Skip to content

AI Builder: 1. Kısım – Neler Mümkün? 

AI Builder: 1. Kısım – Neler Mümkün? 

İş Süreçlerinizi Ateşleyin!  

AI Builder, işletmenizin tüm departmanlarının kullanabileceği, insan hatası ve zaman kaybını azaltmak için tasarlanmış, Microsoft tarafından sunulmuş bir yapay zekâ hizmetidir. Bu hizmet çok sayıda eğitilmiş yapay zeka modeliyle karşımıza çıkmaktadır.  Bu modeller sayesinde;  

  • Kartvizit okuma 
  • Metin tanımlama 
  • Tahminleme yapma  
  • Dil algılama ve çeviri yapma (farklı Microsoft bulut servisleri de kullanılarak) 
  • Belge işleme 
  • Anahtar ifadeleri ayıklama 
  • Kategori sınıflandırma 
  • Nesne algılama 
  • Gelen bir e-mail ya da mesajdan karşı tarafın duygularını analiz etme gibi işlemler yapılabilir. 

Kurumunuzun İnsan Kaynakları Departmanı için tahmin analitiği kullanılarak potansiyel adayların işe uygunluğu değerlendirebilir, üretim ekipmanlarımızın geçmiş ve üretim verilerini güncel olarak izleyerek tahmini bakım ihtiyacını öngörebilir, reçetelerin ya da manuel doldurulmuş dokümanların içindeki bilgilerin aktarılmasını talep ettiğiniz alanlara gönderilmesi sağlanabilir. Bunların yanında finans/muhasebe departmanınız için fiş ve fatura üzerindeki bilgileri otomatik olarak istenen bir alana yazdırılabilir ve gelen faturaların yine otomatik olarak veri tabanınıza kaydedilmesi sağlanabilir. Ayrıca kimlik tanıma teknolojisi ile departmanının banka işlemleri için gerekli kimlik tespitleri otomatik olarak dosyalanabilir. Daha da önemlisi, gelen kimlik belgelerinin doğruluğunu hassas bir şekilde tespit ederek güvenliği en üst düzeye çıkarabilirsiniz. Karmaşık klasörlerinizi içindeki bilgilere göre talep edildiği şekilde isimlendirme yaparak yeni dosyalara ayırabilir ve kaydedebiliriz. Bunlarla da kalmayıp sosyal medya da şirketiniz hakkında gelen olumlu/olumsuz yorumlardan anında haberdar olmanız da mümkün. İş süreçlerinizi hızlandırmak ve insan hatalarını en aza indirmek için Power Automate’in en büyük destekçimiz olacağınızı unutmamak gerek. Bahsedilen süreçleri, var olan modelleri kullanabileceğiniz gibi kendi sistem ve verilerinize uygun özel modeller eğitmeniz de gerekebilir. Peki modeli nasıl eğitebilirsiniz? Model seçildikten sonra çıkan ekranda mevcut hizmeti kullanabilir ya da custom model seçeneği ile dilediğiniz gibi tablo, veri, text, görsel alanlarınızı spesifik olarak belirttikten sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey tanımladığınız alanlar ile görsel/doküman ya da yazı alanlarını eşleştirmek. Örneğin bir nesne algılatmak isterseniz görselde ilk adımda tanımlattırdığınız alanı seçmeniz ve bu şekilde eşleştirmeniz, fatura bilgisi okunacak ise doküman üzerinde daha önce açmış olduğunuz “ürün adı”, “fatura adı” gibi alanları eşleştirerek öğretmeniz gerekecektir.  Nesneler için çalışıyorsanız modeli eğitirken her bir nesne için minimum 15 örnek veri yüklemek ya da fatura üzerine ilerliyorsanız minimum 5 örnek fatura yüklemeniz gerekiyor. Bu kriterleri eğitim aşamasında yazılı olarak görebilir ve bu öneriler sayesinde oluşabilecek farklı senaryolar ile doğru tanımlamaları gerçekleştirerek model performansını yükseltebilirsiniz.  Model eğitimi tamamlanması ile model “accuracy score” u gördükten sonra tekrar bakılması gereken bir alan olduğunu düşünmüyorsanız testini de gerçekleştirerek yayımlamanız mümkün. Sonrasında eğitmiş olduğunuz modeli ise Power Automate ya da Power Appse bağlayabilir ve uygulama içerisinde de analizi yapabilir, bir formun içerisini doğrudan taratılan bilgilerle doldurabilirsiniz.  

 

Buradaki diğer bir önemli konu ise tanımlamaları ve tetikleyicileri doğru bir şekilde ayarlamak ve sürecin tüm olası çalışma şekillerini öngörebilmektir. Bu sebeple doğru yapılmış bir analiz bizleri tekrara düşürmeyecektir. 

Bunları deneyimlemek adına gerçek verilere ulaşamıyorsanız bile Microsoft’un sunduğu örnek paketlere buradan ulaşabilir ve nesne algılama, tahmin, kategori sınıflandırma, belge işleme, kartvizit okuyucusu modelleri için örnek veriler ile çalışmaya başlayabilirsiniz. 

Bu yazımızda iş süreçlerinizde kullanabileceğiniz AI Builder uygulamasından bahsettik. 

Otomatikleştirmek istediğiniz akışlar ve dijitalleştirmek istediğiniz tüm süreçleriniz için bizimle iletişime geçmeyi unutmayın!