Skip to content

POWER BI : ŞUBAT 2020 EN BEĞENDİKLERİMİZ

POWER BI : ŞUBAT 2020 EN BEĞENDİKLERİMİZ

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Selamlar sevgili okur!

Şubat ayı yine bildiğimiz gibi. Bir sevgililer gününden daha sağ çıkmayı başardık. Hepimize geçmiş olsun. Hayatımız normal düzenine tekrar kavuştu. Bildiğiniz üzere normal düzenlerimizde tam da bu sıralar Power BI ‘ın yeni güncellemeleri çıkıyor. İşte bu yazımızda da bundan bahsetmek üzere toplandık. Bu ay heyecanla beklediğimiz özelliklerin bir kısmını görmek bizleri gülümsetti. 🙂

Hiyerarşik Filtre

İşte bunu ne zamandır soruyorlardı! Artık filtre eklediğimizde altına başka değerleri de koyduğumuzda kendisini otomatik hiyerarşik filtreye dönüştürüyor. Sırf bunun için zamanında özel filtreler yapıldı. Hiyerarşik filtre eklemenin bence en büyük sıkıntısı kapladığı yer. En başta küçük bir alan gözüküyor sonrasında açılarak çok genişliyor.  Kişiler de en alt hiyerarşiyi görebilecek ve sağa doğru kaydırma çubuğuna ihtiyaç olmayacak hâliyle bir rapor düzeni istiyorlar. Bu yer sorununu çözerler mi çözerlerse nasıl çözerler bilmiyorum açıkçası ama raporu tasarladığınızda çok daha iyi durmadığını söyleyebilirim.

Artımlı yenileme (Incremental Refresh)

Artımlı yenileme, büyük ve her satırı her gün yenilenmeyen verileri güncellerken veri kaynağından sadece son güncellenen satırları almanızı ve daha hızlı yenileme işlemi yapmanızı sağlayan bir özellik. Önceleri sadece Premium kapasitede olan bu özellik için, topluluk o kadar çok Pro’da olması yönünde istekte ve mesajda bulundu ki buna karşı koyamayıp bu özelliği Pro’ya da getirdiler.

Incremental Refresh
Artımlı Yenileme penceresi

Yeni şeride yapılan güncellemeler

Power BI ‘ın şeridini geçtiğimiz aylarda yenileyip önizlemeye sunmuşlardı. Şimdi bu şerite yeni güncellemeler geldi:

  • Oluşturduğumuz dosyanın başlığı artık ortaya geliyor, sağ tarafta ise Office’den alışık olduğumuz kullanıcı fotoğrafı ve kullanıcı adı bilgileri karşımıza çıkıyor.
  • Keytips ‘e Power BI ‘da da kavuştuk. Win + Alt tuşlarına bastığımızda tuş ipuçlarına erişip sekmeler üzerinde rahatça dolaşabileceğiz. Genelde fareyi elimizde bırakamıyoruz rapor yaparken ama yine de  kullanışlı olabilir.
    tuş ipuçları & başlık çubuğu

YENİ FONKSİYON ALARMI

DAX ailesine FIRSTNONBLANKVALUE ve LASTNONBLANKVALUE fonksiyonları dahil oldu. Elimizde bu ikisine oldukça benzer fonksiyonlarımız vardı: FIRSTNONBLANK ve LASTNONBLANK. Şu anda da söz dizimleri aynı. Peki o halde bu iki fonksiyon arasındaki fark nedir?

Örneğin, Ürünler ve fiyatlarının olduğu bir tabloda bu iki fonksiyonu aynı sözdizimiyle kullanalım.

1. LASTNONBLANKVALUE(Tablo[Urun],SUM(Tablo[Fiyat]))
2. LASTNONBLANK(Tablo[Urun],SUM(Tablo[Fiyat]))

 

LASTNONBLANKVALUE bana sözdiziminin ikinci kısmını verirken yani buradaki toplamı, LASTNONBLANK ise söz diziminin ilk kısmını yani burada hangi ürün olduğu bilgisini verir.

Veri Bağlantısı

Aşağıdaki veri kaynakları için artık konnektörler varsayılan olarak Power BI ‘da geliyor:

  • MicroStrategy : İş zekası, mobil yazılım ve bulut tabanlı  sunduğu hizmetlerin raporlarını ve küplerini Power BI ‘a çekmemize olanak tanıyor.
  • FHIR : Sağlık hizmetleri verileri için yeni nesil standartlar çerçevesidir.
  • FactSet : Yatırım uzmanları için entegre yazılım ve veri çözümleri sunar.
  • TIBCO : Veri sanallaştırma yetenekleri, yeni veri kaynaklarına ve teknolojisine en yüksek hızda ve düşük maliyetle uyum sağlama olanağı sunar.
  • Jamf Pro : Bulut sunucusu API’sını kullanarak bilgisayar ve mobil cihazların ayrıntılarını, yüklü uygulamaları, uzantı niteliklerini ve grup ilişkilerini toplarız.
  • Asana : Ekiplerin çalışmalarını organize etmelerine, takip etmelerine ve yönetmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir web ve mobil uygulamadır.

Bu ayki güncellemelerden en önemlilerini sizinle paylaştık ve paylaşmaya devam edeceğiz. Power BI ile ilgili başka makalelerimize de göz atmak için size hızlı bir başlangıç linki bırakıyorum. Power BI ‘ın bu sürümünü indirmeniz için de şu linki buraya bırakıyorum. Kendinize iyi bakın.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://peakup.org/wp-content/uploads/2023/12/powerbi_imza_son.gif” image_size=”full”][/vc_column][/vc_row]