Skip to content

Özgeçmişleriniz İş Başvurularınızın Fragmanı Olsun

Özgeçmişleriniz İş Başvurularınızın Fragmanı Olsun

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color=”#0a0a0a” size=”20″ font_family=”PT+Sans” font_type=”google”]Günümüzde iş aramak ve bu süreçlere dahil olmak uzun ve yorucu olabiliyor. Gönderdiğiniz özgeçmişlere firmalardan dönüş alamıyor veya aylarca dönüş almak için bekleyebiliyorsunuz. Bekleme süreci ise sizin için yıpratıcı olabiliyor. Bu noktada sizi diğer adayların önüne geçirecek en önemli unsurlardan biri de özgeçmişleriniz oluyor. Şirketlerle ilk tanışma anınız özgeçmişleriniz olduğu için düzenli, sade ve doğru bilgilerle hazırlanması sizi diğer adayların bir adım önüne geçiriyor. Bu sebeple de yapmanız gereken ilk adımlardan biri de kendinize doğru bir özgeçmiş hazırlamak. Peki bunu nasıl yapmanız gerekiyor?

Özgeçmişinizi kariyer.net, yenibiris.com gibi siteler üzerinden hazırlayıp, bu siteler üzerinden başvuru yapıyorsanız aşağıdaki bölümler sizin için oldukça önemli olacaktır. Konu başlıklarına dikkat ederek siteler üzerinden özgeçmişinizi kolaylıkla hazırlayabilirsiniz ancak mülakatlara çağrılma durumunda kendi hazırladığınız özgeçmişi de yanınızda götürmeniz etkili olacaktır.

Özgeçmişlerin kategorik bilgilerinin yer aldığı alanların ötesinde, mutlaka niyeti belirten, vizyonunuzu anlatabileceğiniz, gelecek beklentilerinizi içeren ve sizi diğer kişilerden farklılaştırabilecek kısa bir giriş metni ekleyin. Kariyer platformları üzerinden iş başvurusu yapmıyorsanız ve mümkünse her iş başvurunuzda başvuru yaptığınız firmaya özgü biçimde bu metni değiştirebilirsiniz.

Bilgileriniz doğru ve güncel olmalı

Özgeçmişleriniz şirketler için bir fragman niteliğinde oluyor. Ne kadar iyi bir fragman gösterirseniz iş başvurularınızda şansınız o kadar artıyor. Bu nedenle de öncelikle özgeçmişinizi hazırlarken bilgilerinizi doğru ve güncel tutmanız gerekiyor. Okul bilgilerinizin tam olması, varsa aldığınız sertifikalar, yan dal yapıyorsanız belirtmeniz, şirketler üzerinde iyi bir izlenim oluşturuyor.

İş deneyimlerinizi eksiksiz ve doğru bir şekilde eklemek, başka işlerde de çalıştıysanız CV’nizde yer vermek iyi bir izlenim oluşturacaktır. Çünkü çalışmadığınız zamanlar arasında uzun süreli bir boşluk varsa şirketlerin o boşlukta neler yaptığınızı bilmesi izlenimlerini olumlu yönde etkileyecektir.

Dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de tecrübe ve görev tanımlarınızın düzgün, detaylı ve doğru olmasıdır. Yanlış bilgiler verdiğiniz zaman başvurularınız için olumsuz bir izlenim oluşturacaktır ve verilen yanlış bilgi mutlaka mülakatta ortaya çıkacaktır. Her bir deneyim için özen gösterip ayrı ayrı görev tanımı ve iş kapsamını anlatmanız önemli bir detay. Görev tanımlarınızı yazarken başka bir yerden kopyalama yapmamaya özen gösterin.

Üniversite öğrenimi veya sonrasında dahil olduğunuz gruplar veya kulüpler varsa, nasıl katkıda bulunduğunuzu, neler yaptığınızı mutlaka özgeçmişinize ekleyin. Özellikle yeni mezunsanız bu tarz okul projeleri veya kulüp faaliyetleri de iş deneyiminden sayılabilir.

Kısacası karşı tarafa bilgilerinizi en sade ve somut bir biçimde sunmanız özgeçmişinizi daha etkili kılacaktır.

İmla ve Noktalama işaretlerine dikkat edin

İş başvurularında dikkat edilen en önemli konulardan biri de dil bilgisine ne kadar hakim olduğunuzdur. Özgeçmişinizi hazırlarken imla ve noktalama işaretlerini doğru kullandığınızdan emin olmanız sizin için faydalı olacaktır.

Erkek adaylar için askerlik durumunun belirtilmesi

Şirketler özgeçmişlere bakarken erkek adaylar için askerlik durumuna dikkat ediyorlar. Askerliğinizi yapmadığınız durumlarda gidilecek tarihi belirtmek şirketler için önemli bir detay olacaktır.

Yabancı dil bilgilerinizi ekleyin

İş başvuru süreçlerinde yabancı dil bilginiz diğer adayların önünüze geçmenizde önemli bir rol oynuyor. İngilizce bilginiz dışında varsa bildiğiniz diğer dilleri seviyenizi belirterek özgeçmişinize eklemeniz sizin için yararlı olacaktır. Varsa yurt dışı tecrübeleriniz, seyahatleriniz o dili kullanabilme yetkinliğinizi göstereceği için özgeçmişinizde önemli olacaktır.

Hobi alanlarınızı olabildiğince çeşitlendirin

Özgeçmişinize yazdığınız hobiler, kişiliğiniz ve özellikleriniz hakkında bilgi verir. Hobi alanlarınızın çeşitliliği, yaptığınız sosyal aktiviteler özgeçmişinizi gören kişilerin sizin hakkınızda fikir sahibi olmasını sağlar. Çünkü iş dışında farklı aktiviteler yapmak iletişim becerilerinizin göstergesi olarak da görülür. Böylelikle şirketler özgeçmişlerinize bakarken sosyal hayatınız hakkında da fikir sahibi olurlar.

Özgeçmişinize doğru referanslar ekleyin

Referanslarınızı yazarken sizin için doğru ve olumlu bilgiler verecek kişileri yazmalısınız. Sizin hakkınızda negatif referans verebilecek kişileri yazmamanız faydalı olacaktır.

Maaş beklentinizi özgeçmişinizde belirtmeyin

Şirketler özgeçmişlerinize bakarken ücret bilgilerinizi gördükleri zaman size dönüş yapmayabilir. Yazdığınız maaş beklentisi, başvurduğunuz şirketlerin akıllarındaki maaş beklentisinin üzerindeyse özgeçmişiniz olumsuz değerlendirilebilir. Bu nedenle mülakata çağrıldığınız zaman maaş beklentilerinizi konuşmak, iş başvuru süreçlerinizde daha doğru bir adım olacaktır.

Sade bir Özgeçmiş tasarımı hazırlayın

Özgeçmişlerinizi hazırlarken gereksiz bilgi kalabalıklarından uzak durmanız ve olabildiğince sade bir tasarımla hazırlamanız özgeçmişinize bakan kişilerin daha rahat okumasını sağlayacaktır. Karmaşıklıktan uzak, sade bir şekilde hazırladığınız özgeçmişiniz, karşı tarafın dikkatini daha çok çekecektir.

Son olarak da özgeçmişinizi hazırladıktan sonra son bir kez daha okumayı unutmayın!

Aşağıdaki butondan özgeçmiş örneğini indirebilirsiniz.[/mk_fancy_title][mk_button dimension=”savvy” size=”medium” icon=”mk-icon-arrow-down” url=”https://peakup.org/wp-content/uploads/2023/12/cv-template.docx” target=”_blank” align=”center”]Örnek özgeçmiş[/mk_button][/vc_column][/vc_row]