Skip to content

Bilişim Hukuku Şubat Ayı Gelişmeler

Bilişim Hukuku Şubat Ayı Gelişmeler

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title size=”20″ font_family=”none”]

Şubat ayında hangi gelişmeler yaşandı?

Facebook

06.02.2020 – Facebook’un banka hesabı bulunmayan 1.7 milyar kişi için geliştirdiğini belirttiği Libra, 2020’nin ortalarında piyasaya sürülecek.

07.02.2020 – Facebook’un sosyal medya hesapları cuma günü geçici bir süreliğine bir grup hacker’ın eline geçti. OurMine isimli hacker grubu, Facebook ve Messenger’ın Instagram ve Twitter hesaplarını ele geçirerek “Facebook bile hacklenebilir” paylaşımında bulundu. Sosyal medya devinin Twitter ve Instagram hesapları, daha sonra tekrar ele alındı.

Siber Güvenlik

07.02.2020 Siber güvenlik şirketi ERNW, Android 9 ve altındaki cihazlarda çok ciddi bir güvenlik açığı keşfetti. Bu açık, hackerların Bluetooth üzerinden telefonların depolama birimine erişmesine izin veriyor.

10.02.2020 – ABD Adalet Bakanı Barr, ABD tarihinin en büyük siber saldırısı olan kredi raporlama şirketi Equifax’ın hacklenmesinde 4 Çinli askerin suçlandığını açıkladı.

Netflix

11.02.2020 – Netflix, bugüne kadar hükûmetlerin isteği doğrultusunda yayından kaldırdığı dokuz yapımı açıkladı. Netflix’in en çok sansüre uğradığı ülke, beş yapımı yayından kaldırtan Singapur oldu.

Korona virüsü

12.02.2020 – Barcelona’da düzenlenecek olan dünyanın en büyük cep telefonu fuarı Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2020, koronavirüs salgınından kaynaklı endişe nedeniyle iptal edildi.

KVKK

13.02.2020 Rus mahkemesi, kişisel verilerin korunmasına yönelik mevzuata uymadığı gerekçesiyle sosyal medya siteleri Facebook ve Twitter’a toplam 8 milyon ruble para cezası verdi.

Facebook’un Almanya birimine, Hamburg’daki ofisinde veri koruma görevlisi çalıştırmadığı gerekçesiyle 55 bin dolar (51 bin euro) ceza kesildi.

Whatsapp

14.02.2020 – Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma platformu Whatsapp dünya çapında 2 milyardan fazla kullanıcıya destek verdiğini açıkladı.

Apple vs Microsoft

Siber güvenlik şirketleri, Apple’ın Mac bilgisayarlarını ve Microsoft’un Windows sürümünü karşı karşıya getirdi. Mac PC’lerde kötü amaçlı yazılımların daha fazla var olduğu görüldü.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), federal mahkemenin, Amazon şirketinin açtığı dava üzerine, Microsoft’a verilen Müşterek Savunma Altyapısı İnisiyatifi (JEDI) olarak bilinen ve bakanlığın gizli bilgilerinin de taşınacağı bulut projesini durdurma kararına tepki gösterdi.

Facebook

16.02.2020 – Bir süredir gündemde olan Facebook’un uzaya uydu gönderme projesi,gereken izninin alınmasıyla birlikte gerçeğe dönüşüyor. Facebook’un ilk uydusunu önümüzdeki mart ayında gönderecek.

Facebook, içeriklerinin denetlemesini yapmak üzere Reuters ile resmi olarak anlaştığını kullanıcılarına duyurdu.

Google

20.02.2020 – New Mexico, Alphabet İnc’e ( Google ve Google’a ait diğer şirketleri bir çatı altına almak amacıyla 2015 yılından kurulan çok uluslu konglomerat) çocukların veri gizliliğini ihlal ettiği iddiası ile dava açtı.

Diğer Gelişmeler

Kredi kartı devi Visa ilk kez bir kripto para şirketine asli üyelik verdi. Buna göre Coinbase, Bitcoin için hesap kartı çıkartabilecek.

1980 ila 1997 yılları arasında Apple’da çalışan ve bilgisayarlarda kes, kopyala ve yapıştırın mucidi olan Larry Tesler, 74 yaşında hayata gözlerini yumdu.

21.02.2020 – Huawei Carrier Business Başkanı Ryan Ding önümüzdeki 5 yıl içinde geliştirme 5G teknolojisini geliştirmek için 20 milyon dolarlık bir yatırım planladıklarını açıkladı.

21.02.2020 – Dünyanın en değerli şirketlerinden Microsoft, gelecek beş yılda Meksika’ya 1.1 milyar dolarlık yatırım kararı aldığını ve Meksika’ya yeni bir data merkezi kurulacağını açıkladı.

24.02.2020 – Yapay zeka sayesinde en tehlikeli bakterileri öldüren antibiyotik bulundu. Antibiyotiğin Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen en acil ilaca ihtiyaç duyulan üç patojenden ikisi olan acinetobacter baumanii ve enterobacteriaceae bakterilerini öldürdüğü tespit edildi.[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row]