Skip to content

Azure VM Types (A type – B type)

Azure VM Types (A type – B type)

Daha önce  Microsoft Azure üzerinde bulunan vM boyutları ile ilgili kısa bir giriş yapmıştık. Şimdi bu Azure vM boyutlarını kendi içlerinde inceliyip hangi alanlar da kullanılabilir olduğuna çok kısa bakalım istiyorum.

Azure VM Types (Instance A)

A Boyutunda bulunan vM’ler Basic işlemler için konfigire edilmiştir. A0 ile A9 arasında toplam 21 farklı boyutta vM bulunmaktadır. Temelde hepsi aynı özelliklere sahip gibi görünseler de IOPS değerleri farklıdır.

** IOPS depolama biriminin hız performans ölçümü için kullanılır.**

azure vm type a

Yanında ayrıca v2 bulunan sunucular ise standart A boyutu ile aynı performansı sunar ancak vCpu başına daha fazla ram ve daha hızlı disk kullanımı sunmaktadır. Bunun için testlerimiz için Standart A veya  Basic A sunucularını seçmemiz doğru olurken, düşük trafikli web sunucu veya küçük ölçekli veri tabanı sunucularımız için Standar A_v2 seçilmelidir.

A boyutunda ki vM’ler için giriş düzeyinde geliştirme ve test sunucularına uygundur diyebiliriz.

Azure VM Types (Instance B)

B boyutunda ki vM’lerin performansları ise A boyutuna göre biraz daha iyileştirilmiştir. B boyutunda ise bizi 7 farklı vM boyutu karşılamaktadır.

azure vm type b

B boyutu vM’ler için düşük-orta arası cpu kullanımına ihtiyaç duyan sunucular seçilmelidir. Ancak bu boyutunda talep olması durumunda daha yüksek Cpu değerlerine çıkabildiğini unutmamak gerekir.  Bu boyutta vM’ler küçük veri tabanları, mikro hizmetler ve küçük geliştirme sunucuları için kullanılmalıdır.

B boyutunda ki vM’ler için seri aktarıma en uygun ve ekonomik boyuttur diyebiliriz. B boyutu vM’ler A boyutlarından farklı olarak düşük trafikli web sunucular için daha uygun bir seçenek olacaktır. Bu confirigasyon için en büyük örneğimiz anlık değişen datası olması web sunucuları olabilir. Anlık değişen datası olmayan web sitemizi Azure Storage üzerinde de host edebileceğimizi ayrıca hatırlatmak isterim ancak bu konuyu daha sonra “Storage” incelememiz de konuşmamız daha uygun olacaktır.

 

Bir önceki makalemizde Azure vM çeşitlerine genel olarak bakmıştık. Bundan sonra biraz daha örneklendirerek ilermeyi hedefliyoruz.

Microsoft Azure vM Çeşitleri yazımız için tıklayın.

Faydası olması dileğimle.