Skip to content

Evden çalışma serüveninizi verimli hale getirin

Evden çalışma serüveninizi verimli hale getirin

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title size=”20″ font_family=”none”]Geçtiğimiz 2 ayda, hayatımıza hızlı bir giriş yapan Covid’in bize olan ilgisini bir nebze azaltır gibi yapmasının da etkisiyle hepimiz bir nebze de olsa normale yakın hissettik kendimizi. Ofisimize gitmeye, ufak ufak sosyalleşmeye başlamıştık ki 2.dalga ile tekrar başladığımız yere döndük. Bu yazımı, kesintisiz home office sürecimin 3. Haftasında yazıyorum. Bugün sizlere, tamamen kendi deneyimlerim üzerinden yola çıkarak home office çalışma sürecimi verimli hale getirme serüvenimi maddeler üzerinden paylaşacağım.

1. KENDİNİZE ÇALIŞMA ORTAMI OLUŞTURUN

Eminim ki hepiniz evden çalışmanın ilk günlerinde salondaki rahat kanepeyi, yatakta ayaklarınızı uzatarak laptop kucağınızda çalışmayı denemişsinizdir, itiraf ediyorum ben de denedim. Sanıyorum sonuç hepimizde aynı oldu – büyük bir konsantrasyon problemi. Ben bu sorunu evde kendime bir çalışma alanı oluşturarak çözdüm. Mesai saatlerimin tamamını bu alanda geçiriyorum, iş dışında bu alan ile münasebetimi minimumda tutmaya çalışıyorum ve itiraf etmeliyim ki ilk günlerdeki o konsantrasyon problemi ortadan kalktı.

2. KIYAFET

Belki bu söyleyeceklerim size anlamsız gelebilir ama lütfen, en azından 1 kere deneyin. Çıkarın o pijamalarınızı ve mesai başlamadan üzerinize farklı bir şeyler giyin. Kesinlikle kendinizi çok daha dinç ve enerjik hissedeceksiniz. Insan psikolojisi rutine alışmaya ve bu rutin içerisinde kaybolmaya, bunalmaya çok müsait. Zaten evimizden çıkamadığımız, kendimizi kapana kıstırılmış hissettiğimiz şu günlerde, bir bakmışsınız aynı kıyafet ile 4. Günü geçiriyorsunuz. Yenilenmenin ve farklı şeyler yapmanın pozitif etkisinin tadını çıkarın.

3. MOLA VERİN

Hem benim, hem de çevremdeki bir çok kişinin evden çalışma sürecindeki en büyük problemi mola vermeyi UNUTMAK. Fiziksel olarak ofis ortamında bulunmanın avantajlarından biri mecburiyetten bile olsa gün içinde molalar vermek zorunda kalmamızdı. Öğle yemeği için arkadaşlarımızla birlikte yemekhaneye ya da farklı bir mekana giderken şimdi 10 adım ötemizdeki mutfağımızdan tabağımızı alıp yemeğimizi bilgisayarımızın başında, hızlı hızlı yemeye başladık. Ev ortamında her ihtiyacımızı bilgisayar başında karşılayabildiğimiz için zihnimizi dinlendirmeyi unutuyoruz, farkettiniz mi bunu? Mesailerimizi bitiremez, maillerimizden başımızı kaldıramaz olduk. Ben bunun çözümünü molalarımı planlayarak sağladım. Mesela, mutlaka standart öğle aramı yapıyorum. Yemeğimi asla bilgisayar başında yememeye özen gösteriyorum. Buna dikkat ederseniz, ben neden evden çalıştığım halde daha çok yoruluyorum sorusunun da cevabını bulmuş olacaksınız.

4. İŞ PLANINIZI SANKİ OFİSTEYMİŞ GİBİ UYGULAYIN

Gününüzü planlamanız çok önemli. Iş planınızı herhangi standard bir ofis günü gibi planlayın. Elinizden geldiğince plana sadık kalın.

5. HAREKET EDİN

Pandemi ile birlikte hareket oranımız %50’ye yakın azalldı. Eski normalimizde en azında ofise giderken, ofis içinde, mesai sonrası eve dönerken günlük bir rutinde yürüyor ve hareket ediyorduk. Artık ofisimiz bir yan oda, yemekhanemiz mutfak. Bunun fiziksel götürüsünü gözardı etmeyin ve lütfen elinizden geldiğince egzersiz yapın.

Gün sonunda herkes bu sürece adapte olabilmek için kendi çözümünü bulacak. Ben kendi serüvenim için faydalı olan başlıkları elimden geldiğince toparlamaya çalıştım. Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle.[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://peakup.org/wp-content/uploads/2023/12/recuitment_imza_son.gif” image_size=”full”][/vc_column][/vc_row]