Skip to content

Microsoft Build 2024: Önemli Konu Başlıkları

Microsoft Build 2024: Önemli Konu Başlıkları

Yapay zeka haberleri her geçen gün gündemdeki yerini artırmaya devam ediyor. ChatGPT-4o özellikleri neler? Google hangi yapay zeka özelliklerini ekledi? Microsoft Yapay Zeka Çözümleri’nde hangi gelişmeler yaşandı? Ve daha birçok soru teknoloji meraklıları tarafından yakından takip ediliyor.

PEAKUP olarak bu sorularınızı yanıtlamak ve teknolojik gelişmelerini yakından takip etmenizi sağlamak için her hafta TECHUP bültenimizde sizlerle buluşuyoruz. Bültenin tüm sayılarına buradan ulaşabilir, teknoloji ve yapay zeka dünyasını yakından takip edebilirsiniz.

Bu yazımızda ise yine en çok merak edilen sorulardan birisini yanıtlayacak, Microsoft Build 2024 etkinliğinin öne çıkan başlıklarını konuşacağız. Microsoft Build etkinliği nedir? Copilot’a hangi özellikler eklendi? Yapay zekada güvenlik nasıl sağlanır? Tamamını yakından keşfedelim.

 

Microsoft Build Nedir? Ne Zaman, Nerede Gerçekleşir?

 

Microsoft’un en büyük etkinliklerinden biri olan ve geliştiricileri, yazılım mühendislerini, BT uzmanlarını bir araya getiren Microsoft Build, bu yıl 21-23 Mayıs tarihleri arasında Seattle’da gerçekleşti. Etkinlik çevrimiçi platformlardan gerçek zamanlı yayınlanarak dünyanın her yerinden katılımcıyla buluştu.

 

Microsoft Build 2024: Welcome to the age of AI transformation

 

İlham dolu günler için yeni güncellemelerin ve son gelişmelerin ele alındığı, dünya liderlerinin eşliğinde vaka çalışmalarının gerçekleştirildiği bir etkinlik akışı planlandı. Peki bu büyük etkinlik nasıl başladı dersiniz? Hemen izleyelim. 👇

 

 

Bu çarpıcı video ile başlayan etkinlikte Microsoft CEO’su Satya Nadella, Kevin Scott, Scott Guthrie gibi sektörün önde gelen isimleri gelişmeleri tanıtan oturumlar gerçekleştirdi. Bu oturumlara ek olarak;

  • Katılımcıların Microsoft’un uzman kadrosuyla buluşabileceği canlı buluşmalar planlandı.
  • Katılımcıların kaçırdığı oturumları tekrar izleyebilmesi sağlandı.
  • Dünya genelinden geliştiricilerin ve öğrencilerin katılabildiği yarışmalar düzenlendi.
  • Microsoft Learn ile katılımcıların gerekli adımları tamamlayarak sertifika alması sağlandı.

Peki dopdolu geçen günlerde hangi konu başlıkları ele alındı? Kısaca göz atalım. 👀

 

Microsoft Build 2024 Önemli Konu Başlıkları

 

1. Team Copilot

Tüm ekiplere anında yeni bir takım arkadaşı dahil etsek? Toplantılara katılsa, toplantıyı yorumlasa, toplantıyı özetlese hatta ve hatta bir projenin yönetim süreci tamamen o takım arkadaşınızda olsa? Evet, Team Copilot, saydığımız tüm bu özellikleri hatta daha fazlasını sizlere sunuyor.

Copilot artık kişisel asistan olmanın da ötesine geçerek gerçek bir takım arkadaşı görevini üstleniyor. Team Copilot ile entegre çalışan tüm alanlarda (örneğin Teams, Planner, Loop vb.) verilen komutlar Copilot tarafından doğrudan hayata geçiriliyor.

Artık bu özellik ile bir projenin tüm detaylarını belirledikten sonra proje aşamalarının takip edilmesi, son teslim tarihlerine göre ekip üyelerinin bilgilendirilmesi gibi görevleri Copilot’tan isteyebilirsiniz. 👇

 

 

2. Agents: Custom Copilot

Bir önceki maddemizde bahsettiğimiz gibi Copilot artık kişisel asistan olmanın da ötesine geçerek takımınızın asistanı hatta ekip arkadaşı görevini üstleniyor ve 3. taraflarla yürütülen süreçlerde sizi kolaylıkla temsil ediyor.

Örneğin bir tedarikçi arayışında olduğunuz süreçte Copilot tedarikçiden teklif ve detayları alabiliyor ve tüm seçenekler arasında değerlendirme yapıp en doğru kararı vermenize yardımcı oluyor. Aynı zamanda tedarikçilerle ya da satın alma müdürleriyle yürütülen mail süreçlerinde bizzat görev alıyor.

Tüm bu aşamalarda görev alacak dijital asistanı tasarlamak ise Copilot Studio’daki eşsiz gelişmeler sayesinde çok daha kolay ve mümkün hale geliyor. 👇

 

 

3. Copilot in SharePoint

SharePoint kullanımı artık çalışanlar için çok daha fonksiyonlu hale geliyor. Kullanıcılar ihtiyaç duydukları bilgilere Copilot ile saniyeler içerisinde ulaşabiliyor, üstelik veriler SharePoint ve OneDrive üzerinden alınıyor, -elbette erişimin olduğu dosyalardan.- Kurumlara özel olarak tasarlanan yardımcı pilotlar Copilot Studio ile kolaylıkla hayata geçiriliyor, verimlilik artışı isteyenlere birebir diyebiliriz. 👇

 

 

4. Copilot Extensions and Copilot Connectors

Copilot’un yeni uzantıları sayesinde artık kişiselleştirilmiş bir deneyim daha mümkün hale gelerek iş süreçlerindeki verimlilik artırılıyor. Yeni Copilot uzantılarıyla herkesin eylemlerinin özelleştirilmesi ve iş süreçlerindeki verilere ulaşması kolaylaştırılıyor.

Ek olarak yeni gelişmeler sayesinde tasarlanan özel Copilot’lar entegre olabildiği platformlar aracılığıyla kullanıcılarla buluşuyor. Örneğin, kurumunuza özel tasarlanan bir Chatbot’un whatsapp üzerinden müşterilerinizle ya da çalışanlarınızla direkt iletişim kurabileceğini söylesek?

 

5. Copilot Studio

Yenilenen Copilot Studio ile artık özelleştirilmiş yardımcı pilotlar üretmek çok daha kolay hale geliyor. SharePoint’te kullanılacak özel bir Copilot tasarlamak, 3. taraflarla yürütülen süreçlerde görev alacak bir Copilot tasarlamak ve daha birçok özel kategoride ihtiyaç duyulan Copilot’ı tasarlamak daha kolay, daha mümkün ve hızlı. Aynı zamanda tasarlanan Copilot’ın sürekli geri bildirimlerle geliştiğini ve kontrolün daima sizde olduğunu unutmayın.

 

 

6. Real-Time Modal GPT-4o

OpenAI tarafından geçtiğimiz günlerde tanıtılan GPT-4o artık Azure OpenAI Hizmeti aracılığıyla genel kullanıma sunuldu. Burada bir duralım ve derin bir nefes alarak bu gelişmenin neler doğurabileceğini hayal edelim.

Metin, görüntü, ses yeteneklerini gerçek zamanlı analiz eden, tamamını birleştirebilen GPT-4o, yapay zeka dünyasında çığır açan yeniliklerin şirketler tarafından da kullanılmasına olanak sağlayacak.

Günlük hayatımıza yansıyan bir örneğini birlikte izleyelim. 👇

 

 

Daha detaylı açıklamalar ve farklı örnekler için aşağıdaki tanıtıma göz atabilirsiniz.

 

Yapay Zekada Güvenlik

Yeni gelişmelerin haricinde etkinlikte odaklanılan bir diğer nokta ise yapay zekada güvenliğin nasıl sağlanacağı konusu oldu. Farklı platformlardaki yeni hizmetler ile veri sızıntılarına ve güvenlik açıklarına karşı ekstra savunmaların geliştirildiği açıklandı.

Örneğin Microsoft Edge gelişmeleriyle hassas ve korumalı olarak etiketlenen sayfalarda ekran görüntüsü alma olanağı engellenerek tarayıcıdaki veri sızıntısına karşı koruma sağlandığı; aynı zamanda BT yöneticilerinin hangi cihazların risk altında olduğunu görmesine olanak tanındığı paylaşıldı. Bununla beraber sorumlu yapay zeka çözümlerinin de artırıldığı duyuruldu.

İşte güvenlik ile ilgili detayların aktarıldığı bir oturum:

 

 

Microsoft Build etkinliğinin detayları konuşmakla bitmez. Ancak biz yine de etkinlikte öne çıkan başlıkları birlikte kısaca keşfettik. Gelin bir de önemli konu başlıklarını Microsoft özetiyle izleyelim. 👇

 

 

Microsoft Build etkinliğinin en önemli konu başlıklarını ele aldık. Peki tüm bu özelliklerin bir stüdyoda sizlere sunulduğunu ve “dile benden ne dilersen” diyerek uzman ekipler tarafından şirketiniz için en doğru yapay zekanın oluşturulduğunu söylesek?

PEAKUP Yapay Zeka Birimi’nin uzman ekibi ve örnek kullanım senaryolarıyla bu hikaye gerçek oluyor. Daha detaylı açıklama ve Microsoft Yapay Zeka Çözümlerini PEAKUP uzmanlığı ile deneyimlemek için sosyal medya hesaplarımızı takipte kalın.

Farklı blog yazılarımızda bir araya gelmek üzere.