Skip to content

Azure VM Types  (D Type -DC Type)

Azure VM Types  (D Type -DC Type)

Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yazılarımız da Azure vM çeşitlerine hızlı bir giriş yapıp bu serimizi de A – B boyutları üzerinde konuşarak desteklemiştik. Hiç vakit kaybetmeden Azure  D – DC boyutlarına bakalım istiyorum. D – DC boyutunda ki Azure vM’ler migration esnasında en çok tercih edilen vM boyutlarıdır. Peki gerçekten boyutlandırma tercihimizi bu boyutlar üzerinde mi yapmamız gerekiyor? Yoksa D – DC boyutuna ihtiyacı olan vM’lerimizi başka boyutlarda mı çalıştırıyoruz.

Azure VM Types  (Instance D)

D boyutunda bulunan vM çeşitleri hızlı CPU ve en iyi CPU/Bellek oranına sahip boyutlar olarak karşımıza çıkmaktadır. V2 serisi ise bize daha hızlı CPU hizmeti sunmaktadır.

azure d -dc type vm

D boyutunda bulunan v3 serisi ise Intelin 2,3 GHz Intel XEON ® E5-2673 v4 (Broadwell) işlemcisiden gücünü almaktadır. Intel Turbu Boost Technology sayesinde 3,5 Ghz’e kadar çıkmaktadır. Ayrıca DS serisinin Azure Premium SSD desteği olduğunun altını çizmek gerekir. Aslında en çok dikkat etmemiz gereken bu D boyutlu vM’leri hangi durumlarda tercih etmemiz gerektiğidir. Anlık olarak daha iyi disk disk performansı, daha hızlı cpu ve daha iyi Cpu / Ram uyumuna ihtiyaç duyduğumuz durumlarda seçmemiz gerekir. Bu vM’ler Streaming ve IIS sunucuları için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Anlık olarak sürekli data değişikliği yaşadığımız web uygulamamızı çok rahat bu boyut üzerinde host edebiliriz. Müşterilerimizden internet üzerinden tahsilat  yapmak istediğimiz uygulamamızı QDMS gibi entegre yönetim sistemi uygulamalarımızı bu boyut üzerinde çok stabil bir biçimde çalıştırabiliriz.

Azure VM Types  (Instance DC)

DC boyutunun D boyutunda ki vM’ler en büyük farkı ise güvenli yalıtılmış kullanım alanı ile verilerinizi Azure’a işlemesidir. Bu güvenli yalıtılmış kullanım alanı sayesinde gizliliğe ve bütünlüğe yönelik vM ailesi diyebiliriz. Bu özelliğe EK olarak verileri aktarım sırasında veya Azure üzerinde beklemesi esnasında yerleşik şifreleme özelliği ile korunmasını sağlar. Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir konu ise Cpu özelliklerinin farklı olmasıdır. Bu vM’ler SGX teknolojisine sahip intelin son işlemcisi ile donatılmış durumdadır. Işlemci hızları Turbo Boost Technology sayesinde 4,7 Ghz ‘e ulaşabilir. DC boyutunda ki vM’ler D boyutlarından farklı olarak kod ve verilerin kullanımını korumak için güvenli yalıtılmış alan tabanlı uygulamalar oluşturmak için idealdir. Azure üzerinde vM oluşturmadan önce ihtiyaçlarımızı belirlememiz ve ihtiyacımıza göre vM seçmemiz gerektiğini tekrar hatırlatmak istiyorum. Hatalı seçilen vM bizlere ya performans kaybı yaşatır yada fazladan ödeme yapmamıza sebep olur.

 

Azure vM A Type – B Type yazımızı incelemek için tıklayın.

Faydası olması dileğimle..