Skip to content

Azure VM Types (F Type -N Type)

Azure VM Types (F Type -N Type)

Bu yazmız ile Azure F ve N boyutlu vM’leri üzerinde konuşacağız. Bu iki Azure vM boyutu daha önce incelediğimiz Azure vM boyutlarından oldukça farklı özelliklere sahiptir. Azure F boyutuna sahip vM’ler işlem için iyileştirilmiş olarak karşımıza çıkarken Azure N boyutuna sahip vM’ler Gpu özellikleriyle bizleri karşılıyor.

Azure VM Types  (Instance F)

Azure üzerinde F boyutlu vM’ler için kısaca işlem için iyileştirilmiş vM’ler diyebiliriz. Bu boyutların en büyük özelliği yoğun işlem gücü kullanan işlemler için iyileştirilmiş olmasıdır. Azure F boyutunda bulunan Fsv2 serisi bizleri Intel’in Xeon Platinum (Skylake) işlemci ile karşılamaktadır. Bu işlemcilerin Turbo Boost Technology ile 3,7 Ghz’e varan saat hızlarına ulaşabildiklerini ayrıca eklemek gerekmektedir.

Azure Type F

Azure F boyutuna sahip vM’leri toplu işlemler, web sunucuları ve analiz işlemlerimiz için tercih etmemiz gerekmektedir.

Azure VM Types  (Instance N)

Azure N boyutu ile karşımıza çıkan vM’ler GPU özelliklerine sahip olan Azure vM’leridir. Azure N boyutu bizleri 3 farklı seri ile karşılamaktadır. Bu seriler NC, ND ve NV olarak görülmektedir. Aynı boyut üzerinde çalışan bu 3 seri aslında içlerinde farklı amaçlara hizmet etmek için kurgulanmıştır.

Azure Type N

Azure N boyutu üzerinde bizleri karşılayacak olan bu seriler güçlerini hangi donanımlardan alıyorlar ve hangi alanlar üzerinde çalıştırılması gerekiyor hızlıca bakalım istiyorum.

NC Serisi : Yüksek performanslı bilgi işlem ve makine öğrenimlerinde tercih edilmesi önerilmektedir. Bu seri üzerinde ki vM’ler Nvdia Tesla v100 Gpu’suna sahiptir.

ND Serisi : Derin öğrenim için eğitim ve çıkarım senaryolarında tercih edilmelidir. Bu seri üzerinde ki vM’ler ise Nvdia Tesla P40 GPU’su ve Nvdia Tesla v1oo Gpu’suna sahiptir.

NV Serisi :  Bu serimiz ise güçlü uzak sanallaştırma için tercih edilmelidir. Bu seri üzerinde ki vM’ler ise Nvdia Tesla M60 Gpu’suna sahiptir.

Genel olarak toparlamak gerekirse Azure N boyutuna sahip vM’leri derin öğrenme, grafik işleme, simülasyon, ve video işleme gibi güçlü Gpu gereksinimi olan işlemler için kullanılmalıdır.

Change Management ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın..

Faydası olması dileğimle..