Skip to content

Azure iş yükü maliyetlerinizi nasıl optimize edebilirsiniz?

Azure iş yükü maliyetlerinizi nasıl optimize edebilirsiniz?

Küresel sağlık pandemisinin yarattığı ekonomik zorluklar, dünyadaki her kuruluşu etkilemeye devam ediyor. Bu zor dönemde, maliyet optimizasyonu özellikle kritik bir konu haline geldi. Kısa süre önce, Azure yatırımınızdan en fazla değeri elde etmenize yardımcı olmak için Microsoft Azure’da maliyet optimizasyonuna nasıl yaklaşılacağına ilişkin üç odak alanı (maliyetlerinizi anlama ve tahmin etme, iş yükü maliyetlerinizi optimize etme ve maliyetlerinizi kontrol etme) belirleyen genel bir değerlendirme yapıldı.

Bugün, ikinci odak alanına (Azure iş yükü maliyetlerinizi nasıl optimize edebileceğinize) daha derinlemesine dalacağız ve Microsoft Azure İyi Oluşturulmuş Mimari Çerçevesinde, Azure Danışmanı gibi araçlarda, ve Azure Hibrit Avantajı ve Azure Rezervasyonları gibi tekliflerde rehberliğin sizin Azure üzerinde daha verimli çalışmanıza ve tasarruf etmenize nasıl yardımcı olabileceğini göstereceğiz.

azure maliyet

Azure Well-Architected Framework’teki en iyi uygulamaları kullanarak maliyet optimizasyonu için iş yükleri tasarlayın

Azure Well-Architected Framework

(Azure İyi Oluşturulmuş Mimari Çerçevesi), kanıtlanmış sektörel en iyi uygulamalara dayalı olarak eyleme dönüştürülebilir ve kullanımı kolay derin teknik içerik, değerlendirmeler ve referans mimarileri kullanarak bulut iş yüklerini güvenle oluşturmanıza ve dağıtmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Doğru etkinliklere odaklanmanıza ve iş yüklerini optimize etmenize ve iş gereksinimlerini proaktif olarak karşılamanıza yardımcı olmak için iş yüklerini Azure Well-Architected Framework bulut tasarımının beş yapı taşına —maliyet optimizasyonu, güvenilirlik, güvenlik, performans verimliliği ve operasyonel mükemmellik— göre değerlendirebilirsiniz.

Azure Well-Architected Framework’ün maliyet optimizasyonu bölümü, Azure iş yüklerinizden en yüksek değeri elde etmeniz için maliyetleri yönetmekle ilgilidir ve aşağıdakilari kapsar:

Azure İyi Oluşturulmuş Mimari Çerçevesini kullanmaya başlamanın harika bir yolu, Azure İyi Oluşturulmuş Mimari İncelemesini edinmektir. Bu inceleme, güvenilirlik, maliyet optimizasyonu, operasyonel mükemmellik, güvenlik ve performans verimliliği sütunları tarafından tanımlanan en iyi uygulamalara karşı iş yükünüzü inceler. Sütunların herhangi biri veya tümü için inceleme yapmayı seçebilirsiniz, böylece isterseniz maliyet optimizasyonuna odaklanarak başlayabilirsiniz.

Azure Danışmanının en iyi uygulama önerileriyle Azure kaynaklarınızı optimize edin

İş yükleriniz kaynaklardan oluşur, bu nedenle kaynaklarınızı en son Azure en iyi uygulamalarına göre yapılandırmak, iş yüklerinizin maliyet açısından optimize edilmesini sağlamak için oldukça önemlidir. Azure Danışmanı, halihazırda dağıtılmış Azure kaynaklarınızı maliyet, güvenlik, performans, güvenilirlik ve operasyonel mükemmellik için optimize etmenize yardımcı olan ücretsiz bir hizmettir. Danışman, Azure Well-Architected Framework ile uyumludur, ancak iş yükü düzeyi yerine kaynak düzeyinde hedeflenir. Danışmanın önerileri, kaynak telemetrinize ve yapılandırmalarınıza göre Azure ortamınıza göre kişiselleştirilir.

Danışman maliyet önerileri örnekleri arasında, yeterince kullanılmayan kaynakları değiştirerek uygun hale getirme veya kullanılmayan kaynakları kapatma, kullandıkça öde maliyetlerinden tasarruf etmek için ayrılmış bulut sunucuları satın alma ve depolama yaşam döngüsü yönetimini kullanma sayılabilir. Buradan Danışman maliyet önerilerinin tam listesini görebilirsiniz.

Danışman, kaynaklarınızı optimize etmeyi daha hızlı ve daha kolay hale getirmek için çeşitli özellikler sunar. Hızlı Düzeltme, önerilerin tek tıklamayla toplu olarak düzeltilmesini sağlar, böylece düzeltmek istediğiniz birden fazla kaynağı aynı anda seçebilirsiniz. Hızlı Düzelt’e tıkladığınızda, Danışman gerisini sizin için halleder. Danışmanı, yalnızca sizin için en önemli olan, örneğin üretim abonelikleriniz ve kaynak gruplarınız için olan önerileri gösterecek şekilde yapılandırabilirsiniz. Danışman uyarıları, yeni önerileriniz olduğunda sizi bilgilendirir ve Danışman öneri özetleri, henüz düzeltmediğiniz mevcut önerileri size hatırlatır.

Daha fazla bilgi edinmek ve maliyet önerilerinizi düzeltmeye başlamak için Danışman belgelerini inceleyebilirsiniz.

Azure Hibrit Avantajı ile mevcut şirket içi lisanslama yatırımınızdan yararlanarak Azure’da büyük tasarruf edin

Azure Hibrit Avantajı

, Yazılım Güvencesi veya aboneliklerle şirket içi Windows Server ve SQL Server lisanslarınızı Azure’a getirmenize ve standart kullandıkça öde oranlarına kıyasla yüzde 85’e varan oranda tasarruf etmenize olanak tanıyan bir lisans avantajıdır, böylece yalnızca Azure’daki işlem maliyetleri için ödeme yapmış olursunuz. Bu tasarrufları Azure SQL ve Azure Ayrılmış Ana Bilgisayar genelinde uygulayabilirsiniz.

Azure tarafından sunulan lisans hareketliliği avantajları arasında Windows Server ve SQL Server lisanslarınızı buluta taşıma, Hizmet olarak Altyapı (IaaS) ve Hizmet olarak Platform (PaaS) ortamlarında SQL Server lisanslamasından yararlanma ve lisanslarınızın hem şirket içinde hem de Azure’da 180 günlük ikili kullanım hakları da dahil olmak üzere ek lisanslama avantajları bulunmaktadır. Yoğun şekilde sanallaştırılmış iş yükleriniz için, SQL Server Enterprise’ın her çekirdeği için dört adet Azure SQL Veritabanı veya Azure SQL Yönetilen Örneği elde edersiniz.

Bu benzersiz avantajların yanı sıra SQL Server disaster recovery için ücretsiz yük devretme sunucuları lisansı ve ücretsiz genişletilmiş güvenlik güncelleştirmeleri gibi ek avantajlar, Azure’u Windows Server ve SQL Server için sınıfının en iyisi haline getirmektedir.

Daha fazla teknik bilgi ve kaynak için Azure Hibrit Avantajı Belgelerine göz atabilirsiniz.

Azure Rezervasyonları ile rezervasyon yapın ve daha az ödeyin

Belirli Azure hizmetlerine yönelik bir veya üç yıllık taahhüt seçenekleri bulunan Azure Rezervasyonlarını satın alarak Azure hizmetlerinde indirim kazanın. Bir yıllık veya üç yıllık kaynak ihtiyaçlarınız hakkında önceden görünürlük sağlamak, daha verimli olmamızı sağlar. Karşılığında, bu tasarruflar yüzde 72’ye varan indirimler olarak size aktarılır. Bir rezervasyon satın aldığınızda, anında indirim kazanırsınız ve artık kullandıkça öde fiyatları üzerinden ücretlendirilmezsiniz. Bu teklif, önemli ölçüde kapasite kullanan veya uzun süreler boyunca tutarlı bir şekilde çalışan Azure hizmetleri için idealdir.

Rezervasyon indirimleri, aşağıdaki abonelikler ve teklif türleri için uygun ve geçerlidir:

  • Kurumsal anlaşmalar (teklif numaraları: MS-AZR-0017P veya MS-AZR-0148P).
  • Microsoft Müşteri Sözleşmesi abonelikleri.
  • Kullandıkça öde oranlarına sahip bireysel planlar (teklif numaraları: MS-AZR-0003P veya MS-AZR-0023P).
  • Bulut Çözümü Sağlayıcısı (CSP) abonelikleri.

 

 

Yeni gelişmelerden haberdar olmak için blog sayfamızı takip etmeyi unutmayın!

Bir dahaki yazımızda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın. 👩‍💻