... Skip to content

TRT Radyo “Gün Ötesi” Programı / Ahmet Toprakçı

TRT Radyo “Gün Ötesi” Programı / Ahmet Toprakçı

CEO’muz Ahmet Toprakçı, TRT Radyo ‘’Gündem Ötesi’’ programına konuk oldu. Günümüzde en çok çalışma yürütülen ve geleceğimizi en çok etkileyecek olan yapay zeka hakkında konuştu. İlk adım ön veri ve datayı biriktirmek olduğunu belirten Toprakçı, biriktirilen bu big datanın üzerinde çeşitli algoritmalarla makine öğrenmesi denilen teknolojiyle, verileri referans alıp karar vermek şeklinde tanımladı.

PEAK UP olarak yurt içindeki birçok firma ve yurt dışına ihraç ettiğimiz yazılımlarımız hakkında sözüne devam eden Toprakçı: ‘’Günümüzde Covid 19 ile dijitalle iç içe bir hayat yaşıyoruz. Dijital iş yeri yazılımımız olan Velocity ile gün içerisinde yapılacak olan toplantılarınızı, IK duyurularını, yöneticilerinizle beraber olan görevlerinizi takip edebileceğiniz bir platform sunuyoruz. İstediğiniz yerde günün işleyişi tamamen sizin elinizde oluyor. Bunun yanında bu sistemlere erişilirken parola güvenliği çok önemli bir hale geldi. Dijital kimliğe erişmekle ilgili sorun yaşandığında ya da unutulan bir parola olduğu zaman bilgi işlem uzmanına, IT yöneticileri veya firmamıza ulaşmak şirketler için zaman kaybına sebep olabiliyor. Peakup olarak geliştirdiğimiz donanım olan Passgate ile tek bir SMS ile kişi kendi parolasını saniyeler içinde sıfırlayabiliyor’’

Yapay zekayı sağlık, eğitim, üretim gibi insanlığa yarar sağlayabilecek alanlarda kullanım olursa çok ciddi anlamda avantajlar sağlayacaktır. Bunun yanında siber saldırı noktaları, ülkeler arası savunma sanayi alanında kullanımın hangi amaçla yapıldığına da bağlıdır. Bizler yapay zekay için olumlu da desek olumsuz da artık hayatımızın içerisinde olduğunu görüyoruz.

Günümüzde teknoloji dünyasının öncü isimlerinden biri olan Elon Musk’ın insan beynine yerleştiren çip sayesinde sağlık sektöründe büyük bir değişim sürecine girdik ve bunun gelişme sağlıklı bir dijital dönüşüm olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın konuştuğu insan beynine yerleştirilecek elektronik çiple insanların kontrol edileceği yönündeki haberler yerine uzaktan kalp atışı izlemek, Parkinson gibi hastalıkların tedavisi ya da kritik hastalığı olan kişileri uzaktan kontrol edilebilmesi gibi avantajlar sağlaması umut verici.

Türkiye açısından ele aldığımızda dijitalleşme ve yazılım teknolojileriyle beraber, daha önce bahsettiğimiz alanlara yatırım yapmamız Türkiye’ye fayda sağlayacaktır. Şu anda Türkiye’deki yazılım firmaları Amerika ve Avrupa da hangi teknoloji kullanılıyorsa aynı anda haberdar olup, ürettiği kalitede bir yazılım geliştirebiliyoruz. Dolasıyla potansiyelimiz yüksek, geleceğimiz dijital dönüşüm ve yazılım teknolojilerinde.