Ofislerde temas noktaları Nova ile minimalize edilecek
PEAKUP CEO’su Ahmet Toprakçı iş sürekliliğinin ve çalışan sağlığının korunması için ofise dönüşte alışageldiğimiz pek çok sürecin yeniden tanımlanacağına ilişkin sözleri, bu analiz yeteneğini ortaya koyuyor. Ahmet Toprakçı “Pek çok sektörde çalışanların tümünün uzaktan çalışmaya geçmesi henüz mümkün değil. Şu bir gerçek ki pandemi döneminde de pek çok şirket büyük oranda uzaktan çalışmaya geçse de ofislerde dönüşümlü çalışmaya devam eden ekipler oldu. Yeni normale geçtiğimiz bu dönemde ya da sonrasında ofislerde eş zamanlı çalışanlar azalsa da ofislerde çalışmaya devam edeceğiz. Çalışanlarımızın ve gerekli durumlarda dışarıdan gelecek ziyaretçilerin sağlıklarını korumak için sosyal mesafe başta olmak üzere pek çok önlem alınmakla birlikte, iş sürekliliğinin de sağlanması için gerekli akıllı teknolojiler ve dijital alt yapıların kurulması çok önemli.’’
NOVA, OFISE GIRIŞTEN ITIBAREN yönetimi ele alıyor ve fiziksel teması azaltıyor. Geleneksel uygulamada herkesin dokunduğu kapı koluna, klima kumandasına ya da aydınlatma düğmesine dokunmak gerekmiyor. Parmak iziyle kapı açma da dahil olmak üzere tüm bunları cep telefonu ya da bilgisayar ekranından tek tuşla yapılabilir hale getiren NOVA ile, ateş ölçümü de temassız olarak yapılıyor ve riskli bulunan kişi ofise giriş yapamıyor. Ayrıca gün içinde ofiste ateşi yükselen bir kişi mekan içindeki ısı algılayıcılar sayesinde tespit edilebiliyor ve ofisin hangi bölgelerinde dolaştığı, kimlere temas ettiği sistem üzerinden bulunarak, uyarı ve yönlendirme sistemleri devreye giriyor.
Nova ile havadaki değişimler analiz edilebilecek
NOVA, havadaki tüm değişimleri analiz ederek herhangi bir olumsuz durumda sisteme bildirimler gönderiyor.
Geleneksel havalandırma sistemlerinin ortamın sıcaklığını ölçüp, otomatik açılıp kapanması dışında bir fonksiyonu bulunmuyor. NOVA, bunlara ek olarak, yeterli aydınlatmanın olması, karbondioksit ve benzeri gazların ortamdaki yoğunluğu, hava akışı gibi koşullara göre ortamı izleyerek, en uygun koşullara getirilmesi için otomatik bir sistem yönetimi sunuyor. Sistem açma-kapama kararlarını tanımlanabilecek şartlara göre kendi verebiliyor. Metrekareye düşen insan sayısını tespit ederek, kalabalığın yoğunlaştığı bölgeyi uyarıyor. Risk durumunda tüm ofisin kapatılması yerine yalnızca belli kişilerin karantinaya alınmasında belirleyici rol oynuyor. Riskli kişinin temas ettiği kişileri analiz ederek rapor halinde sunan NOVA, takibin en güvenli ve ileri hali.
Toplantı odalarının kontrolü Nova’da
NOVA, toplantı odalarına yerleştirilen cihazlar sayesinde, tıpkı
ofis genelinde olduğu gibi hava kalitesi, insan yoğunluğu ve zaman kullanımı ölçüyor ve odaların rezervasyonunu sosyal mesafe kurallarına göre düzenliyor. Toplantı odalarına risk oluşturacak yoğunlukta kişi girmesi NOVA tarafından denetlenirken, mobil uygulama aracılığıyla toplantı notlarına ve toplantının performansına ilişkin çeşitli istatistiklere ulaşmak mümkün hale geliyor.
Bunların tümü, süreçlerin dijital olanakları kullanarak uçtan uca tasarlanması ve bunu sağlayacak şekilde yazılıma hakim olunmasını sağlayan dijital işletme yaklaşımının sonuçları. Startup’lar genellikle teknoloji olmak üzere bir alanda çok iyi olmakla birlikte kendi yaptıkları iş dışında birikimi olmayan yapılar olarak tanımlanıyordu. PEAKUP örneği, bunun bir adımdan fazla ilerisine geçildiğini gösteriyor. İş modeli odağı, daha da ileri gitmeye olanak tanıyor ve bu rastllantısal olarak ortaya çıkmış bir durum değil, bilinçli bir yaklaşım. Bu yaklaşım, NOVA IoT’nin ofis dışına çıkarılması planlarına da güven duyulmasını sağlıyor.
İş yerleri için dijitalleşme süreçleri hızlanacak
CEO Ahmet Toprakçı, “Dijitalleşme sürecinin hızlanmasında ve doğru uygulamasında çiftçilerin bu sürece adapte edilmeleri, kolayca alışmalarını ve kullanmalarını sağlamak en başta atılması gereken adımlardan biri.
Tarım ve hayvancılıkta artan teleflerin önüne geçebilmeye yardımcı olacak şekilde çiftlik IoT platformu olarak kullanılabilecek NOVA platformu ile kümesler ve benzeri yetiştirme alanlarında ısı, sıcaklık, ışık miktarı, rüzgar
hızı ve karbondioksit gibi farklı çevresel veriler toplanarak anlık analizler yapılmasını sağlıyoruz. Günün sonunda NOVA IoT Platformu ile tavuk üreticilerinin ve aynı zincir içerisinde yer alan yumurta, et ve benzeri sektörlerin kalite standartlarının geliştirilmesi, artan süreç verimliliği, azalan enerji kayıpları, işçilik maliyetlerinin düşürülmesi ve canlı hayvanlarda stres, hastalık ve teleflerin azaltılması gibi süreçler üzerinde olumlu sonuçlar elde ediliyor” diyor.
Uç noktalarda anlık işleme yapan mikro-işlemcili devre tasarımları ve tüm donanımlar PEAKUP Ar-Ge merkezi içindeki mühendisler tarafından geliştiriliyor. Bulut teknolojileri ve yapay zekaya eşlik eden ileri düzey analitik altyapısı ile onlarca farklı lokasyondaki izleme alanları uzaktan yönetilebiliyor. Farklı alanlardaki iş birikimi ve kodlama ile bu alanlara yönelik doğru çözümlerin geliştirilebilmesi etkileyici.
Kurumsal ve bireysel pazarlar arasındaki farklar ve PEAKUP’ın global şirketlere de çözüm ürettiğini not düşerek, Türkiye’deki yeni nesil şirketlerin bir sonraki adımının çözümlerini bütün dünyaya sunmasının bir sonraki adım olması gerektiğini vurgulamak için Buddy.ai örneği önem taşıyor. Dünyanın geleceğini şekillendirecek PEAKUP gibi yeni nesil şirketlerin, çözümlerini, Türkiye ekonomisinin 100 katından büyük olan dünya için geliştirmesi, Türkiye’de de bir San Francisco inşa etmek değerinde olacak.