Skip to content

MICROSOFT BUILD AI Duyuruları

MICROSOFT BUILD AI Duyuruları

Microsoft, geçtiğimiz yıl boyunca yapay zeka çağındaki liderliğini destekleyen üç temel alan oluşturmaya odaklandı. Bugün Microsoft Build’de bu alanlarda birkaç önemli duyuru yapıldı: 

 

  • Copilot+ PC’ler: Yepyeni bir yapay zeka çipi (NPU) ile şimdiye kadar piyasaya sunulmuş en hızlı ve akıllı PC’lerdir.
  • Copilot stack/yığını: Micorosft bugüne kadar öğrendiği her şeyi bir araya toplayıp geliştiricilerin kullanımına sunuyor, böylece onlar da kendi copilot’larını oluşturabiliyorlar.   
  • Microsoft Copilot: yapay zeka yardımcınız.

 

 

Koddan üretime: Azure’un geliştiricilerin çığır açan yapay zeka deneyimleri oluşturmasına yardımcı olduğu yeni yöntemler 

 

Bugünkü duyurular, geliştiricilerin zaten bildiği ve sevdiği araçları kullanarak Azure’un nasıl daha fazla seçenek, hız, ölçek, esneklik, güvenilirlik, güvenlik ve verimlilikle yapay zeka destekli uygulamalar geliştirmek ve dağıtmak için en iyi ortam haline getirildiğini vurguluyor. Microsoft, Copilot gibi kendi yapay zeka deneyimlerini oluşturup dağıtırken öğrendiği her şeyi bir araya getirdi ve kurumların kendi yapay zeka deneyimlerini oluşturup dağıtabilmeleri için bunları kullanıma sundu.  

 

  • OpenAI’ın yeni amiral gemisi modeli GPT-4o artık Azure OpenAI Hizmeti aracılığıyla genel kullanıma açıldı. Bu çığır açan çok modlu model, metin, görüntü ve ses yeteneklerini entegre ederek üretken ve diyaloğa dayalı yapay zeka deneyimleri için yeni bir standart oluşturuyor. API, metin ve görüntü desteği içeriyor ve yakında ses desteği de sağlanacak.
  • Azure AI Studio, üretken yapay zeka çözümleri ve özel copilot’lar oluşturmak için birleşik bir platformdur. Pro-code platformu, kurumsal sohbet, içerik oluşturma, veri analizi, proje yönetimi ve rutin görevlerin otomasyonu gibi karmaşık uygulamaları ve görevleri desteklemek için copilot’ların ve yardımcıların geliştirilmesi de dahil olmak üzere sorumlu üretken yapay zeka geliştirmeyi güçlendirir. Geliştiriciler Azure AI Studio’yu kullanarak en yeni yapay zeka araçlarını keşfedebilir; birlikte çalışan birden fazla API’yı ve modeli, temel verileri ve metaprompları düzenleyebilir; yapay zeka yeniliklerini performans ve güvenlik açısından test edebilir ve üretimde büyük ölçekte dağıtımı sürekli denetleme şansına sahip olarak gerçekleştirebilir. Azure AI Studio artık genel kullanıma sunulmuştur.
  • Öncü ve herkese açık LLM ve SLM seçenekleri genişletilerek iş ihtiyaçlarına göre seçim yapabilme esnekliği sağlanıyor. Phi-3-small, Phi-3-medium ve Phi-3-vision modelleriyle Phi-3 model ailesi genişletiliyor. Phi-3-vision ile geliştiriciler, metne ek olarak görüntüleri de girdi olarak kullanarak çok modlu deneyimler sağlayabilirler. Phi-3-mini artık Hizmet Olarak Modeller (MaaS) aracılığıyla kullanılabilir, böylece hızlı ve kolay bir şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Core42 JAIS ve Nixtla TimeGen-1 gibi modeller de artık MaaS aracılığıyla önizlemede kullanılabilir. AI21, Bria AI, Gretel, NTT DATA, Stability AI ve Cohere Rerank modelleri de yakında kullanıma sunulacak.
  • Yapay Zekanın güvenli ve sorumlu kullanımını sağlamaya yardımcı olmak için İstem Kalkanları (prompt shields) ve Topraklanmışlık Algılama  (groundedness detection) gibi Sorumlu Yapay Zeka geliştirmeleri artık kullanıma açık. Geliştiricilerin belirli içerik filtreleme ihtiyaçlarına göre uyarlanmış üretken AI uygulamaları için özel filtreler oluşturabilmeleri için Özel Kategoriler yakında geliyor. Ayrıca, Özel Kategoriler standart ve hızlı dağıtım seçenekleri sunarak kullanıcıların yeni filtreleri bir saatten daha kısa sürede dağıtarak olayları ve ortaya çıkan tehditleri hızla ele almalarına olanak tanıyor. Prompt Shields, prompt enjeksiyon saldırılarını (kullanıcıların zararlı girdiler enjekte etmek için promptları manipüle etmesi) tespit edip engellerken, Groundedness Detection ile geliştiriciler model çıktılarındaki “halüsinasyonları” tespit edip engelleyebiliyor. Yeni özellikler, sorumlu yapay zeka uygulamalarını geliştirme ve müşterileri yapay zeka uygulamalarını korumak için gelişmiş güvenlik önlemleriyle donatma konusundaki kararlılığımızın altını çiziyor.
  • Şu anda özel önizleme aşamasında olan Azure için GitHub Copilot ile geliştiriciler, Visual Studio veya Visual Studio Code’daki Copilot Chat içinden Azure’da uygulama oluşturabilir, sorun giderebilir ve dağıtabilirler.
  • Genel önizleme aşamasında olan AKS Automatic, geliştiriciler, DevOps ve platform mühendisleri için modern ve yapay zeka uygulamaları için ideal olan en kolay yönetilebilir Kubernetes deneyimini sunuyor. AKS küme kurulumunu ve yönetimini otomatikleştirir, en iyi uygulama yapılandırmalarını yerleştirir, böylece geliştiriciler harika kod oluşturmaya odaklanabilir ve aynı zamanda uygulamalarının ölçek, performans ve işlerini desteklemek için gereken şekilde güvenli bir şekilde çalışacağından emin olabilirler.
  • Geliştiricileri güçlendirmek için yapılan ek güncellemeler arasında, NoSQL için Azure Cosmos DB ile Azure Cosmos DB’ye yerel vektör arama özellikleri gibi akıllı uygulamalar oluşturmanın kritik yönlerinde geliştiricilere yardımcı olacak yeni veri özellikleri ve doğrudan veritabanı kullanıcı deneyiminde yapay zeka uygulaması yer alıyor.

 

Yenilikleri açığa çıkarın: İşlem gücü konusunda Azure Yapay Zeka çözümlerinin yeni çağı 

Yapay zeka endüstrileri değiştirip dönüştürmeye devam ederken Microsoft, her yerdeki geliştiricilerin ve müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için küresel bulut altyapısını genişletiyor. Bugün, yapay zeka çözümlerini güçlendirmek için optimize edilmiş araçlar ve hizmetler geliştirme konusundaki en son ilerlemeleri duyuruyoruz. Microsoft’un uyarlanabilir, güçlü ve güvenilir platformu, müşterilerin akıllı yapay zeka uygulamaları oluşturmak için ihtiyaç duydukları performans ve esneklikle geliştirildi. Microsoft, müşterilerine bilgi işlemde olağanüstü maliyet-performans ve gelişmiş üretken yapay zeka yetenekleri sunarak onları destekleme sözünü yerine getiriyor. 

 

  • Azure’un AMD’nin lider Instinct GPU’su MI300X’i içeren en yeni yapay zeka altyapısı Sanal Makinesi (VM) artık genel kullanıma açık. Microsoft, AMD’nin çok yönlü MI300x yapay zeka hızlandırıcı çipini müşterilerinin yapay zeka çıkarımlarına ve eğitimlerine güç sağlamak için sunan ilk bulut sağlayıcısı oldu. Bilgisayarların yapay zekayla ilgili görevleri daha verimli bir şekilde işlemesine yardımcı olan bu çip, yapay zeka modellerinin hem öğrenilmesini hem de uygulanmasını destekliyor. Sekiz AMD MI300X Instinct hızlandırıcıyı bir araya getiren ND MI300X VM’in eklenmesiyle Azure, müşterilerine GPT-4 gibi öncü modellerin çıkarım senaryoları için benzeri görülmemiş bir maliyet performansı sunuyor.

 

  • Genel önizleme aşamasında olan Azure Compute Fleet, kullanıcıların VM grubu davranışlarını otomatik ve programlı olarak denetlemesini sağlayarak istenen ölçeğe, performansa ve maliyete daha kolay ulaşmak için farklı sanal makine (VM) türleri, kullanılabilirlik bölgeleri ve fiyatlandırma modelleri arasında Azure işlem kapasitesi sağlamayı basitleştiren yeni bir hizmettir. Azure Compute Fleet, operasyonel verimliliği büyük ölçüde optimize etme ve hem yapay zeka hem de genel amaçlı iş yükleri için çekirdek işlem esnekliğini ve güvenilirliğini büyük ölçekte artırma potansiyeline sahiptir.    

 

  • Azure Cobalt 100 Arm tabanlı Sanal Makineler artık genel önizlemede. Microsoft’un Microsoft Cloud üzerinde genel amaçlı iş yüklerini çalıştırmak için özel olarak tasarladığı ilk CPU olan Azure Cobalt 100, hem Azure müşterileri hem de Microsoft Cloud Services için verimliliği ve performansı artırıyor.

 

Microsoft Fabric’te yapay zeka destekli analizlerle gerçek zamanlı içgörülerin kilidini açın 

Microsoft, Microsoft Fabric ile veri varlığınızı sürekli gelişen, yapay zeka destekli bir veri analizi platformuyla basitleştiriyor ve geleceğe hazırlıyor. Fabric sizin için trendlere ayak uyduracak ve her yeni özelliği sorunsuz bir şekilde entegre edecek, böylece veri varlığınızı entegre etmek ve yönetmek için daha az, verilerinizden değer elde etmek için daha fazla zaman harcayabileceksiniz. Bugün duyurulan yeni özellikler, içgörüleri daha etkili bir şekilde ortaya çıkarmanıza yardımcı olacak ve sizi veri ve analitik alanındaki trendleri yakından takip etmenizi sağlayacak.  

 

  • Gerçek Zamanlı Zeka (Real-Time Intelligence) ile tanışın. Orijinal Microsoft Fabric iş yükleri – veri akışı analizi için Synapse Gerçek Zamanlı Analitik ve verilerin gerçek zamanlı tespiti ve izlenmesi için Data Activator – veri uzmanlarının büyük, zamana duyarlı ve son derece ayrıntılı verileri proaktif ve güncel bir şekilde daha kolay bir şekilde birleştirmelerine, analiz etmelerine ve harekete geçmelerine yardımcı olmak için geliştirildi ve yeni Gerçek Zamanlı Zeka iş yükünde bir araya getirildi. Hem güçlü, kod açısından zengin hem de basit, az kodlu ve kodsuz arayüzleriyle Gerçek Zamanlı Zeka, her kullanıcının gerçek zamanlı verilerle çalışmasını sağlıyor. Gerçek Zamanlı Zeka ayrıca Fabric’teki çeşitli kaynaklardan gelen olayları almak, işlemek ve yönlendirmek için tek bir yer olan Gerçek Zamanlı hub ile birlikte gelir. Mevcut Gerçek Zamanlı Analitik yetenekleri hala genel olarak kullanılabilir olsa da, Gerçek Zamanlı hub ve Gerçek Zamanlı Zeka iş yüküne gelen diğer yeni yetenekler şu anda önizleme aşamasındadır. 
  • Genel önizleme aşamasında olan ISV’ler için Microsoft Fabric İş Yükü Geliştirme, ISV’lerin mevcut uygulamalarını Microsoft Fabric Framework içinde yerel olarak genişletmelerine yardımcı oluyor. Microsoft Fabric Extensibility Framework’ün Azure Marketplace üzerinden bir ISV teklifi olarak sunulmasıyla, geliştiriciler Microsoft Fabric ortamlarından ayrılmadan müşterilerine çözümleriyle katma değer sunabilecekler.
  • Azure Databricks, Microsof’un analitik portföyünün önemli bir parçası olmaya devam ediyor. Yakında Azure Databricks Unity Catalog tablolarına doğrudan Microsoft Fabric’ten erişebilecek ve Azure Databricks’teki Vector Search özelliklerinden yararlanabileceksiniz. Bu yenilikler, Azure Databricks’i Microsoft Fabric ile birleştirmeyi ve Azure Data Lake Gen2 (ADLSG2) ve Power BI’daki mevcut yatırımları genişletmeyi daha da kolaylaştıracak.
  • Genişletilmiş Snowflake Ortaklığı: Fabric’in piyasaya sürülmesiyle birlikte, Microsoft müşterilerine işleri için mantıklı olanı yapma esnekliği sağlamak için iş ortaklarıyla açık veri formatları, standartlar ve birlikte çalışabilirlik taahhüdünde bulundu. Bugün, Snowflake ve Fabric’in OneLake’i arasında tam birlikte çalışabilirlik oluşturmak için Snowflake ile mevcut ortaklığını genişleterek bu taahhüdü bir adım daha ileri götürüyor. Fabric OneLake’te Apache Iceberg için gelecekteki desteği ve Snowflake ile Fabric arasında çift yönlü veri erişimi duyuruldu. Bu entegrasyon, kullanıcıların Iceberg formatında depolanan Fabric ve Snowflake verilerini her iki platformdaki herhangi bir motorda analiz etmelerini ve Microsoft 365, Power Platform ve Azure AI Studio gibi uygulamalardaki verilere erişmelerini sağlayacak.

 

Microsoft Copilot’taki yeni temsilci özellikleri iş değerinin kilidini açıyor 

Bugün Microsoft Build’de yapılan duyurularla, Copilot’ın her kurum için karlı iş sonuçları elde etme yeteneğini ortaya çıkaran tamamen yeni bir dizi özellik sunuluyor. Microsoft, Copilot’ı bir ekip adına çalışacak şekilde genişleterek işbirliğini ve proje yönetimini geliştiriyor. Kuruluşlar, iş süreçlerini düzenlemek ve otomatikleştirmek için temsilci gibi davranan özel copilot’lar oluşturabilir. Copilot uzantıları ve Copilot bağlayıcıları, benzersiz iş ihtiyaçlarını karşılamak için Copilot’ı uyarlamayı ve genişletmeyi kolaylaştırır.  

 

  • Copilot Ekibi, Copilot’ı kişisel bir asistanın ötesine taşıyarak ekibin yeni ve değerli bir üyesi olarak hareket eder, işbirliğini ve proje yönetimini geliştirir. Copilot Ekibi, ekip adına hareket ederek ekibe katılır ve katkıda bulunur. Kontrol her zaman sizdedir; Copilot’a görevler veya sorumluluklar atayarak tüm ekibin birlikte daha üretken, işbirlikçi ve yaratıcı olmasını sağlayabilirsiniz. Copilot Ekibi, Teams, Loop, Planner ve daha nice işbirliği yaptığınız ortamlarda kullanılabilir ve bir toplantı moderatörü, grup koordinatörü ve proje yöneticisi olarak hareket edebilir.
  • Temsilciler: Müşterilerin iş süreçlerini düzenlemesini sağlayan özel yardımcı robotlar (Erken Erişim Programında). Bu yeni yetenek kategorisiyle oluşturulan yardımcı pilotlar, uzun süredir devam eden iş süreçlerini otomatikleştirmek, eylemler ve kullanıcı girdileri üzerinde mantık yürütmek, bağlamı oluşturmak için bellekten yararlanmak, kullanıcı geri bildirimlerine dayalı olarak öğrenmek, istisna taleplerini kaydetmek ve yardım istemek için sizin yönetiminiz altında bağımsız olarak çalışır.
  • SharePoint’ten oluşturulan özelleştirilmiş copilot’lar, kullanıcıların SharePoint ve OneDrive verilerine dayanarak saniyeler içinde dosyalardan ihtiyaç duydukları bilgileri almalarına yardımcı olur. Sadece birkaç tıklamayla kolayca oluşturulabilen ve Copilot Studio kullanılarak ek geliştirmeler yapılabilen bu copilot’lar kurum içinde kolayca paylaşılabilir.
  • Yeni Copilot uzantıları ile kullanıcıların Microsoft Copilot eylemlerini özelleştirmelerini ve Copilot’ı kendi verilerine ve iş kolu sistemlerine genişletmeleri daha kolay hale getiriliyor. Geliştiriciler bu uzantıları Copilot Studio veya Visual Studio için Teams Toolkit kullanarak oluşturabilir.
  • Copilot Studio’daki Copilot bağlayıcıları, Adobe, Atlassian, Snowflake ve daha fazlası için 1400’den fazla yerleşik bağlayıcı ile Copilot’ı harici sistemlerden gelen ek iş verilerine dayandıran bileşenlerdir ve geliştiricilerin Copilot uzantıları oluşturmasını daha kolay ve hızlı hale getirir.
  • Power Automate’teki (Erken Erişim Programında) yapay zeka kaydedici, kullanıcıların fare tıklamaları ve klavye girişleri yerine ses ve ekran paylaşımı kullanarak kaydediciye bir görevi nasıl otomatikleştireceğini hem göstererek hem de söyleyerek akışlar oluşturduğu daha doğal, çok modlu bir deneyim yaratır.

 

Windows Copilot Runtime ve Copilot+ PC’ler ile yeni bir inovasyon çağının kilidini açın  

Microsoft, bilgi işlemde yapay zeka çağına doğru yolculuğuna devam ederken, bu yapay zeka dönüşümünün ön saflarında yer alan geliştiricilere farklılaştırılmış yapay zeka deneyimleri sunmaları için doğru araçları vermek istiyor. Dün yeni bir kategori olan Copilot+ PC’ler tanıtıldı ve bugün bu yeni cihaz sınıfının uygulama geliştiricilere farklılaştırılmış AI deneyimleri sunmaları için nasıl bir çağrı olduğunu, Windows’u geliştirme ihtiyaçları için en iyi yer haline getirdiğini ve geliştiricilerin 1,4 milyar kullanıcımıza inanılmaz deneyimler sunmasını sağladığını paylaşıyoruz.   

 

  • Dün duyurulan Copilot+ PC’ler, 45 TOPS işlem yapabilen Neural Processing Units (NPU) tarafından desteklenen, her katmanında yapay zeka bulunan, şimdiye kadar üretilmiş en akıllı PC’lerdir. Bu yeni cihaz sınıfı, uygulama geliştiricilerine, büyük faydalar, minimum gecikme süresi, maliyet verimliliği, veri gizliliği ve daha fazlasını sağlamak için NPU’lardan yararlanarak uçta çalışan farklılaştırılmış AI deneyimleri sunmaları için bir davet niteliğindedir.  
  • Geliştiricilerin Windows’ta yapay zeka geliştirmeyi hızlandırmalarını sağlamak için işletim sisteminin temel dönüşümü de dahil olmak üzere Windows’un her katmanına yapay zeka aşılayan Windows Copilot Runtime ile Microsoft Copilot yığını Windows’a genişletiliyor. Windows Copilot Runtime, geliştiricilerin yapay zeka yolculuklarının neresinde olurlarsa olsunlar harika yapay zeka deneyimleri oluşturmak için ihtiyaç duydukları her şeye sahiptir. Windows Copilot Runtime, Windows ile birlikte gelen 40’tan fazla cihaz içi yapay zeka modeli tarafından desteklenen bir dizi API olan Windows Copilot Kitaplığı’nı içerir. Ayrıca, geliştiricilerin kendi cihaz içi modellerini Windows’a getirmelerine yardımcı olmak için AI framework’lerini ve araç zincirini içerir ve GPU’lar ve NPU’lar dahil olmak üzere güçlü istemci silikonunun temeli üzerine inşa edilmiştir.
  • Copilot+ PC’lerdeki NPU’larda en iyi şekilde çalışmak üzere tasarlanan Phi Silica son teknoloji SLM ile tanışın. Phi Silica API’sini Windows Copilot Kütüphanesi aracılığıyla vektör eklemeleri, alma-artırılmış oluşturma (RAG), metin özetleme ve optik karakter tanıma (OCR) gibi diğer AI API’larıyla birlikte kullanıma sunuluyor.
  • PyTorch ve yeni Web Neural Network (WebNN) çerçevesi için Windows DirectML aracılığıyla yerel destek sunuluyor, böylece geliştiriciler yapay zeka yatırımlarını Windows donanımında daha az teknik çabayla ölçeklendirebiliyor.
  • DevHome’da Ortamlar, DevDrive’da performans iyileştirmeleri ve her geliştiricinin Windows’ta daha üretken olmasına yardımcı olmak için tasarlanmış daha fazla yeni özellik kullanıma sunuluyor.