BT çözümü için sanallaştırma esnekliği sunan Azure, birçok işletim sistemini içinde barındırmaktadır. Bu yazımızda ise, Windows Server 2012 R2 Datacenter image’nı kullanarak yeni Azure Portalı üzerinde nasıl sanal makine oluşturacağımızı göreceğiz.
İlk başta Azure Portal‘ında oturumunuzu açın.
Microsoft Azure menüsünde, New – Virtual Machines – Windows Server 2012 R2 Data Center‘a tıklayın.
Windows Server 2012 R2 Datacenter penceresindeki Resource Manager‘ın seçili olduğunu doğrulayarak, Oluştur‘a tıklayın.
Azure’un varsayılan ayarlarını kullanarak hızlı bir şekilde sanal makine oluşturabilirsiniz.
-
Sanal makine için girilen Ad, 1-15 karakter uzunluğunda olmalıdır ve özel karakterler içermemelidir.
-
Oluşturulan sanal makine için kullanılacak bir Kullanıcı adı ve güçlü Parola gerekir. (Oturum açmak ve yönetmek için kullanılır.)
-
Parola 8-123 karakter uzunluğunda olmalı ve en az şu dört karmaşıklık gereksinimini karşılamalıdır. (bir küçük harf, bir büyük harf, bir sayı ve bir özel karakter.)
-
Resimde göründüğü gibi yeni bir Resource group oluşturulabilir ve/veya varolan bir resource group seçebilirsiniz.
-
Son olarak location tabını kendinize göre düzenleyerek, bir sonraki adıma geçebilirsiniz.
Bu penceremizi incelediğimizde Microsoft’un belirlemiş olduğu standartlarda sanal makinenin boyutunu belirleyebiliyoruz. Bunlar; Sanal CPU, RAM, Depolama alanı, disk sayısı ve disk boyutu olarak sınıflandırılır. Sanal makinenin disk boyutu ile ilgili aşağıdaki linkten daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
Link:https://azure.microsoft.com/en-us/documentation/articles/virtual-machines-windows-sizes/
Bir sonraki penceremizde ise storage ve network seçeneklerinizi kendi ortamıza göre değiştirebilirsiniz. Diğer ayarlar varsayılan olarak bırakarak “OK” butonuna tıklanır.
Bu kısımda ise yaptığınız ayarların genel bir özetini gösteren ekranı göreceksiniz, bu ayarlını onayladığınız takdirde sanal makinenizin sağlıklı bir şekilde oluştuğunu görebilirsiniz.
İlgili sanal makine başarılı bir şekilde oluşturulmuştur. Oluşturulan“MshowtoVM” sanal makineye bağlanmak için, Connect butonuna tıklanır. Ardından bağlantı sağlamak için kısayola benzeyen bir Uzak Masaüstü Protokol dosyası (.rdp dosyası) oluşturur ve indirir.
Windows Güvenlik penceresinde, Sanal makine oluşturduğunuz sırada oluşturduğunuz kullanıcı adı ve parolasını yazarak giriş yapabilirsiniz.
Son olarak sertifikanın doğrulanamadığına ilişkin uyarı alırsınız. Ardından Sanal makine kimliğini doğrulamak için Evet’e tıklayarak oturumuzu açabilirsiniz.