Skip to content

COĞRAFYA BAĞLANTILI VERİ TÜRÜ

COĞRAFYA BAĞLANTILI VERİ TÜRÜ

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

COĞRAFYA VERİ TÜRÜ

 

Excel’de her zaman veri türleri vardı. Ama bunlar metin ve sayı gibi geleneksel veri türleriydi. Hisse Senetleri ve Coğrafya veri türleri benzersizdir çünkü bunlar bağlantılı veri türleri olarak kabul edilir. Bağlantılı veri türleri çevrimiçi bir veri kaynağına bağlantı içerir. Şu anda, bağlantılı veri türleri yalnızca Hisse Senetleri ve Coğrafya‘dır. Microsoft müşterilerde gelecek geri bildirimlere göre gelecekte daha fazla bağlantılı veri türünü desteklemeyi planlıyor. Yeni bağlantılı veri türleri geldikçe sizlerle burada paylaşıyor olacağız.

 

Office 365 kullanıcıları, ülkelere ait birçok veriyi sadece ülke adına tıklayarak ulaşabilirler. Veri menüsündeki Veri Türleri grubu içerisinde Coğrafya bağlantılı veri türünü göreceksiniz. Bu özellik bize; ülkelerin bayraklarını, başkentlerini, para birimlerini, veri oranlarını, nüfuslarını, askeri gücünü, ülke başkanlarını, ortalama yaşam sürelerini vb. gibi birçok göstergeyi http://data.worldbank.org/ üzerinden hızlıca çekip listelememizi sağlıyor.  Verdiğim adresten ülkelerin çok daha detaylı verilerine ulaşmanız mümkün, hatta bu verileri rahatlıkla Excel, Csv ve Xml formatında indirebilir ve raporlarınızda değerlendirebilirsiniz.

 

 

Ülke isimlerini sütununda alt alta yazıp, hücreleri seçerek Coğrafya türünü seçmeniz yeterlidir.
Ülke isimlerini Türkçe yazsanız bile (örneğin France yerine Fransa) sizin yerinize kabul edilen isimle değiştirecektir.

 

VERİ KARTI

Örnek olarak, 5 ülke adlarını yazdık ve Coğrafya veri türünü seçtik.
Hücredeki ülke ismini Coğrafya veri türüne dönüştürdükten sonra hücrede bir simge görüntülenir. Kartı görüntülemek için simgeye tıklayın. Kart, alanların ve ilgili değerlerin bir listesini görüntüler. Verilere bağlı olarak, görüntüleyebileceğiniz ve birlikte çalışabileceğiniz çok sayıda alan olabilir. Eğer ülke adının yanındaki ikona tıklarsanız, bu şekilde ülke bayrağı ve o ülke ile ilgili diğer birçok bilgiyi alabildiğinizi göreceksiniz.

 

 

Hücrede herhangi bir ülkeyi seçtiğinizde yan tarafta Veri Ekle adında bir seçenek listesi çıkar..
O listeden almak istediğiniz bilgiye seçmeniz hâlinde yan sütuna o bilgiler hızlıca gelecektir.

 

 

Seçtiğiniz ülke veya ülkelere ait birçok bilgiyi yan yana listeleyerek aşağıdaki gibi tablo hâline getirebilirsiniz. İsterseniz bir ülke için almak istediğiniz verileri belirtip sonrasında aşağıya doğru çekerek listedeki tüm ülkelerin belirtilen alanlardaki verilerini listeletebilirsiniz.

 

 

Formülle de ilgili alanlardaki verileri =A2. diyerek tanımlı adlardan bu şekilde çağırabilirsiniz.

 

 

Ülkeler üzerinde sağ tıkladığınızda gelen menüdeki Veri Türünden Kartı Gösterebilirsiniz. (Ctrl + Shift + F5)  Veriyi Metne Dönüştürerek özelliği devre dışı bırakabilirsiniz. Tabloları Aralığa Dönüştür gibi istediğiniz zaman Coğrafya veri türünü iptal edebilirsiniz.

 

 

Faydalı olması dileğiyle. 👍🏻
Bu yazımızı paylaşarak birçok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Unutmayın; bilgi paylaşıldıkça değerlenir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://peakup.org/wp-content/uploads/2023/12/office_imza_son-1.gif” image_size=”full”][/vc_column][/vc_row]