Skip to content

Azure VM Types  (E Type -M Type)

Azure VM Types  (E Type -M Type)

Hatırlayacağınız üzere daha önce ki yazılarımızda Azure A-B boyutları ve Azure D-DC boyutları üzerinde konuşmuştuk. Şimdi Azure E boyutu ve Azure M boyutu üzerinde konuşalım istiyorum. Kısaca bahsetmek gerekirse Azure E boyutu vM’ler  için yüksek bellek/çekirdek  uyumu ile kurulmaktadır ve ilişkisel veri tabanı sunucuları için tercih edilmelidir. Azure M boyutlu vM’ler ise paralel işlem gücü gerektiren sunucular için tercih edilmelidir.

Azure VM Types  (Instance E)

Azure E boyutunda ki vM çeşitleri ağır bellek içi uygulamalar için iyileştirilmiş olup yüksek bellekekirdek oranıyla bizleri karşılamaktadır.

Azure E Type

Azure vM E boyutu üzerinde “ES” serisinin Premium SSD’leri destekliğini ayrıca hatırlatmak gerekiyor.  Yüksek bellek performansı ihtiyacımız olan vM’ler için Azure E boyutu en doğru bir tercih olacaktır. İlgili vM’in hitap ettiği örnek uygulamalara SAP HANA, SAP S/4 HANA, SQL Hekaton örnek gösterilebilir.

Azure VM Types  (Instance M) 

Azure M boyutunda ki vM’ler için E boyutlarından farklı olarak bellek için iyileştirilmiş en büyük sanal makineler diyebiliriz. M boyutlu vM’lerin büyük oranda paralel işlem gerektiren uygulamalar için tercih edilmesi gerektiğini daha önce belirtmiştik. Bu durumda her zaman olduğu gibi sormamız gereken en önemli soru Azure üzerinde ihtiyacımız olan boyut hangisi?

Bu iki boyut arasında seçim yapmamız aslında çok kolay 🙂 İş açısında kritik uygulamalar için E boyutunu tercih etmemiz gerekirken büyük oranla paralel işlem gücü gerektiren uygulamalarımız için ise M boyutlu vM’leri tercih etmemiz gerekmektedir. Ancak aradaki fiyat farkı oldukça fazla olduğu için analizin çok doğru yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde cebimizden dolarlar uçup gidecektir.

Bu yazımız ile birlikte Azure üzerinde bir çok vM boyutu hakkında konuşma fırsatımız oldu. Mümkün olduğunca bütün boyutlar hakkında kısa kısa konuşacağız ancak vM seçimlerinden bağımsız olarak istediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz. Bulut teknolojileri üzerinde konuşmak/çalışmak bizlere her zaman heyecan vermiştir.

Azure vM D Type – DC Type yazımızı incelemek için tıklayın.

Faydası olması dileğimle..