Skip to content

POWER BI’DA ARAÇ İPUCU (TOOLTIP) KULLANIMI

POWER BI’DA ARAÇ İPUCU (TOOLTIP) KULLANIMI

Power BI Desktop’ta oluşturduğunuz rapor sayfasını temel alarak, imleci görüntünün üzerine getirdiğinizde görünecek, görsel olarak zengin rapor araç ipuçları oluşturabilirsiniz. Araç ipucu olarak kullanılacak bir rapor sayfası oluşturduğunuzda, özel araç ipucunuz, rapor sayfasında oluşturduğunuz görüntüleri,tabloları ve diğer tüm öğe koleksiyonlarını içerebilir.

Şimdi bunu hep birlikte denemeye ne dersiniz?

ARAÇ İPUCU SAYFASI OLUŞTURMA

İlk olarak yeni bir sayfa oluşturalım. Yeni sayfa oluşturmak için aşağıda bulunan sekme kısmından (+) işareti ile devam edelim. Ben bu yazımda Tooltip adında yeni bir sayfa oluşturdum.

Oluşturduğumuz yeni sayfayı Araç ipucu sayfası olarak ayarlamak için yan tarafta bulunan sekmeden sayfa boyutunu araç ipucu olarak seçelim. Burada seçimimiz normal sayfa boyutuda olabilir ancak araç ipuçlarının rapor tuvali üzerine geldiğini ve bu nedenle bunları makul ölçüde kısa tutmanız gerekebileceğini unutmamalıyız.

Oluşturduğumuz araç ipucu sayfasını, amacı belirgin olacak şekilde isim verebiliriz. Biçim bölmesindeki Sayfa Bilgileri kartını seçip buradaki Ad alanına adı yazmanız yeterlidir.

Şimdi araç ipucu sayfasını istediğimiz şekilde dizayn edelim. Ben normal sayfa boyutunda bir araç ipucu tasarlıyor olacağım.

.

.

ARAÇ İPUCU SAYFASI YAPILANDIRMA

Bir araç ipucu rapor sayfası oluşturduktan sonra, sayfayı Power BI Desktop için bir araç ipucu olarak kaydedecek ve üzerinde doğru görseli gösterecek şekilde yapılandırmamız gereklidir. İlk olarak, sayfayı bir araç ipucuna dönüştürmek için sayfa bilgi kartındaki araç ipucu kaydırıcısını açmalıyız.

Rapor araç ipuçlarını destekleyen herhangi bir görsel nesne, artık biçim bölmesinde bir araç ipucu kartına sahiptir. Bir araç ipucu ayarlamak için belirtmek istediğimiz görüntüyü seçelim, ardındanGörselleştirmebölmesindeBiçimbölümünü seçin ve “Araç İpucukartını genişletelim. Araç İpucu kaydırıcısını aktif ettikten sonra oluşturmuş olduğumuz Tooltip sayfasını rapor sayfası olarak seçelim.

Artık Araç ipuçlarımız kullanıma hazır hale geldi.

.

Tekrar görüşmek üzere, kolay gelsin!

.