Skip to content

Office 365 Journaling

Office 365 Journaling

Merhaba , bugünkü makalemizde Office 365 üzerinde bulunan Journaling özelliğinin nasıl kullanılacağını inceliyeceğiz.

Office 365 Journaling özelliği organizasyonunuzdaki gelen ve giden tüm mail trafiğinin bir kopyasının belirlediğiniz bir mailbox’ta tutulmasını sağlamaktadır. Bu da şirketler açısından tüm mail trafiğinin takibi veya arşivlenmesi konusunda fayda sağlamaktadır.

Office 365 üzerindeki journaling özelliğini aşağıdaki gibi aktif hale getirebilirsiniz.

Exchange admin centerCompliance managementJournal rules

Senaryomuzda organizasyonumuzda bulunan gelen ve giden mail trafiğinin bir kopyası [email protected] adresine gönderilecektir.

Not : Exchange Online üzerinde bulunan Journal Rules ile sadece external adreslere mailinizin bir kopyası iletilmektedir. Şirket içerisindeki bir mailboxınıza gelen ve giden tüm trafiğin iletilmesini istiyorsanız makalenin son bölümünü incelemenizi rica ederim.

İlk olarak resimde bulunan 3 numaralı bölümde journal olarak tanımlayacağımız mail adresine ulaşılamayacağı durumlarda gelen ve giden tüm maillerinin bir kopyasının alternatif olarak belirteceğimiz adrese gönderilmesini sağlayacağız.


“Select Address” seçeneğini seçtikten sonra bu kısımda şirket içi bir adres belirtebilirsiniz.


Yukarıdaki adresi belirttikten sonra asıl gelen ve giden mail trafiğinin bir kopyasını ileteceğimiz adresi ayarlıyoruz.

Bu kısımda şirket içerisindeki tüm kullanıcıları belirtebileceğiniz gibi sadece belirli kullanıcılar içinde journalı aktif edip o kullanıcıların gelen giden trafiğinin bir kopyasını alabilirsiniz.


İlgili kuralımız aktif olmuş durumdadır.


Gmail hesabını kontrol ettiğimde artık gelen giden tüm trafiğin gmail adresime geldiğini görmekteyim.


Şirket içerisindeki bir kullanıcıyı Journal olarak ayarlamak ;

Exchange Admin CenterMail FlowRulesCreate a new rule


Senaryomuzda organizasyonumuzda bulunan gelen ve giden mail trafiğinin bir kopyası Exchange Online üzerinde yeni açmış olduğumuz [email protected] adresine gönderilecektir.

Not : “Add Exception” seçeneği ile belirleyeceğiniz kullanıcıları journal dışında bırakabilirsiniz.


Kaydet seçeneğinden sonra aşağıda gördüğünüz gibi kuralımız aktif hale gelecektir.


Journal adlı postamızı kontrol ettiğimizde aşağıdaki gibi artık tüm trafiğin bir kopyası ilgili posta adresine düşmektedir.


Ayrıca aşağıdaki bölümde spesific olarak bir veya birden fazla kullanıcıyı belirterekte journaling işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Örnek olarak sadece [email protected] adlı kullanıcımın maillerinin gelen ve giden trafiğinin bir kopyasını [email protected] adresine göndermekteyim.


Journaling işlemini yukarıda belirtildiği şekilde gerçekleştirebilirsiniz.