Skip to content

RASGDİZİ Fonksiyonu – RANDARRAY

RASGDİZİ Fonksiyonu – RANDARRAY

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Bu yazımızda yeni dinamik dizi fonksiyonlarından Rasgdizi Fonksiyonu ‘ndan bahsedeceğim.
Bazen rastgele verilerle doldurulmuş bir veri tablosuna ihtiyacımız olur. Bu fonksiyonla istediğiniz satır ve sütun sayısınca sayısal verileriniz hızlıca doldurabilirsiniz. Diğer fonksiyonlarla ilgili yazılarımızı da yine blog sayfamızda bulabilirsiniz.

 

NE İŞE YARAR

Rasgdizi Fonksiyonu

; belirtilen satır ve sütun sayısınca, yine belirtilen minimum ve maksimum sayı arasında ondalıklı veya tam sayılardan oluşan rastgele sayı dizisi elde etmenizi sağlar. Argüman girmeden fonksiyonu tamamlarsanız 0 ile 1 arasında ondalıklı bir sayı döndürür. Örneğin; 20 satır ve 5 sütundan oluşan 50 ile 500 arasına tam sayıların olduğu bir tabloyu birkaç saniye ile hızlıca oluşturabilirsiniz. Aşağıda örneğini göreceksiniz.

 

YAZIM KALIBI
rasgdizi sözdizimi

Fonksiyonda 5  argüman bulunuyor.Bu 5 argüman da opsiyonel/isteğe bağlıdır.Şimdi bu argümanların anlamlarına, yani fonksiyonun bizden ne isteğine ve bizim ona ne vereceğimize bakalım.rasgdizi fonksiyonu argümanlar listesi

 

ÇALIŞMA KOŞULLARI

  • Satır veya sütun bağımsız değişkeni girmezseniz Rasgdizi fonksiyonu 0 ile 1 arasında tek bir değer döndürür.
  • Minimum veya maksimum bağımsız değişkenini girmezseniz RASGDİZİ varsayılan olarak sırasıyla 0 ve 1’i alır.
  • Minimum bağımsız değişkeni maksimumdan küçük olmalıdır; aksi takdirde RASGDİZİ #DEĞER! hatasını döndürür.
  • Tamsayı bağımsız değişkenini girmezseniz RASGDİZİ varsayılan olarak YANLIŞ veya ondalık değer kullanır.
  • RASGDİZİ fonksiyonu bir dizi getirir; dizi bir formülün nihai sonucuysa yan hücrelere geçer. Yani, ENTER tuşuna bastığınızda, Excel uygun boyutta bir dizi aralığını dinamik olarak oluşturur. Destek verileriniz bir Excel tablosundaysayapılandırılmış başvurular kullanıyorsanız dizi aralığınıza veri eklediğinizde veya dizi aralığınızdan veri çıkardığınızda dizi otomatik olarak yeniden boyutlandırılır. Daha fazla bilgi için geçmiş dizi davranışı ile ilgili makaleyi inceleyin.
  • RASGDİZİ S_SAYI_ÜRET işlevinden farklı, S_SAYI_ÜRET işlevinin bir dizi döndürmemesi nedeniyle S_SAYI_ÜRET ‘in tüm aralığa kopyalanması gerekir.
  • Diziler, bir değer sırası, bir değer sütunu ya da değer sırası ve sütunlarının bir kombinasyonu olarak düşünülebilir. Yukarıdaki örnekte, RASGDİZİ formülümüzün dizisi D2:F6 aralığıdır ve 5 satıra 3 sütundur.
  • Excel, çalışma kitapları arasındaki dinamik dizilere yönelik olarak sınırlı destek sunar ve bu senaryo yalnızca her iki çalışma kitabının da açık olması durumunda desteklenir. Kaynak çalışma kitabını kapatırsanız bağlantılı tüm dinamik dizi formülleri yenilendiğinde #BAŞV! hatası döndürür.

 

FONKSİYON KULLANIMI

Şimdi 3 farklı örnekle fonksiyonun nasıl çalıştığını görelim. Önce sadece satır ve sütun belirteceğiz, sonraki örnekte satır, sütun, min ve maks sayı değerlerini verip geriye bir dizi döndüreceğiz. Sonra olarak da geri dönmesini istediğiniz sayısal verinin tam sayı olmasını isteyeceğiz. Elde edeceğimiz görüntü bu şekilde olacak.

 

excel rasgdizi farklı örnekler

 

Diğer yazılarımızda görüşmek üzere, hoşça kalın. 🙋🏻‍♂️
Bu yazımızı çevrenizle paylaşarak birçok kişinin de bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz. 👍🏻

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://peakup.org/wp-content/uploads/2023/12/office_imza_son.gif” image_size=”full”][/vc_column][/vc_row]