Skip to content

Azure – Bulutta yerel uygulamalar için maliyet optimizasyonu

Azure – Bulutta yerel uygulamalar için maliyet optimizasyonu

Bugün, Azure Kubernetes Hizmeti (AKS) ve Azure Cosmos DB ve PostgreSQL için Azure Veritabanı gibi yönetilen veritabanlarını kullanarak bulutta yerel uygulama geliştirme sürecinizi optimize etmek için Azure’dan yararlanabileceğiniz bazı stratejileri keşfedeceğiz.

Dosya:Microsoft Azure Logo.svg - Vikipedi

Azure Kubernetes Hizmeti ile işlem kaynaklarını optimize edin

AKS, Azure’da yönetilen bir Kubernetes kümesini dağıtmayı kolaylaştırır. AKS, bu sorumluluğun çoğunu Azure’a devrederek Kubernetes yönetiminin karmaşıklığını ve operasyonel yükünü azaltır. Yönetilen bir Kubernetes hizmeti olarak Azure, sistem durumu izleme ve bakım gibi kritik görevleri sizin için gerçekleştirir.

Kapsayıcı iş yüklerinizi dağıtmak için AKS’yi kullanırken, maliyetlerden tasarruf etmeniz ve geliştirme ve test ortamlarını çalıştırma şeklinizi optimize etmeniz için birkaç strateji bulunmaktadır.

Birden çok kullanıcı düğümü havuzu oluşturma ve sıfır olarak ölçeklendirmeyi etkinleştirme

AKS’de, aynı konfigürasyondaki düğümler, düğüm havuzlarında birlikte gruplanırlar. Farklı hesaplama veya depolama talepleri olan uygulamaları desteklemek için ek kullanıcı düğüm havuzları oluşturabilirsiniz. Kullanıcı düğüm havuzları, uygulama pod’larınızı barındırmanın birincil amacına hizmet eder. Örneğin, yoğun işlem gerektiren uygulamalar için GPU’lar sağlamak veya yüksek performanslı SSD depolamaya erişim sağlamak için bu ek kullanıcı düğüm havuzlarından yararlanabilirsiniz.

Sanal makine ölçek kümelerinde çalışan birden çok düğüm havuzunuz bulunuyorsa, küme otomatik ölçekleyiciyi minimum düğüm sayısını ayarlayacak şekilde yapılandırabilir ve ayrıca gerekmediğinde -örneğin, mesai saatleri dışında- düğüm havuzu boyutunu manuel olarak sıfıra indirebilirsiniz.

Daha fazla bilgi için AKS’de düğüm havuzlarının nasıl yönetildiğini öğrenin.

Küme otomatik ölçekleyicili spot düğüm havuzları

AKS’deki bir spot düğüm havuzu, spot sanal makineleri çalıştıran bir sanal makine ölçek kümesi tarafından desteklenen bir düğüm havuzudur. Spot VM’leri kullanmak, önemli maliyet tasarruflarıyla Azure’da kullanılmayan kapasiteden yararlanmanıza olanak tanır. Spot bulut sunucuları, toplu işleme işleri ve geliştirici ve test ortamları gibi kesintileri işleyebilen iş yükleri için mükemmeldir.

Bir spot düğüm havuzu oluşturduğunuzda. Spot düğüm havuzları ile kullanılması önerilen küme otomatik ölçekleyiciyi etkinleştirebileceğiniz gibi, saat başına ödemek istediğiniz maksimum fiyatı da tanımlayabilirsiniz. Kümenizde çalışan iş yüklerine bağlı olarak, küme otomatik ölçekleyici, düğüm havuzundaki düğüm sayısını artırır ve azaltır. Spot düğüm havuzları için, ek düğümlere hala ihtiyaç duyuluyorsa, küme otomatik ölçekleyici bir çıkarmadan sonra düğüm sayısını artıracaktır.

Bir AKS kümesine bir nokta düğüm havuzunun nasıl ekleneceğine ilişkin daha fazla ayrıntı ve rehberlik için bu belgeleri inceleyebilirsiniz.

Azure İlkesini kullanarak Kubernetes kaynak kotalarını zorunlu kılın

Ad alanı düzeyinde Kubernetes kaynak kotalarını

uygulayın ve kotaları gerektiği gibi ayarlamak için kaynak kullanımını izleyin. Bu, bir geliştirme ekibi veya proje genelinde kaynakları ayırmanın ve sınırlamanın bir yolunu sağlar. Bu kotalar bir ad alanında tanımlanır ve CPU ve bellek, GPU’lar veya depolama kaynakları gibi işlem kaynakları için kotalar ayarlamak için kullanılabilir. Depolama kaynakları kotaları, oluşturulabilecek maksimum gizli dizi sayısı, hizmetler veya işler gibi belirli bir depolama sınıfı ve nesne sayısı için toplam birim sayısını veya disk alanı miktarını içerir.

Azure İlkesi, kümenizde merkezi ve tutarlı bir şekilde ölçekte uygulamalar ve korumalar için yerleşik ilkeler aracılığıyla AKS ile entegre olur. Azure İlkesi eklentisini etkinleştirdiğinizde, AKS kümesine atamalar için Azure İlkesi ile kontrol eder, ilke ayrıntılarını indirir ve önbelleğe alır, tam bir tarama çalıştırır ve ilkeleri uygular.

Kümenizde Azure İlkesi eklentisini etkinleştirmek için belgeleri izleyin ve bir Azure Kubernetes Hizmet kümesindeki kapsayıcılarda CPU ve bellek kaynağı sınırlarının tanımlanmasını sağlayan CPU ve bellek kaynağı sınırlarını sağlayın ilkesini uygulayın.

Azure Cosmos DB ile veri katmanını optimize edin

Azure Cosmos DB

, Microsoft’un her ölçek için açık API’lere sahip hızlı NoSQL veritabanıdır. Tam olarak yönetilen bu hizmet, dünya çapında anında ve esnek ölçeklenebilirliğin yanı sıra tek dijital milisaniye gecikme ve yüzde 99.999 kullanılabilirlik için hizmet düzeyi anlaşmaları (SLA’lar) ile garantili hız ve performans sunar. Azure Cosmos DB, tek bir tıklamayla verilerinizin dünya çapındaki tüm Azure bölgelerinde çoğaltılmasına ve MongoDB, Cassandra ve Gremlin dahil olmak üzere çeşitli açık kaynaklı API’lerin kullanılmasına olanak tanır.

Geliştirme ve test ortamınızın bir parçası olarak Azure Cosmos DB’yi kullanırken, maliyetlerden tasarruf etmenin birkaç yolu bulunmaktadır. Azure Cosmos DB ile sağlanan aktarım hızı (İstek Birimleri, RU’lar) ve tükettiğiniz depolama (GB) için ödeme yaparsınız.

Azure Cosmos DB ücretsiz katmanını kullanın

Azure Cosmos DB ücretsiz katmanı, uygulamalarınızı başlatmayı, geliştirmeyi ve test etmeyi, hatta küçük üretim iş yüklerini ücretsiz olarak çalıştırmayı kolaylaştırır. Bir hesapta ücretsiz katman etkinleştirildiğinde, saniyede ilk 400 RU (RU/sn) aktarım hızı ve 5 GB depolama alanı elde edersiniz. Ayrıca, tümü ücretsiz katman kapsamında olan, veritabanı düzeyinde 400 RU/s paylaşan 25 kapsayıcıyla paylaşılan bir aktarım hızı veritabanı oluşturabilirsiniz (ücretsiz bir katman hesabında 5 paylaşılan aktarım hızı veritabanı sınırı bulunmaktadır). Ücretsiz katman, hesabın kullanım ömrü boyunca süresiz olarak devam eder ve sınırsız depolama ve aktarım hızı (RU/s), SLA’lar, yüksek kullanılabilirlik, tüm Azure bölgelerinde anahtar teslimi küresel dağıtım dahil olmak üzere normal bir Azure Cosmos DB hesabının tüm avantajları ve özellikleriyle birlikte gelir.

Azure Cosmos DB’yi ücretsiz olarak deneyin.

 Azure Cosmos DB, Microsoft Azure

Azure Cosmos DB ile sağlanan aktarım hızını otomatik ölçeklendirme

Sağlanan aktarım hızı, uygulama modellerine yanıt olarak otomatik olarak yukarı veya aşağı ölçeklenebilir. Bir aktarım hızı maksimumu ayarlandığında, Azure Cosmos DB kapsayıcıları ve veritabanları, sağlanan aktarım hızını uygulama gereksinimlerine göre otomatik ve anlık olarak ölçeklendirir.

Otomatik ölçeklendirme, SLA’ları korurken kapasite planlaması ve yönetimi gereksinimini ortadan kaldırır. Bu nedenle, etkinlikte tepe noktaları bulunan oldukça değişken ve öngörülemeyen iş yüklerinin bulunduğu senaryolar için idealdir. Ayrıca, yeni bir uygulama dağıtırken ve ne kadar tedarik edilen aktarım hızına ihtiyacınız olduğundan emin olmadığın durumlarda da uygundur. Geliştirme ve test veritabanları için Azure Cosmos DB kapsayıcıları, kullanılmadığında önceden belirlenmiş bir minimuma (400 RU/sn veya maksimumun yüzde 10’undan başlayarak) ölçeklenir. Otomatik ölçeklendirme, ücretsiz katmanla da eşleştirilebilir.

Senaryolar ve Azure Cosmos DB otomatik ölçeklendirmenin nasıl kullanılacağı hakkında daha fazla ayrıntı için belgeleri inceleyebilirsiniz.

Üretilen aktarım hızını veritabanı düzeyinde paylaşın

Paylaşılan bir aktarım hızı veritabanında, veritabanı içindeki tüm kapsayıcılar, veritabanının sağlanan aktarım hızını (RU/s) paylaşır. Örneğin, 400 RU/sn’lik bir veritabanı sağlarsanız ve dört kapsayıcınız varsa, dört kapsayıcının tümü 400 RU/sn’yi paylaşacaktır. Her bir kapsayıcıya daha az erişilebildiği ve bu nedenle minimum 400 RU/sn’den daha düşük bir değer gerektirdiği bir geliştirme veya test ortamında, kapsayıcıları paylaşılan bir aktarım hızı veritabanına koymak, maliyetin optimize edilmesine yardımcı olabilir.

Örneğin, geliştirme veya test hesabınızın dört kapsayıcı olduğunu varsayalım. Ayrılmış aktarım hızına sahip (en az 400 RU/sn) dört kapsayıcı oluşturursanız, toplam RU/sn’niz 1.600 RU/sn olur. Buna karşılık, paylaşılan bir aktarım hızı veritabanı oluşturursanız (en az 400 RU/sn) ve kapsayıcılarınızı oraya koyarsanız, toplam RU/sn’niz yalnızca 400 RU/sn olur. Genel olarak bakıldığında, paylaşılan aktarım hızı veritabanları, herhangi bir kapsayıcıda garantili aktarım hızına ihtiyaç duymadığınız senaryolar için mükemmeldir.

Geliştirme ve test ortamları için kullanılabilecek paylaşılan bir aktarım hızı veritabanı oluşturmak için belgeleri inceleyebilirsiniz.

PostgreSQL için Azure Veritabanı ile veri katmanını optimize edin

PostgreSQL için Azure Veritabanı

, topluluk sürümü PostgreSQL için kurumsal düzeyde özellikler sağlayan, tam olarak yönetilen bir hizmettir. Açık kaynak teknolojilerinin -özellikle kriz zamanlarında- devam eden büyümesiyle birlikte, PostgreSQL, PostgreSQL ile açık kaynak olarak kalmaya devam ederken uygulamalarının tutarlılığını, performansını, güvenliğini ve dayanıklılığını sağlamak için kullanıcılar tarafından gittikçe daha da artan bir şekilde benimsendiğini görüyor. Geliştirici odaklı deneyimler ve maliyet için optimize edilmiş yeni özelliklerle PostgreSQL için Azure Veritabanı, geliştiricinin uygulamalarına odaklanmasını sağlarken bir yandan da veritabanı yönetimini halleder.

 

Ayrılmış kapasite fiyatlandırması—Şimdi PostgreSQL için Azure Veritabanında

PostgreSQL için Azure Veritabanında kullanıma sunulan ayrılmış kapasite aracılığıyla, tam olarak yönetilen PostgreSQL veritabanınızı Azure üzerinde çalıştırmanın maliyetini yönetin. Bugün mevcut olan normal kullandıkça öde ödeme seçeneklerine kıyasla yüzde 60’a kadar tasarruf edin.

Daha fazla bilgi edinmek için PostgreSQL için Azure Veritabanı fiyatlandırmasına göz atabilirsiniz.

PostgreSQL’de yüksek performanslı ölçeklendirme

Hiper Ölçek aracılığıyla tek düğümlü PostgreSQL veritabanınızın yüksek performanslı yatay ölçeğinin gücünden yararlanın. Manuel parçalamanın yüksek maliyetlerinin ve çabalarının önüne geçerken işlemleri ve analizleri tek bir veritabanında yaparak zamandan tasarruf edin.

PostgreSQL için Azure Veritabanında Hiper Ölçek kullanmayav bugün başlayın.

Açık kaynak PostgreSQL ile uyumlu kalın

PostgreSQL için Azure Veritabanından yararlanarak, uygulamanızın mimarisini çok büyük bir şekilde değiştirmeye gerek kalmadan PostgreSQL topluluk sürümündeki birçok yeniliğin, sürümün ve aracın keyfini çıkarmaya devam edebilirsiniz. PostgreSQL için Azure Veritabanı, uzantı dostu olduğundan, Akıllı Performans, Sorgu Performans Öngörüleri ve Gelişmiş Tehdit Koruması gibi en kaliteli kurumsal özelliklerin sürekli parmaklarınızın ucunda olmasını sağlarken PostgreSQL’de en iyi senaryolarınızı gerçekleştirmeye devam edebilirsiniz.

Daha fazla bilgi edinmek için PostgreSQL için Azure Veritabanı ile ilgili ürün belgelerine göz atabilirsiniz.

 

Yeni gelişmelerden haberdar olmak için blog sayfamızı takip etmeyi unutmayın!
Bir dahaki yazımızda görüşmek üzere, kendinize iyi bakın. 👩‍💻