Skip to content

EVDEN ÇALIŞMAYI EĞLENCELİ HALE GETİRİN

EVDEN ÇALIŞMAYI EĞLENCELİ HALE GETİRİN

Bazı İnsanlar Evden Çalışmayı  Severler

Evden çalışmayı sevenler dizüstü bilgisayarları ve rahat giyimleriyle geçen bir günden daha iyi bir şey hayal edemezler. Bazı çalışanlar ise ofislerinde olmayı, iş arkadaşlarını ve gündelik sohbetlerini özleyebilirler. Bu durumdan ister hoşlanalım ister hoşlanmayalım pandemi nedeniyle bir süre daha uzaktan çalışmamız gerekecek gibi duruyor.

Uzaktan çalışırken nasıl daha üretken olur ve aklı başında kalabiliriz konusunda birçok tavsiye var; ‘’duş alın, sosyal medyada çok fazla zaman harcamayın, evcil hayvanınız var ise onu kısa bir yürüyüşe çıkarın, öğle yemeği saatlerinizi atlamayın’’ gibi. Bu nedenle, evden çalışmayı keyifli ve sürdürülebilir bir deneyim haline getirecek çalışma alanı nasıl oluşturur ve rutin haline getiririz birkaç maddede derledik. İtiraf edelim hepimiz ofisimizi çok özledik.

Duyusal Bir Manzara Yaratın

Sanat, bitkiler ve daha duyusal uyarımlar olan zenginleştirilmiş alanlarda çalışan insanların çalışma verimliliğini arttırdığı kanıtlanmıştır. Buna vereceğimiz en ufak örnek ofis çalışma masanızın üstünde duran yahut panonuza pinlediğiniz aile fotoğrafınız bile olabilir. Bu nedenle kendinize duyusal bir çalışma ortamı yaratmak için etrafınızda gürültü varsa doğa sesleri açabilir, çevre ısınızı kendinize göre ayarlayabilir, sabah kahveniz için parlak bir kupa seçebilir, duyu uyaranlarınızdan birini kontrol altında tutmak için masanızın başında uçucu bir yağ bulundurabilir ve bitkiler ile yeşillendirebilirsiniz. Böylece size hoş gelmeyen hisleri ortadan kaldırmış olacaksınız.

Bedeninize İyi Bakın

Basit görünse de evden çalışmak vücudumuzun temel ihtiyaçlarını unutmayı kolaylaştırabiliyor. Bu da beynimiz ve bedenimiz için düzenli molalar vermediğimizde sağlık durumumuz olumsuz etkileniyor.  Evet muhtemelen ofisinizde ergonomik bir masa ve sandalyeniz vardı. Evde ise ofiste olmanın aksine bir avantajınız ise pozisyonunuzu sık sık değiştirebilmenizdir. Bir sandalyede otururken, kanepeye geçebilir ya da yoga matınızda oturabilirsiniz. Farklı pozisyonları test etmek, fiziksel kolaylığı daha hızlı bulmanıza yardımcı olacaktır.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer şey de harekettir. Gün içinde işe giderken toplu taşıma aracı kullanıyor ya da toplantılar arası gidip gelirken hareket ediyor dahası bir çay veya kahve molası için günde ortalama 8.000 ila 10.000 arası adım atıyordunuz. Şimdilerde ise günlük gidiş/geliş sürenizi toplayıp evde ailece egzersiz yapabilir, çocuklarınızla dans edebilirsiniz. Bu eğlenceli olacaktır.

Çalışmaya Başlamak için Uyaranlar Belirleyin

Pandemi günlerinde birçok çalışanın uyku düzeninin bozulduğu adaptasyon sürecinde zorlandığı tespit edilmiştir. Bu nedenle çalışmaya başlamanız için uyaranlar belirleyin. Tıpkı ofisinizde güne başlarken ritüel haline getirdiğiniz bir bardak sıcak çay içmek yahut duyularınızın uyarılmasını sağlayacak olan aynı müzikle güne başlamak gibi etkenler sizi harekete geçirecektir. Önemli olan püf noktalardan bir diğeri de harekete geçtikten sonra dikkatinizin dağılmaması için kendinizi izole etmenizdir. Çalışma zaman diliminiz boyunca evinizdeki alanları paylaştığınız diğer insanlarla temel kurallar belirleyin. Eğer ebeveyn iseniz çocuklarınız her ne kadar bu kurallara riayet etmeyecek olsa da hayatın müşterek olduğunu bize hatırlatan ev hayatımızda diğer bireylerden de destek isteyebilirsiniz.

Sosyalleşmeyi unutmayın

İşteyken ailemizi daha az görürken, şimdi ise iş arkadaşlarımızla daha az vakit geçiriyoruz. Her ne kadar gün içinde online programlarla çevrim içi sohbetler gerçekleştirsek de birlikte aktivite yapamıyoruz.  Bu yüzden happy hour olarak düzenleyebileceğiniz zamanlar belirleyin. Buna örnek olarak bizler, PEAKUP olarak, şirket kültürümüzün bir parçası olan her cuma günü mesainin son saati FridayTalks etkinliklerimize online olarak evden devam ediyoruz. Tüm çalışanlar aynı gün ve saat aralığında Microsoft Teams üzerinden toplanarak, heyecanlı ilgi çeken, eğlendiren, bilgi dağarcığımızı genişleten konularla bir araya geliyoruz. Tabii ki hareket etmeyi de ihmal etmiyor ve birlikte spor da yapıyoruz.

Sabrınızı, motivasyonunuzu eksik etmeden tekrar fiziksel olarak bir araya geleceğimiz günlerin hayalini kurarak ve evde kalarak sağlıklı günleriniz olsun.