Skip to content

Azure VM Type (H Type)

Azure VM Type (H Type)

Bu yazımız ile birlikte Azure H boyutu ile birlikte kullanımımıza sunulan özellikler hakkında konuşuyor olacağız. Azure H boyutunda ki vM’ler için kısaca “Yüksek Performanslı Bilgi İşlem Sanal Makineleri” tanımı kullanılmaktadır. Azure H boyutuna sahip vM’ lerin kullanım alanları oldukça geniş alana sahiptir.

Azure H Type

Azure H boyutunda bizleri HB ve HC serileri karşılamaktadır. Genel olarak  aynı amaca hizmet ediyor olsalar da seçim yaparken dikkat etmek gerekmektedir. Her zaman yaptığımız gibi ilk önce ihtiyaçlarımızı belirlemeli ve seçimimizi ihtiyaçlarımız doğrultusunda yapıyor olmamız gerekmektedir. İlk etapta iki serinin birbirinden en büyük farkları kullanmakta oldukları işlemci farkları diyebiliriz. HB serisi üzerinde 60 AMD EPYC 7551 işlemcisi bulurken HC serisinde 44 Xeon Platinum işlemcisi kullanılmaktadır. Temelde iki serisinin de aynı amaca hizmet ettiğini biliyoruz ancak tercih edilmesi gereken kullanım alanlarında ufak farklar olacaktır.

Azure H Type – HB Serisi Özellikleri

HB serisinin en büyük artısı olarak kullanmakta olduğu bellek bant genişliğini gösterirsek hata yapmış olmayız. Bu seri bizlere 260GB/sn’den fazla bant genişliği sunmaktadır. Bu seri aynı zamanda işlemci çekirdeği başına 4 GB ram içermektedir. Ancak asıl dikkat edilmesi gereken ise bu seri üzerinde hyper-threading desteklenmemektedir.

 

Azure H Type – HC Serisi Özellikleri

HC serisinin en büyük artısı ise işlemci çekirdeği başına 8GB ram düşmektedir. HB serisinde olduğu gibi bu seri üzerinde de hyper-threading desteklenmemektedir. HC serisi gücünü aldığı Intel işlemcisi sayesinde tüm çekirdeklerde 3,4 Ghz saat hızına ulaşabilir. Bu artılarının yanına Intel’in zengin yazılım aracını ve özellik ekosistemini de desteklemektedir.

 

Genel olarak Azure H boyutuna ve sahip olduğu serilerin özelliklerine baktık artık bu vM’ler hangi alanlar için kullanabilir olduğuna bakabiliriz. Kullanım alanları arasında hava durumu modelleme, quantum simülasyonu, ısı yalıtımı simülasyonu, sismik işleme ve risk analizleri gibi yüksek performansa ihtiyaç duyacağımız alanlarda tercih edilmedir.

** Hyper-threading işlemci parçacıklarını daha verimli kullanarak her çekirdekte birden fazla iş parçacığı çalıştırılmasını sağlar. Hyper-threading teknolojisi hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

ADKAR modeli hakkında yazmış olduğumuz yazı için tıklayın.

Faydası olması dileğimle..