Skip to content

Azure Resource Grup Değişimi

Azure Resource Grup Değişimi

Herkesin bildiği gibi Azure üzerinde yapacağımız her işlem için bir resource grup seçmemiz gerekiyor. Peki bu resource grubunu hatalı seçersek veya değiştirmek zorunda kalırsak bu mümkün mü? Azure üzerinde pek çok işlemi yapabildiğimiz gibi bu işlemi gerçekleştirmemiz mümkün ve oldukça kolay 🙂 Hadi başlayalım..

İlk olarak değiştirmek istediğimiz resource grubunun içerisine giriyoruz. Açmış olduğumuz resource grubu içerisinde üst kısımda bulunan “move” ‘a tıklamamız yeterli olacaktır. “Move to another resource group” ibaresi üzerinde tıklamadan önce herhangi bir kaynak seçmemize gerek yok. Çünkü taşımak istediğimiz kaynakları bir sonraki adımda seçeceğiz.

Resource Group

Move to another resource group dedikten sonra bizden taşımak istediğimiz kaynakları seçmemizi isteyecektir. İstersek bütün kaynakları seçebileceğimiz gibi istersek sadece storage veya sadece NSG için resource grup değişimi yapabiliriz.  Taşımak istediğimiz kaynakları seçtikten sonra bizden yeni bir resource grup seçmemiz veya oluşturmamız istenecektir.

Resource Group Move

Ben yeni bir resource grubu oluşturmayı tercih ettim. Resource grup seçimimizi yaptıktan sonra “ok” dememiz yeterli olacaktır, ancak daha sonra doğrulama için biraz beklememiz gerekiyor. Taşınacak kaynaklara göre bu süre farklılık gösterecektir. Doğrulama işlemi tamamlandıktan sonra aşağıdaki gibi notifications ekranı karşımıza geçecektir. Şimdi yapmamız gereken tek şey yine beklemek. 🙁

Resource Group Notifications

Taşıma işlemi tamamlandıktan sonra yeni oluşturduğumuz resource grubu için sayfayı yenilemekte fayda var. Resource Grup sayfasını yeniledikten sonra oluşturmuş olduğumuz “MoveRg” karşımıza çıkacaktır. Ancak resource grup taşıma işlemlerinde içerlerinde bulunan bütün kaynakların taşınmamış olabilir, hiç panik yapmadan taşıma işlemini eski resource grubu üzerinde kalan kaynak için tekrar yapmamız yeterli olacaktır. İkinci kez taşıma işlemini başlattık ve bütün kaynakların taşındığından emin olduk 🙂

Aşağıda görüldüğü üzere bütün kaynaklarımız yeni resource grubumuza sorunsuz olarak taşındı.

Resource Grup Final

Resource Grubu Neden Değiştirmemiz Gerekiyor ?

Kesinlikle böyle bir zorunluluk yok sadece resource gruplarını doğru ve dikkatli kullanmamız kaynak yönetimi konusunda bizlere büyük kolaylık sağlayacaktır.  Örneğin DB ‘si başka resource grupta, storage başka resource grupta, vM’i başka resource grupta çalışan projenin  maliyetini hesaplamak ve yönetmek daha kolay olurdu yoksa hepsinin tek bir resource grup üzerinde olduğu bir proje maliyetini hesaplamak ve yönetimini sağlamak mı? Kesinlikle resource grubu doğru oluşturulan projeleri yönetmek hem daha kolay hem daha sağlıklı olacaktır.

Azure AD Connect kurulumu ile ilgili yazımızı okumak için tıklayın..

Faydası olması dileğimle..