Skip to content

Azure VM Çeşitleri

Azure VM Çeşitleri

MİCROSOFT AZURE SANAL SUNUCU SIZE SEÇİMİ

Microsoft Azure üzerinde sanal sunucu kurulumu esnasında bizden ilk olarak kurulacak sunucunun özelliklerini seçmemizi ister ve genel olarak en büyük hata burada boyut seçimi esnasında başlar.

Yukarıda görselde görüldüğü gibi farklı boyutlar bulunuyor. Bu kadar farklı boyutta confirigasyon olmasının nedeni her boyutun farklı bir iş için özel olarak konfigire edilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu çeşitlilik aynı zamanda cebimizden gereksiz para çıkmasının da önüne geçer.

Örneğin düşük trafiğe sahip bir web sunucusu için DSv2 seçmemiz yeterli olacakken F4s seçmemiz durumunda tahmini olarak aylık 400 lira fazla ödeme yapmak zorunda kalacağız veya tam tersi olarak yüksek performans almamız gereken sunucu yerine genel kullanım için uygun boyut seçmemiz durumunda performas yetersiz kalacaktır ve kurmuş olduğumuz sanal sunucudan beklediğimiz performansı alamayacağız.

MİCROSOFT AZURE SANAL SUNUCU SIZE ÖZELLİKLERİ

Microsoft Azure üzerinde sanal sunucu kurulumu esnasında karşımıza çıkan kısaltmalara kısaca bakalım. Sanal sunucu oluşturulmadan önce kullanım amacına göre boyut seçimi önem teşkil etmektedir. Kısaca açıklamak gerekirse..

Genel amaçlı kullanım için uygun boyutlar aşağıdaki gibidir.

B,Dsv3,Dv3,DSv2,Dv2,Av2,DC

Bu boyutlar için önerilen kullanım alanları; Dengeli Cpu/bellek oranı gereken küçük-orta veritabanları ve çok yoğunluğu olmayan web sunuculardır.

İşlem için iyileştirilmiş boyutlar aşağıdaki gibidir.

Fsv2,Fs,F

Bu boyutlar için önerilen kullanım alanları; Yüksek Cpu/bellek oranı gereken web sunucuları, toplu işlemler gereken sunucular ve uygulama sunuculardır.

Bellek için iyileştirilmiş boyutlar aşağıdaki gibidir.

Esv3, Ev3, M, GS, G, DSv2, Dv2

Bu boyutlar için önerilen kullanım alanları; Yüksek Cpu ihtiyacı olan sunucular, ilişkisel veritabanı sunucuları ve orta-büyük boyutlu önbellek gereken sunuculardır.

Depolama için iyileştirilmiş boyutlar aşağıdaki gibidir.

Lsv2, Ls

Bu boyutlar için önerilen kullanım alanları; Yüksek disk kullanım ihtiyacı olan sunucular, NSQL ve SQL veritabanları kullanacak sunucular ve büyük işlem veritabanları için uygun sunuculardır.

GPU kullanımı için uygun boyutlar aşağıdaki gibidir.

NV, NVv2,NC, NCv2, NCv3,ND

Bu boyutlar için önerilen kullanım alanları; Ağır grafik işlemleri gerektiren sunucular, tek veya birden çok GPU ihtiyacını karşılayan sunuculardır.

Yüksek performanslı işlemler için uygun boyutlar aşağıdaki gibidir.

H

Bu boyutlar için önerilen kullanım alanları; Şimdiye kadar ki en hızlı işlemciye sahip olan sunucudur, işlem düzeyi yüksek olan sanal makineler için önerilir.

Faydası olması dileğimle.