.

Bu adımları hayata geçirmeden önce bir arkadaşınız aracılığıyla deneme yapabilirsiniz. Bilgisayarınızın ses ve görüntü sistemini, internetinizi test edebilirsiniz. İlk hazırlığı tedbirli davranak gerçekleştirmiş olacaksınız.

ONLINE MÜLAKATIN AVANTAJLARI NELERDİR ?

  • Yüz yüze mülakatlara oranla maddi anlamda daha avantajlı, Hem zamandan hem de yol gibi olan ekonomik giderlerden tasarruf sağlamaktadır
  • Yüz yüze mülakata oranla katılım sağlama oranı daha yüksek
  • İşe alım süreçlerinde daha hızlı ve daha kolay, 2. Görüşmeler için şehir dışında olmak ise bir sorun değil.
  • İşe alım profesyonelleri olarak mülakatı online yapacağımız için cv çıktısı almamıza gerek yok ve böylece kağıt israfını önlemiş oluruz. Dijitalde tuttuğumuz notları ilgili kişilerle paylaşmamız daha kolay.

 

DEZAVANTAJLARI NELERDİR ?

  • Online mülakatlarda bağlantı sorunları, ses veya görüntünün gelmemesi gibi teknik problemlerle karşılaşabiliriz. Stres seviyemizi artırırken bir yandan bize ayrılan zamanın da azalması anlamına gelebiliyor.
  • Kamera karısında birçok kişi strese girebilir ve olduğundan daha gergin görünebilir. Bunun da değerlendirmesini görüşmeyi yapan insan kaynakları profesyonellerinin iyi yapması gerekir.
  • Yüz yüze mülakatlara oranla daha az vücut dilini kullanıyor olmak. El sıkışmak, el hareketleri vb. Vücut dilimizi maalesef ki bu görüşmelerde öne çıkaramıyoruz.

BT İşe Alım Hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz.