... Skip to content

POWER BI İLE SATIR DÜZEYİ GÜVENLİK (ROW LEVEL SECURİTY)  

POWER BI İLE SATIR DÜZEYİ GÜVENLİK (ROW LEVEL SECURİTY)  

.

Power BI ile satır düzeyinde güvenlik (RLS), belirlemiş olduğumuz rapor kullanıcılarının, rapor ekranında gördükleri verileri bizim yaratmış olduğumuz koşullar ve kısıtlamalar ile görmelerini sağlamak için kullanılır. Bu kısıtlamaları Power BI Desktop içinde yarattıktan sonra rol ataması yapmamız gereklidir. Örnek vermek gerekirse Power BI içerisine almış olduğumuz veride ülkesi Türkiye olanları bu kişiler, Almanya olanları şu kişiler görsün diyebiliriz. Power BI hizmetinde bir çalışma alanında bulunan kullanıcılar, o çalışma alanındaki veri kümelerine erişebilirler. Bir rapor için RLS yaratmamız bu erişimi kısıtlamayacaktır.
Yeni
konumuz ile ilgili ön bilgimizi verdikten sonra haydi bunu  hepbirlikte deneyelim!

.

.

.

.

.

.

POWER BI DESKTOP ÜZERİNDE ROL VE KURAL TANIMLAMA

İlk olarak Power BI raporumuzu açalım. Rapor ekranında şehiri Berlin olan verileri belirlemiş olduğumuz kullanıcıların görmesini sağlayacak bir rol yaratalım.

Modeling sekmesinden Manage Roles alanını kullanacağız.

.

Yeni bir rol oluşturmak için Create butonunu kullanalım.

.

Create butonunu kullandıktan sonra filtreleme yapacağımız tablo ve alanı seçmeliyiz. Ben burada DimGeography tablosundaki City alanını kullanacağım.

.

Artık şehiri Berlin olanları kısıtlayabiliriz.

Rolümüzü oluşturduktan sonra nasıl göründüğüne bakmak için Modeling sekmesinden View As alanını kullanalım.

Oluşturmuş olduğumuz tüm rolleri bu ekranda görebiliyoruz. Berlin şehrini seçerek bu rolün nasıl göründüğünü inceleyelim.

Tüm rapor verisinin Berlin şehrini içeren şekilde olduğunu görüyoruz.

.

.

Şimdi oluşturduğumuz rollere kullanıcı ataması yapalım. Power BI web de raporun bulunduğu dataset üzerinden güvenlik ayarlarına gidelim.

Burada Berlin adında oluşturmuş olduğumuz role ilgili kullanıcı mailini yazıp kayıt edebiliriz.

Artık rapor verilerimizi RLS ile istediğimiz kullanıcılara kısıtlayabiliyoruz. Bir sonraki  yazımda görüşmek üzere, kolay gelsin!