Skip to content

Microsoft Operation Management Suite (OMS) ile Office 365 Monitörleme ve Raporlama – Part 2

Microsoft Operation Management Suite (OMS) ile Office 365 Monitörleme ve Raporlama – Part 2

Azure panelinden OMS Workspace’in oluşturulmasının ardından Office 365(Preview) Solution eklenmiş ve bağlantısı yapılan Office 365 subscription’a ait verilerin toplanma işlemi başlatılmıştır.

Temelde OMS içerisinde yer alan Office 365 (Preview) Solution ile kullanıcı aktivitelerinin gözlemlenmesi, SharePoint ile ilgili dosya indirme, dosya yükleme, dosyaya erişim, paylaşım linklerinin oluşturulması, gruba eklenmeler, paylaşım davetiyelerinin oluşturulması gibi operasyonlar gözlemlenebilir. Ayrıca Exchange sunucu ile ilgili de mailbox ayarları ve izinlerine ait, adres listesi ile ilgili ayarlar, Admin ile ilgili audit logları gibi kısaca Exchange ileilgili operasyonlar gözlemlenirken, Azure Active Directory ile ilgili de delegasyon bilgisi, parola ayarları, kullanıcı güncelleştirmeleri gibi operasyonlar gözlemlenecektir. Görüldüğü üzere temelde Office 365 servisleri ile ilgili operasyonel süreçler burada yer alan dashboardlarda gözlemlenecektir.


“Office 365(Preview)” Solution eklenmesinin ardından birkaç saat beklenilir ve veriler toplanıp dashboard’larda analizler gözlemlenecektir. Bunun için “Overview” bölümüne gelinir ve Office 365′e tıklanır. Şekilde de görüldüğü üzere Office 365 ile ilgili gene bilgi içeren dashboard’da gözlemlenmektedir.


Office 365′e tıklanması ile 4 ana başlık görüntülenecektir. “Operations”,”Exchange”,”SharePoint”,”Azure Active Directory”.


“Operations” başlığının altındaki grafiğe tıklanarak ilgili loglara erişilir. Office aktivitelerine ait detaylar şekildeki arayüzde de gözlemlenmektedir. Bu raporlar liste formatında ya da tablo formatında gözlemlenebilir. İstenilirse IT çalışanları bu logları filtreleyebilirler, alarmlar üretebilirler, favori olarak ekleyebilir ya da export edebilirler. Böylelikle OMS’in özellikleri ile Office 365 aktiviteleri hakkında birçok veriye ve raporlara erişim sağlanmış olur.


Buradaki her başlıkta kendi servisleri ile ilgili loğlar yer almak ile beraber yönetimsel anlamda aynı özelliklere sahiptir. Azure Active Directory Activites başlığına tıklandığında Azure Active Directory’de alınan aksiyonlara ait veriler gözlemlenecektir. Buradaki loğlar da filtrelenebilir, kaydedilebilir, export edilebilir, bu loğlar ile ilgili de alarmlar üretilebilir ya da favorilere kaydedilebilir.



Ana grafiğe tıklamanın yanında ilgili aktivitelere de tıklanabilir ve o aktivite ile ilgili loğların detayları gözlemlenebilir. Örneğin Azure Active Directory Activities başlığının altındaki “UserLoggedIn”e tıklanıldığında kullanıcı girişleri ile ilgili loglar ve logların detayları gözlemlenecektir.



Office 365 Solution Exchange, Sharepoint, Azure Active Directory ve Operations başlıkları altında ilgili Office 365 portalına ait aktivitelerin gözlemlenmesinde kullanılmaktadır. Buradaki loğlar ile IT yöneticileri kendilerine özel dashboard’larda hazırlayabilmektedir.

Referans: https://blogs.technet.microsoft.com/msoms/2016/05/13/oms-office-365-management-solution-now-in-public-preview/