Skip to content

Dijitalleşmenin İnsan Kaynakları için önemi

Dijitalleşmenin İnsan Kaynakları için önemi

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title size=”20″ font_family=”none”]Son zamanlarda hepimiz Dijitalleşme ve teknolojik dönüşümün artan bir ivme ile günlük ve iş hayatımızda önemli bir yer kapladığının farkındayızdır. Daha da önemlisi, çağımız büyük bir hızla dijitalleşirken bu trende ayak uyduramayan firmaların cevap vermesi gereken tek bir soru var; “tamam mı, devam mı?”

Bu yazımızda dijitalleşmenin İnsan Kaynakları için öneminden bahsedeceğiz.

İşe Alım Süreçlerinin Dijitalleşmesi

PWC’nin yaptığı araştırmalar gösteriyor ki İnsan Kaynakları teknoloji çözümlerinin kullanımına ve bunun yaygınlaştırılmasına yönelik çaba her geçen gün artıyor. Teknolojinin desteğiyle İnsan Kaynakları kolay raporlama yapabilir, takip ve analiz süreçlerini dijital ortamlarda yöneterek bu süreçte tasarruf ettiği zamanı asıl görevi olan “Stratejik iş ortağı” olma yolunda harcayabilir bir hal almakta.

Örnekle ile açıklamamız gerekirse, İşe alım süreçlerinin dijitalleşmesiyle İnsan Kaynakları departmanları aradığı uygun adaya hızlıca ulaşıp, süreçleri önceki dönemlere kıyasla %50 daha hızlı kapatır hale geldi. Bunun yanı sıra iş arama siteleri, online platformlar, mobil uygulamalar her geçen gün sürecin büyük bir parçası olmaya devam ediyor. Artık birçok firma aday havuzlarını dijital ortamda kurgulayıp aday ile ilk mülakatı internet üzerinden yaparak günler hatta belki haftalar kazanır hale geldi.

Dijitalleşme ile “Home Office” kavramının hayatımıza girişi

Özellikle dijitalleşmenin ivmelenmesiyle kulağımıza bolca çalınmaya başlayan “home office” kavramından bahsetmeden olmaz. Masaüstü bilgisayarla, dolapları dolduran kağıt dosyalarla zaten çoktan vedalaştık ama Bulut Bilişim’in hayatımıza girmesiyle, artık ihtiyacımız olan her bilgiye – dokümana istediğimiz yerden ulaşabileceğimiz bir ortamın içinde bulduk kendimizi. Hal böyle olunca, çalışanların beklentileri de bu yönde şekillenmeye başladı tabi. Tabii ki her firma bu sürece dahil olacak diyemeyiz ama dünya genelinde, tam zamanlı olmasa da (şimdilik) haftanın belli günlerinde çalışanlarına istediği lokasyondan çalışma imkanı sağlayan firmaların sayısı her geçen gün artmakta.

Dijitalleşmenin İnsan Kaynaklarına Katkısı

Daha öncesinde saatlerimizi, günlerimizi harcayarak ulaştığımız bilgiler artık tek tık ile ekranımızda. Bu da firmaların daha stratejik ve hızlı aksiyonlar almasını destekleyen bir süreç. Rakip analizleri, yan hak çalışmaları, maaş karşılaştırmaları ve daha örneklendirebileceğimiz birçok konuyu artık dijital ortamlarda, kendi imkanlarımızla araştırabiliyoruz. Bilginin kolay ulaşılabilir olması işlerimizi kolaylaştırırken bir yandan da rekabeti arttırarak firmaları yenilikçi olmak zorunda bırakıyor diyebiliriz.

Belki de İnsan Kaynakları departmanları dijitalleşmenin için en önemli katkısı, zamandan tasarruf. Sektör içindeki herkes İnsan Kaynakları tanımının büyük bir değişime uğradığının farkındadır. 10 yıl önce İnsan Kaynakları dendiğinde bürokratik süreçler, yasal işlemler, bordro süreçleri akla gelirken şimdi İnsan Kaynakları gömüldüğü tüm bu kağıtlardan sıyrılmış, daha stratejik, çalışan memnuniyeti odaklı bir sürece girdi. Dijitalleşme ile görev tanımındaki eğitim planlamaları, performans değerlendirmeleri, özlük ve envanter takibi dahil birçok süreci çok daha az zaman harcayarak takip ederken, konsantrasyonunun büyük bölümünü çalışan memnuniyeti odağında toplama fırsatını yakaladı. Her firmanın en büyük hedefi adaylar tarafından öncelikli tercih edilen iş yeri olmaktır ve artık tüm bu dijitalleşme süreçlerinin desteğiyle, İnsan Kaynakları departmanları eforlarını bu odakta sarf edebilir hale geldi diyebiliriz.

Hızla değişen, gelişen ve dijitalleşen bir çağın tam ortasındayız. Bizi diğerlerinden farklı kılacak tek bir çıkış yolu var, o da hızlı adapte olup zamanımızı verimli kullanmak. Bunun yolu da dijitalleşmekten geçiyor.

Dijitalleşme süreçlerinizde size destek olacak yol arkadaşınız Velocity ile tanışmak için tıklayın![/mk_fancy_title][mk_button dimension=”savvy” size=”medium” url=”https://peakup.org/global/velocity/” align=”center”]VELOCITY[/mk_button][vc_single_image image=”52938″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_image src=”https://peakup.org/wp-content/uploads/2023/12/velocity_imza_son.gif” image_size=”full”][/vc_column][/vc_row]