Skip to content

Exchange 2013 Hybrid Deployment Yapılandırması ve Office 365 Taşıma İşlemi- Part 9

Exchange 2013 Hybrid Deployment Yapılandırması ve Office 365 Taşıma İşlemi- Part 9

Exchange 2013 Hybrid Deployment yapılandırılmasının tamamlanmasının ardından Office 365′deki Exchange Online’e mail kutularının taşıma işlemi gerçekleştirilecektir. Bu işlem hem Office 365 Exchange Admin Center’daki migration bölümünden hem de on-premise ortamından gerçekleştirilebilir. Taşıma işlemini başlatmadan önce Office 365 paltformuna senkron olan kullanıcıya lisans atamasının yapılması gerekmektedir. Gerekli lisans atamasının yapılmasından sonra taşıma işlemine başlanılacaktır.

Office 365 Taşıma İşlemi

Bu makalede mail kutularının taşınması on-premise Exchange organizasyonundan sağlanacaktır. Bunun için Exchange Admin Center’daki “Recipients” bölümündeki “mailboxes” bölümüne gelinmelidir. Taşınacak mail kutusu ya da mail kutuları seçilir ve sağ panelde yer alan “To Exchange Online” seçeneği seçilecektir.


Şekildeki arayüzde Active Directory’de “Organization Management” grubuna üye olan kullanıcı hesap bilgisi girilecektir. Buradaki kullanıcı on-premise ortamda yetkili olmalıdır. “Next” ile devam edilir.


“Confirm the migration endpoint” bölümünde MRS Proxy FQDN ismi girilmelidir. MRS Proxy FQDN otomatik bulunamadığı durumlarda manuel de girilmektedir. Şekilde de görüldüğü üzere Autodiscover’ın sağlıklı çalışmadığı ortamda manuel giriş yapılmıştır. Migration endpoint EWS için tanımlanan external URL ile genellikle aynıdır.


“Move configuration” bölümünde taşıma işlemine isim verilmesi, hedef domainin belirlenmesi ve arşivin taşınması ile ilgili işlemlerler yer almaktadır. Taşıma işleminde “Move the primary mailbox and the archive mailbox if one exists” seçeneği ile hem birincil mail kutusu hem de arşiv mail kutusu taşınacaktır. “Move archive mailbox only, without moving primary mailbox” seçeneği ile de sadece arşiv mail kutusu taşınacak birincil mail kutusu yani ana mail kutusu taşınmayacaktır. Bu işlem için mail kutusunun Exchange 2010 ve/veya Exchange 2013 üzerinde yer almalıdır. Taşınma sırasında badi tem olarak adlandırılan mailler için limit belirlenebilir. Aynı şekilde büyük boyutlu mailler için de limit belirlenebilir. Bu limiti aşan mail kutuları hatalı olacak ve taşınamayacaktır. Bad item ya da large item olan maillere dair bilgiler raporlarda yer almaktadır.


“Start the batch” bölümünde taşıma işlemine dair işlemler gerçekleştirilecektir. Hibrid mimarilerde taşıma işleminde iki adım vardır. Öncelikle senkronizasyon başlatılacaktır ve akabinde tamamlanması ile taşıma işlemi sonlanacaktır. Taşıma işlemi ile ilgili bilgilendirme ve rapor mailinin iletileceği mail adresi de belirlenebilir. “Please select the preferred option to start the batch” bölümünde batch’in manuel mi otomatik mi başlatılacağı seçilir.”Please select the preferred option to complete the batch” bölümünde ise batch’in manuel mi tamamlanacağı yoksa batch senkronizasyonu tamamladıktan sonra otomatik mi tamamlanacağı seçimi yapılır. Batch tamamlandıktan sonra taşıma işlemi tamamlanmış olacaktır. “New” seçeneği ile taşıma işlemi otomatik ayarlanmasından başlanılacak şekilde ayarlandığından dolayı taşımaya başlanılacaktır.


Taşıma işlemi Office 365 Exchange Admin Center’daki “recipients” bölümündeki “migration” bölümünde gözlemlenecektir. İlgili batch bu arayüzde görüntülenmekte olup, senkronizasyona başlanılmıştır. Yukarıda yer alan butonlar ile batch durdurulabilir ya da değiştirilebilir. Ayrıca “+” butonuna basılarak Office 365 panelinden de batchler hazırlanabilir. Buradan hazırlanacak batchlerde kişi bazlı da yapılabilir ya da csv dosyası da gösterilerek taşınabilir. “View details” ile taşıma ile ilgili senkron edilen mail kutularına dair detaylara erişilebilir.


“View details” bölümüne tıklanıldığında senkron edilen item sayısı, atlanılan item sayısı da gözlemlenebilir. Atlanılan item’larda “Skipped item details” bölümünde gözlemlenecektir. İlgili kullanıcının taşıma işlemine dair detay raporuna “Download the report fort his user” bölümünden erişilecektir.


Batch’deki senkronizasyonun tamamlanmasının ardından tamamlama işlemi için “Complete this migration batch”e tıklanmalıdır. Böylelikle taşınan kullanıcı artık Office 365 kullanıcısı olacaktır. Taşıma işleminin tamamlanması ile Outlook kullanıcılarına Outlooklarını restart etmelerine dair pop-up çıkacaktır. Kullanıcılar Outlooklarını restart etmeleri ile Office 365 kullanıcısı olacaktır. Ekstra profil kurulumuna gereksinim olmayacaktır. “Complere this migration batch” seçeneğine tıklanarak taşıma işlemi tamamlanacaktır.


Complete işleminin tamamlanmasının ardından kullanıcılar oturumlarını Office 365 platformlarında açacaklardır.


Taşıma işlemine ait işlemler istenilirse Office 365 paneli ve powershell komutları ile yapılabilmekte ve otomatize edilebilmektedir.