Skip to content

İş Tanımı Nedir ?

İş Tanımı Nedir ?

Geçtiğimiz haftalarda iş analizi süreçlerini sizler için kısaca özetlemeye çalıştık. Bu haftaki yazımızda İş Tanımından ve iş tanımının iş analiz sürecindeki öneminden bahsediyor olacağız.

İş tanımı, organizasyon bünyesindeki her bir pozisyonun kime bağlı çalıştığını, şirket bünyesindeki görev ve sorumluluklarının neler olduğunu, işin organizasyondaki yerini ve önemini içeren bilgilerin tümüne denir. İş  tanımını belirlerken dikkat edilmesi gereken nokta, tanımın işi yapan kişiyi değil, işin kendisini açıklıyor olmasıdır.

İş tanımları iş analizi ile elde edilen bilgilerin sistematik ve bilinçli bir şekilde sunulmasıdır. Peki iş tanımlarını hazırlarken dikkat etmemiz gereken başlıklar nelerdir?

  • İş tanımını doğru kişiler oluşturmalıdır. Bunun için yalnızca yöneticilerin geri bildirimleri yeterli değildir, benzer işi yapan diğer çalışanların katkıları da önemlidir.
  • Pozisyon için gerekli olan önemli yetkinlikler belirlenmelidir.
  • Gerekli eğitim ve deneyimler belirlenmelidir
  • Hedefler belirlenmelidir
  • Belirlenen hedeflerin ölçülebilir olmasına önem gösterilmelidir.

İş tanımlarının sağlıklı bir şekilde hazırlanmasıyla yalnızca iş analizi süreçlerini desteklemekle kalmayıp; Gelecekte duyulabilecek çalışan ihtiyacını ve bu çalışanların ihtiyaçlarını saptamak, eğitim ihtiyacını tespit etmek, olumsuz çalışma koşullarını ortadan kaldırmak, İşe alımdaki kriterleri oluşturmak gibi bir çok adımı tamamlamış oluruz.

Unutmayın ki doğru analiz, doğru çalışma ve doğru sistem ile iş tanımları insan kaynaklarının temel işleyişinin en önemli parçası olacaktır.