[vc_row][vc_column][vc_column_text]Bu yazımızda, Tarih ve Saat fonksiyonlarından, günlük hayatta birçok işimize yarayabilecek bir fonksiyon olan HAFTANINGÜNÜ Fonksiyonu ‘ndan bahsedeceğim. Bu fonksiyon bize; belirli bir tarih için haftanın gününü temsil eden sayıyı döndürür. Yani 1 ile 7 arasında bize bir sayı değeri verir ki; biz o sayıdan belirtilen tarihin kendi haftası içerisindeki kaçıncı gün olduğunu bilelim ve ona göre işlemler yaptıralım. Dilerseniz Haftanıngünü Fonksiyonu ile ilgili detaylara support office ‘den de erişebilirsiniz. Diğer fonksiyonlarla ilgili yazılarımızı da yine blog sayfamızda bulabilirsiniz.
HAFTANINGÜNÜ FONKSİYONU NE İŞE YARAR
HAFTANINGÜNÜ fonksiyonu ; belirtilen tarihin kendi haftası içerisindeki kaçıncı gün olduğunu verir ve ona göre işlemler yaparız. Örneğin; bir sütundaki tarihlerin hangileri hafta sonuna denk geliyorsa onlar renkli görünün isteyebiliriz. Ya da sütundaki ödeme tarihleri hangi güne denk gelirse gelsin, sizin ödeme gününüz Cuma günü ise tüm tarihleri kendi haftasındaki Cuma gününe ayarlayabilirsiniz.
YAZMA FORMU
Haftanıngünü Fonksiyonu ‘nda 2 argüman bulunuyor.Bunlardan 1. si gerekli, diğer argüman da opsiyonel/isteğe bağlıdır.Şimdi bu argümanların anlamlarına, yani fonksiyonun bizden ne isteğine ve bizim ona ne vereceğimize bakalım.
ÇALIŞMA KOŞULLARI
Haftanıngünü fonksiyonu ‘nun çalışma koşulları bu şekildedir;
-
Microsoft Excel, hesaplamalarda kullanılabilmeleri için tarihleri sıralı seri numaraları olarak saklamaktadır. Varsayılan olarak, 1 Ocak 1900’ün seri numarası 1’dir; 1 Ocak 1900’den 39.448 gün sonra olması nedeniyle 1 Ocak 2008’in seri numarası 39448’dir.
- Geçerli tarih taban değeri için seri_no aralık dışındaysa #SAYI! hatası verilir.
-
Döndür_tür yukarıdaki tabloda belirtiler aralığın dışındaysa #SAYI! hatası verilir.
- Takvim özelliği ayarı Gregorian ise, döndürülen tam sayı tarih argümanı için haftanın Gregorian gününü temsil eder.
Takvim Hicri ise, iade edilen tam sayı, tarih argümanı için haftanın Hicri gününü temsil eder.
Hicri tarihleri için, argüman numarası 1/1/100 (Gregorian Aug 2, 718) ‘den 4/3/9666 (Gregorian Dec 31, 9999)’ a kadar bir tarihi ve/veya zamanı temsil edebilen herhangi bir sayısal ifadedir.
HAFTANINGÜNÜ FONKSİYONU KULLANIMI
Haftanıngünü Fonksiyonu ‘nda öncelikle seri_no argümanı için gün sayısını almak istediğimiz tarihi seçiyoruz, sonrasında döndür_tür argümanında da geriye döndürmesini istediğiniz türü seçiyoruz, orada haftanın ilk günü ile son günlerinin belirtildiği seçenek listesi karşımıza gelir, bizim için geçerli olan 2 sayısının olduğu, 1. gün pazartesi, 7. gün pazar olan seçenektir. Yani; döndür_tür argümanı için de 2 seçeneğini seçip formülü tamamlıyoruz.
HAFTA SONUNA DENK GELEN TARİHLERİ RENKLENDİRMEK
Bir sütunda Mart ayına ait tarihlerin olduğu bir liste varsayalım. İlk bakışta o tarihlerin hangi güne denk geldiklerini bilemeyiz. O sütunu seçip Giriş menüsündeki Sayı gurubundan Biçim olarak Uzun Tarih’i seçerseniz gün adını size verecektir ve belki de bu işinize yarayacaktır, fakat bizim istediğimiz bize bir gün adını vermesi değil, hangi tarihler hafta sonu ise o tarihlerin renkli biçimde gösterilmesidir. Bunu Koşullu Biçimlendirme özelliğinde Haftanıngünü Fonksiyonu ‘nu kullanarak kolayca yapabiliriz. Renkler, bir veriyi analiz etmemizde oldukça faydalıdır..
Hadi örneklerimize başlayalım. Siz de benimle beraber adım adım uygulayın.
Koşullu Biçimlendirme özelliğinde bu istediğimiz işi yapan hazır bir kural maalesef mevcut değil.
O zaman ne yapıyoruz? Kendi kuralımızı formülle oluşturup , o kurala göre renklenmesini sağlıyoruz..
Hafta sonlarını bulup bu şekilde renklendirebilirsiniz.
ÖDEME TARİHİNİ CUMA GÜNÜNE AYARLAMA
Bir örnek de ödeme tarihini Cuma gününe ayarlama ile ilgili yapalım.Bu işlem için ELEMAN ve HAFTANINGÜNÜ fonksiyonu ‘nu bir arada kullanacağız.Sizler de bunu uygulayıp, birkaç kez tekrar ederek mantığını anlamaya çalışın.
Diğer yazılarımızda görüşmek üzere, hoşça kalın. 🙋🏻♂️
Bu yazımızı çevrenizle paylaşarak birçok kişinin de bilgi sahibi olmasını sağlayabilirsiniz. 👍🏻[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://peakup.org/wp-content/uploads/2023/12/office_imza_son.gif” image_size=”full”][/vc_column][/vc_row]