Skip to content

Para Dergisi / İş Zekası Ön Plana Çıkıyor

Para Dergisi / İş Zekası Ön Plana Çıkıyor

 

Tüm sektörlere genel olarak bakıldığında hangi mesleklere daha çok ihtiyaç olduğu görülüyor?

Özellikle pandemi sonrasında dünyada oluşan dijitalleşme ihtiyacı ile beraber hali hazırda çok talep gören teknoloji pozisyonlarına ihtiyaç daha da arttı. Özel olarak belirtmek gerekirse front-end ve back-end yazılım geliştirici, iş zekası, iş analisti, sistem ve altyapı uzmanı, network güvenlik uzmanı gibi pozisyonlara ihtiyaç pandemi ile daha da arttı. Özellikle kurumsal segmentteki firmalarda hali hazırda bu pozisyonlarda çalışan kişiler bir yandan yurt dışındaki fırsatlara da odaklandıklarından yurt içinde bu alanlarda ek bir artış oldu. Diğer bir açıdan iş zekası başta olmak üzere bu alanlar sağladıkları maddi imkanlar açısından ön plana çıkan mesleklerden biri. Aynı zamanda teknolojik yenilikler sık bir frekansta hayatımıza girdiği için doğası gereği yenilikleri takip edip hızlıca öğrenip adapte olarak kariyer basamaklarını hızlıca adımlamak, teknoloji alanında diğer sektörlere göre daha da kolay. Teknoloji sektörünün sunduğu bir diğer imkan ise belirli teknolojiler üzerine yoğunlaşarak alanında ismini daha kolay duyurabilmek.

Öğrenciler mezun olduklarında hızla istihdam edilebilmek için, tercih yaparken neleri göz önünde bulundurmalı?

Kendi kariyerinde üst basamakları hedefleyen kişiler, üniversite yıllarında hedefledikleri sektörde yarı zamanlı da olsa çalışmalılar. Ayrıca hedefledikleri iş alanı açısından imkanların yaygın olduğu şehirleri hedeflemek, üniversite sonrasında hızlıca istihdam edilmek için önemli bir kriter. Mümkün olduğunca çok deneyim edinmek, deneyimi mezun olmadan edinmeye gayret etmek, mezun olurken de çalışacağı sektörü tanımak ve daha doğru seçim kapasitesine sahip olmak gerekiyor. Benim iş alanım hangi kentte daha fazla? Ben bu deneyimlerimden sonra bu işi yapmak istiyor muyum? gibi soruları kendilerine sormaları ve ona göre adım atmaları gerekiyor.

Seçecekleri üniversite ve şehrin sosyal imkanları da öğrencilik döneminde kişilerin kendine katacakları birikim açısından son derece önemli. Üniversite kulüpleri, kentin getirdiği sosyal imkanlar çerçevesinde edinecek tecrübeler iş verenlerin seçiminde yine önemli etkenlerden biri oluyor.