Skip to content

İş Yerinde ilk gününüzü nasıl en iyi hale getirirsiniz ?

İş Yerinde ilk gününüzü nasıl en iyi hale getirirsiniz ?

İş başvuruları, çok sayıda mülakat derken iş sizin oldu ve işe başlamınıza bir kaç gün kala ‘’ilk gün’’ stresi başladı. Yapabilir miyim, çalışma arkadaşlarım nasıl, mutlu olur muyum gibi soruların aklınızı kurcaladığı zamanlara geldik. Hiç bilmediğiniz bir ortama girecek ve yeni insanlarla tanışacaksınız. Unutmamanız gereken, bu süreci herkesin yaşadığı gerçeği. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki, işe başlanan günü takip eden ilk 90 gün çok önemli, çünkü bu süre içerisinde insanlar tarafından nasıl değerlendiriliyorsanız daha sonrasında da bu davranışlarla hatırlanıyorsunuz.

İlk günü sizler için mümkün oldukça kolaylaştırmak ve adaptasyon sürecini hızlandırmak sizin elinizde olduğu kadar şirketinizin de uygulamalarıyla iyileştirilebilir. Masanızın ve ekipmanlarımızın hazır olması, ofis alanı içerisinde yapılan tanıtıcı geziler ve birim yöneticilerinizle yapılan oryantasyonlar da işe adaptasyon sürecinizi hızlandırıp, yaşadığınız korkuları azaltacaktır. Unutmayın işin önemli kısmı size düşüyor. İlk iş günü son dakika gitmek yerine mesai saatinden önce hazır olmak üzerinizdeki stresi azaltacaktır. Geç kalmanın önüne geçebileceğiniz diğer durum ise giyeceğiniz kıyafetleri önceden belirlemek olacaktır. İş yerine uygun giyinmek sizi rahatlatacaktır. Bunun için insan kaynakları uzmanlarına soru sormaktan çekinmeyin.

Kurum Kültürü

Her iş yeri çalışanları ile kendi kültürünü oluşturur, adaptasyon sürecinizde iş yerinizi gözlemleyin. Kurum kültürünü zamanla edineceksiniz. Bu gibi durumlarda kendinize ve kuruma zaman tanımak önemli bir unsurdur.

İş arkadaşlarınızla tanıştırılırken gülümsemeyi ve el sıkmayı unutmayın. Bilim insanlarına göre bireylerle ilgili ilk izlenimin %93’ünü beden dili, %7’sini ise bireyin söyledikleri oluşturuyor. Yani ne söylediğinizle birlikte duruşunuz ve davranışlarınız da çok önemli. Çok sayıda kişi ile tanıştırıldığınız için 10 dakika sonra çoğu kişinin ismini hatırlayamadığınızda bu sürecin sizi yormasına izin vermeyin. Kibarca isimlerini tekrar sorun ve konuşmaya devam edin.

Soru sormaktan çekinmeyin. Bilmiyor olmanız problem değil, öğrenmek için adım atın. En önemlisi dinleyin ve not alın. Takıldığınız yerlerde notlarınıza bakarak ilerlemenin işlerinizi kolaylaştırdığını göreceksiniz.

İlk günün sonunda işyerinizle veya işinizle ilgili hemen karar vermeyin, ön yargılı davranmayın. İşiniz kadar kendinize de şans tanıyın. Adaptasyon süreci, kurum kültürünü özümsemek, yeni insanlara alışmak ve değişen tempoya ayak uydurmak zaman istemektedir. Bu zamanı kendinize tanıyın. Bu süreçte soru sormaktan çekinmeyin ve öğrenme sürecinde olduğunuzu unutmayın. Yeni olan her şey korkutucudur, yenilik ve değişim kaçınılmaz bir olgudur. Korkuyor olmanız normal ancak unutmamanız gereken nokta tek olmadığınızdır.

Yeni işinizde başarılar dileriz.