Skip to content

Geri Bildirim Nasıl Verilmelidir?

Geri Bildirim Nasıl Verilmelidir?

Elinizden gelenin en iyisini yaptığınızı düşünün. Önünüzdeki işe tüm emeğinizi verdiniz ve güzel bir sonuç çıkardınız. Ancak bu çabanız hakkında hiçbir şey söylemiyorlar.  Ne hissedersiniz?

Yaptığımız iş ne olursa olsun, hepimiz sarf ettiğimiz çabanın görülmesini, fark edilmesini isteriz.

İnsan doğası gereği yaptığı işi kendi değerlendirilemez ve takdir görme isteği mevcuttur. Başkalarının görüşlerine ihtiyaç duyar.

Geri bildirimde bulunmak, işi yapan insanı dikkate almak, onun emeğine saygı duymak, ona değer vermek demektir.

Geri bildirim yalnızca işi yapmayı öğrenmemizi sağlamaz, gelişmemize de yardımcı olur. Kişi daha kendinden emin, daha inisiyatif alabilir, daha sağlıklı bağ kurar hale gelir. Doğru geri bildirim insanın olgunlaşmasına katkıda bulunur.

Dikkat ettiyseniz İnsan Kaynakları alanında değerlendirme yönetimlerinin çoğu geri bildirim odağında kuruludur. Bütün çalışmalarında, “X kişisinin performansı hakkında ne düşünüyorsunuz?” gibi sorular sorulur. Ancak geri bildirimi başarıyı destekleyen bir yöntem olarak değil de bir tür tehdit olarak kullanırsak, düzenli olarak negatif geri bildirim verir bir hal alırsak kişide gözle görülür bir motivasyon düşüşü olduğunu fark ederiz. Yapıcı geri bildirimin önemi bu noktada devreye girmektedir.

Peki doğru ve iyi bir geri bildirim nasıl yapılır?

Öncelikle şu konuda net olalım, geri bildirim nasihat değildir. Somut örnek üzerinden mümkün olduğunca açık ve net paylaşım yapılmalıdır. Doğru zamanda yapılan geri bildirimin etkisi daha kalıcı olur. Eğer kişi başarılı bir proje tamamlamışsa takdir edilmeli, bu çalışmanın başarılı olarak değerlendirilmesinin sebepleri açıklanmalı ve daha iyi olması için neler yapılabilir, bunun üzerinde konuşulmalıdır.

Bir diğer husus da geri bildirimin daha etkili olması için gruba değil kişiye yapılıyor olmasıdır. Karşınızdaki kişi konunun tek muhatabı olacağı için konuya olan hassasiyeti mutlaka artacaktır.

Bu şekilde yapılan geri bildirimler kişilerde farkındalığın yükselmesine vesile olur ve nasıl daha iyi olacağını anlamasında yol gösterir. Geri bildirimin tarafsız yapılması da önemlidir.

Özellikle yönetici pozisyonunda olan kişilerin unutmaması gerekir ki etkili bir geri bildirim en doğru motivasyon aracıdır.

Etkili bir geri bildirim, herkes için mükemmel bir gelişim aracıdır.  Doğru zamanda, doğru bir tonla yapılan, içi dolu, tarafsız bir geri bildirim, değişim ve dönüşüm sağlar.