... Skip to content

Microsoft Viva ile Tanışın

Microsoft Viva ile Tanışın

COVID-19 hayatlarımızı alt üst etmeden önce bile, yeni nesil dijital araçlar iş yerlerinin geleceği için yeni olanaklar sunuyordu. Beklemediğimiz şey, bu geleceğin geçen Mart ayında neredeyse bir gecede gelmesiydi, çünkü dünya çapında milyonlarca işletme, salgınla beraber uzaktan ve hibrit çalışmaya geçti.

İnsanlar salgının zorluklarının üstesinden gelseler bile, onlar için yeni bağlantı ve işbirliği biçimlerinin kilidini açan araçlar üzerinde çalışmak heyecan verici. Halihazırda Microsoft Teams ve Microsoft 365 gibi insanları uzaktayken bile bir arada tutabilen güvenli çözümler bulunuyor. Ancak insanların bağlı ve desteklenmiş hissetmeleri ve işe en iyi hallerini getirebilmeleri için daha fazlasına ihtiyaç duyuyoruz.

Bugün, kuruluşlar çalışan deneyimine yılda 300 milyar dolardan fazla harcıyor. Bu sayının içerisinde, çalışan gelişimi ve eğitimi, faydalar ve refah ile bir dizi çalışan deneyimi teknolojisi bulunuyor. Ancak çoğu zaman, bu teknolojiler parça parça haldeler, bulunmaları zor ve iş akışını engelliyorlar.
Dijital araçlar harika bir çalışan deneyimi için daha önemli hale geldikçe, her sektördeki iş liderleri öğrenme fırsatını değerlendiriyor ve hem harcamalarını hem de yaklaşımlarını yeniden değerlendiriyorlar.

Microsoft, gerekli olanın yeni bir yaklaşım ve çalışan deneyimi platformları (EXP) adı verilen yeni bir teknoloji çözümleri kategorisi olduğuna inanıyor. Ve bu bağlamda, bizlere Microsoft Viva‘yı sunuyor.

Microsoft Viva ile tanışın

Bugün, dijital çağ için tasarlanmış ilk EXP olan Microsoft Viva’yı tanıtıyoruz. Microsoft Viva, iletişim, bilgi, öğrenme, kaynaklar ve içgörüleri, insanları ve ekipleri her yerden en iyileri olmaya teşvik eden entegre bir deneyimde bir araya getiriyor. Microsoft 365’in tam genişliği ve derinliği ile desteklenen bu deneyim, Microsoft Teams ve insanların her gün kullandığı diğer Microsoft 365 uygulamaları aracılığıyla deneyimleniyor olacak.

Yeni bir çalışan deneyimi

İlk olarak, Microsoft Viva, Viva Connections, Viva Insights, Viva Learning ve Viva Topics olmak üzere dört modül içeriyor olacak – ve daha fazlası da onlara katılmak için yolda. Şimdi her birini tek tek sizinle inceleyeceğiz.

 

Eğer hazırsanız Viva Connections ile başlayalım.

İş Eğilimi İndeksimizdeki araştırmalar, çalışanların yaklaşık yüzde 60’ının uzaktan çalışmaya geçişten bu yana ekiplerine daha az bağlı hissettiğini gösteriyor. Ve bir zamanlar şirket binalarının, dış mekanların ve etkinliklerin yarattığı yoldaşlığın yerine doldurmakta çok büyük bir güçlük çekiyoruz. Bu elbette hepimiz için oldukça zorlayıcı bir durum, ancak özellikle yeni işe alınan kişiler için çok daha zorlayıcı olduğunu söylemeliyiz. Ofise hiç gitmemiş veya hiç kimseyle yüz yüze görüşmemiş bir çalışan için nasıl bir his olduğunu bir düşünün.

Microsoft Teams’de erişilen Viva Connections, çalışan katılımı ve dahili iletişim için tek bir giriş noktası sağlar. Bunu dijital işyerinize açılan bir kapı olarak düşünebilirsiniz.

Viva Connections, seçilmiş ve markalı bir çalışan hedefi sağlamak için SharePoint gibi Microsoft 365 özellikleri üzerine inşa edilmiştir. Liderler çalışanlarla şirket binaları aracılığıyla bağlantı kurabilir ve çalışanlar, Microsoft Viva’nın Yammer entegrasyonu ile katılmak istedikleri çalışan kaynak gruplarına veya topluluklara şirket haberlerinden, politikalarından ve avantajlarından her şeye erişebilir. Microsoft Viva’dan ve dijital iş yerinizdeki diğer uygulamalardan ihtiyacınız olan tüm yararlı kaynakları bulmanıza yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş bir içerik ve dashboard sağlar. İçerikler aynı zamanda, sadece ihtiyaç duydukları kaynakların kapsamlı bir görünümüne sahip olabilmeleri için, ön saflarda çalışanlar dahil olmak üzere şirket içindeki belirli roller için özelleştirilebilir.

Ve şimdi, Viva Insights.

İşçilerin yüzde 30’undan fazlasının

salgının tükenmişlik hissini artırdığını söylediği bu zamanlarda, insanların en kıt kaynaklarından, yani zamanlarından en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmak hiç bu kadar önemli olmamıştı.

Viva Insights bireylere, yöneticilere ve liderlere, bir kuruluştaki herkesin gelişmesine yardımcı olan kişiselleştirilmiş ve eyleme geçirilebilir gizlilik korumalı içgörüler sağlar. Viva Insights, yeni kişisel sağlık deneyimleri, içgörüler ve Workplace Analytics ve MyAnalytics’ten önerilen eylemleri Microsoft Teams’deki kişilerin iş akışına getiriyor.

Microsoft Teams içerisinden erişilebilen bireyler için Viva Insights, çalışanların iş arkadaşlarıyla bağlantıda kalmasına ve düzenli molalar, odaklanmış çalışma ve öğrenme için zamanı iyi bir şekilde değerlendirmesine yardımcı olur. Sanal işe gidip gelme deneyimi ve Headspace ile entegrasyon gibi geçen yaz duyurduğumuz deneyimler, bu konudaki çalışmalarımızı başlattı. Artık Microsoft Viva’nın bir parçası olacaklar ve önümüzdeki aylarda kullanıma sunulmaya başlanacaklar.

Yöneticiler için ise Viva Insights, sağlıklı ve başarılı ekipleri teşvik etmek için veri odaklı, gizlilik korumalı içgörüler ve öneriler sağlar. Örneğin, Viva Insights, bir yöneticinin ekibinin tükenme riski altında olup olmadığını görmesine yardımcı olabilir ve ekibinizi bildirimleri kapatmaya teşvik etme, takvimlerinde sınırlar belirleme ve en önemli konulara odaklanmaları için günlük öncelikler belirleme gibi önerilerde bulunabilir.

Şirket liderleri için Viva Insights, organizasyonel çalışma modellerine ve eğilimlerine ışık tutarak karmaşık zorlukların üstesinden gelmeye ve değişime yanıt vermeye yardımcı olur. Bunlar, mental ve fiziksel sağlık fırsatlarını içerebilir, ancak aynı zamanda şirketler ofislerini hibrit işler için yeniden tasarlarken alan planlama gibi olguları da içerebilir. Viva Insights, liderlere ekipler arasındaki ve içindeki bağlılığı ve uyumu anlamak için kurumsal ağ analizi de sağlar.

Bu kurumsal içgörüler, diğer veri kaynaklarıyla birleştirildiğinde daha da güçlü hale geliyor. Bugün, Microsoft Viva ve LinkedIn’in Glint müşterileri için, insanların nasıl çalıştığına ilişkin içgörüleri, insanların nasıl hissettiğiyle ilgili çalışan anket verileriyle eşleştiren yeni bir gösterge panosu sunmaktan heyecan duyuyoruz. Microsoft Viva, Microsoft uygulamalarından ve hizmetlerinden gelen verileri ve sinyalleri kullanmanın yanı sıra, bir kuruluşun mevcut yatırımlarını temel alır. Müşteriler aynı zamanda Zoom, Slack, Workday ve SAP SuccessFactors gibi üçüncü taraf araçlardan gelen verilerden de yararlanabilir.

Microsoft Viva, Gizlilik ve güvenliğin sağlanmasına yardımcı olmak için kümeleme (aggregation), kimlik gizliliği (de-identification) ve diferansiyel gizlilik (differential privacy) kullanır. Bu, kişisel öngörülerin yalnızca çalışan tarafından görülebileceği anlamına gelirken, yöneticilere ve liderlere yönelik içgörüler, bireysel gizliliği korumak için varsayılan olarak toplanır ve anonimleştirilir.

Şimdi ise sıra Viva Learning’te.

Organizasyonların, değişimin hızına ayak uydurmayı öğrenme ve büyük yetenekleri koruma kültürünü geliştirmesi gerekmektedir. Özellikle bir LinkedIn raporu, çalışanların yüzde 94’ünün, öğrenimlerine ve gelişimlerine yatırım yapılması halinde bir şirkette daha uzun süre kalacağını gösterdi..

Viva Learning, öğrenmeyi hem her çalışanın günlük işlerinin hem de şirket kültürünün doğal bir parçası haline getirmede yardımcı olur.

Viva Learning ile çalışanlar, eğitim kurslarından mikro öğrenme içeriğine kadar her şeyi kolayca keşfedebilir ve paylaşabilir. Yöneticiler, öğrenmeyi atamak ve bir öğrenme kültürünün gelişmesine yardımcı olmak için kursların tamamlanmasını izleme konusunda ihtiyaç duydukları araçları alırlar. Viva Learning, doğru zamanda doğru içeriği öneren yapay zeka ile Teams’de öğrenim için bir merkez oluşturur. LinkedIn Learning, Microsoft Learn, kuruluşunuzun kendi özel içeriği ve Skillsoft, Coursera, Pluralsight ve edX gibi önde gelen içerik sağlayıcıların eğitimlerini bir araya getirir. Viva Learning ayrıca önde gelen öğrenme yönetimi sistemleriyle çalışır. Bugün Cornerstone OnDemand, Saba ve SAP SuccessFactors ile ortaklıkları duyuruyoruz. Ve çok daha fazlasının yolda olduğunu söylemeliyiz.

Ve son olarak, Viva Topics.

Hepimizin deneyimlediği gibi, bir uzman bulmak, şirket kısaltmalarını anlamak veya ihtiyacınız olan içeriği ortaya çıkarmak, özellikle yeni bir çalışan olduğunuzda ya da genel anlamda uzaktan çalışırken oldukça sıkıcı olabilir. Aslına bakarsanız araştırmamız, insanların yılda yedi haftaya eşdeğer bir zamanı bilgi arayarak veya yeniden oluşturarak geçirdiklerini gösteriyor.

Viva Topics, kuruluşunuzun bilgilerinden yararlanmanızı ve her gün kullandıkları uygulamalarda insanları bu bilgiye bağlamanızı sağlar. Viva Topics’i kuruluşunuz için yapay zeka süper güçlerine sahip bir Wikipedia olarak düşünebilirsiniz. Şirket genelindeki içeriği ve uzmanlığı “projeler”, “ürünler”, “süreçler” ve “müşteriler” gibi ilgili kategorilerde otomatik olarak düzenlemek için yapay zekayı kullanıyor.

Bilmediğiniz bir konu veya kısaltma ile karşılaştığınızda, sadece fareyle üzerine gelin. Bilgiyi aramanıza hiç gerek yok – çünkü bilgi zaten sizi bulacak. Viva Topics, kişiler Office, SharePoint ve Microsoft Teams gibi uygulamalarda çalışırken konu kartlarını otomatik olarak gösterir. Çalışanlar bir karta tıkladığında belgeler, videolar ve ilgili kişilerin bulunduğu bir konu sayfası açılır. Şirketteki uzmanlar, Konu Sayfaları adı verilen basit, son derece özelleştirilebilir web siteleri aracılığıyla bilgileri paylaşarak Viva Topics’te gösterilen bilgilerin düzenlenmesine de yardımcı olabilirler.

Microsoft Bulut içeriğinin yanı sıra, Viva Topics ayrıca ServiceNow ve Salesforce gibi üçüncü taraf hizmetlerden gelen bilgileri de gösterir. Ve Accenture, Avanade, BA Insight, Raytion ve ClearPeople gibi iş ortakları tarafından yapılan entegrasyonlara dayanır. Grafik bağlayıcıları, çalışanların yararlı bulacağı daha da fazla içeriğe bağlanmayı kolaylaştırır.

 

Microsoft Viva’yı bugün deneyimleyin

Çalışanlarınızın Microsoft Viva’yı hemen deneyimlemesine yardımcı olmak ister misiniz? Bugün itibariyle, Viva Topics genel olarak mevcut durumda. Ayrıca Viva Insights’ın genel önizlemesini ve Viva Learning’in özel bir önizlemesini de duyuruyoruz. Ve 2021 boyunca daha fazla yeniliği duyuruyor olacağız. Daha fazla bilgi edinmek ve bu yeni deneyime başlamak için Microsoft Viva web sitesine göz atmayı unutmayın.