... Skip to content

Liderliğin Evrimi

Liderliğin Evrimi

Pandemi ile hayatımıza giren ve sonrasında kalıcı olacağını düşündüğümüz uzaktan çalışma ve yeni iş düzeninde, önceki döneme göre daha farklı yöneticilik karakterlerinin ön plana çıkacağını hepimiz gözlemlemiş olduk. Bu özellikler hem iş süreçlerinin kesintisiz devam etmesini hem de çalışan bağlılığını arttırma, personel kaybını minimuma indirme alanlarında oldukça önemli. Nedir bu özellikler, hep beraber üzerinden geçelim.

Liderin ekibine güvendiğini, işini elinden gelen en iyi şekilde yapacağına olan inancını ekibe hissettirmesi gerekiyor. Pandemi ile birlikte çalışanı sürekli gözünün önünde tutan, “her şeye karışan” lider dönemi sona erdi. Tabii ki bu konuyu sadece pandemi ile açıklamak yetersiz olur. Özellikle Z kuşağının iş hayatına aktif şekilde atılmasıyla birlikte yönetim şeklinde köklü değişiklikler olacağını hepimiz öngörüyorduk, pandemi bu süreci biraz hızlandırmış oldu. Bundan sonra iş süreçleri karşılıklı güven, saygı ve açık iletişim ile ilerleyecek. Performans değerlendirmelerinin işin sonucu odaklı olacağını söylemekte fayda var. Bu yeni çalışma sisteminde güven veren, açık iletişim kurabilen, çalışanın sorunlarına çözüm üreten, planlama yönü kuvvetli liderler ön plana çıkacak.
Yeni dönemle birlikte uzak noktalardan çalışan ekiplerin yönetimi, her kişinin teker teker kontrol edilmesini kısıtlıyor. Bu durumda ekibinin yetkinliklerine – uzmanlıklarına – fikirlerine güvenen, fikirlerini ciddiye alan, “biz bir takımız” hissiyatını ekibe işleyebilen liderlerin çağı başlıyor.

Çalışanın motivasyonunu ön planda tutan liderlerin bu süreçte daha verimli çalıştığını gözlemleyeceğiz. Ekibini tanıyan, karakter özelliklerini bilen, nasıl motive olduklarından haberdar olmak bu süreçte önemli. Özellikle uzaktan çalışma ile birlikte, her kişi için ayrı çalışma standartları oluşturmak zorunda kalabiliriz. Bu planlamayı yapan liderlerin önemini gün geçtikçe fark edeceksiniz.

Tüm bunların yanında iş planını ve zaman yönetimini verimli yapabilen, ekibinin iş süreçlerini takip eden ve ihtiyaç halinde uzaktan da olsa yönlendirme yapabilen liderlerin kıymeti artacak. Evet herkesin bireyselde sorumlulukları var ama liderlerin biraz daha fazla olduğunu unutmamak lazım.

Peki siz bu özelliklerin kaçına sahipsiniz?