Skip to content

Stres Yönetimi

Stres Yönetimi

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title size=”18″ font_family=”none”]Stresin sözlük karşılığına bakarsak  “ kişide, birtakım sorunların yol açtığı coşkusal, ruhsal gerilim” olarak tanımlandığını görürüz.

Aslına bakarsanız stres iş ve sosyal hayatımızın her evresinde mevcut. Hatta uzmanlara göre belli bir seviyeye kadar stres işimizde ya da sosyal ilişkilerimizde kendimizi disiplin etmemize sebebiyet verdiği için faydalı olarak değerlendiriliyor.

Bugünkü yazımızda, stres seviyesi yüksek olan iş hayatından ve bununla başa çıkmak için yapmamız gerekenlerden bahsedeceğiz.

Öncelikle şunu unutmayalım, stresli iş kötü iş demek değildir. Herkesin stres eşiği farklıdır. Sizin “mümkün değil ben bunu yapamam” dediğiniz bir iş, bir başkası için heyecan verici olabilir. İş hayatımızdaki stres kaynaklarını dış etkenler ve kişinin kendi yarattığı durumlar olarak ikiye ayırırız.

Uzun çalışma saatleri, mobbing, çalışanlar arasındaki iletişim problemleri, yapabileceğinden fazla sorumluluk, yoğun rekabet strese sebebiyet veren dış etkenler için örnek olabilir. Ayrıca sürekli olumsuza odaklanıp zamanla kendi motivasyonunu düşürme, kronik şikayetçi olma durumu da kişinin kendi yarattığı stres ortamına örnek verilebilir.

Peki bu durum neden önemlidir? Hepimiz günümüzün büyük bir bölümünü iş yerimizde geçirmekteyiz. Yani, hayatımız iş yerinde geçiyor dersek yanılmış olmayız. Bu nedenle iş yerimizdeki stres seviyesinin baş edemeyeceğimiz seviyeye gelmesi zamanla sosyal hayatımızı, insan ilişkilerimizi ve hatta fiziksel olarak sağlığımızı da etkilemeye başlar.

Stres seviyemizin yükseldiğini anlamak için aşağıdaki maddelere dikkat etmekte fayda var;

  • Yorgunluk
  • Bitkinlik hissi
  • Uyku kaybı
  • Konsantrasyon bozukluğu
  • Hızlı öfkelenme
  • Alkol veya uyuşturucu madde tüketimine olan yönelim
  • Kilo kaybı
  • Şiddetli kalp çarpıntıları

Eğer stresinizle başa çıkmak istiyorsanız size verebileceğim en önemli tavsiye; bu durumu çevrenizle açık bir şekilde konuşun. İş arkadaşlarınıza yoğun stres altında olduğunuzu, bunu sizin üzerinizdeki etkilerini ve çözmek için onların desteğine ihtiyacınız olduğunu paylaşın.

Beslenmenize dikkat edin. Unutmayın ki bu süreçte hormonel dengeniz bozuldu ve bunu düzeltmek sizin elinizde.

Mesai saatleri içinde mutlaka küçük molalar verin, bu küçük kaçamaklarda size rahatlatacak şeyler yapmaya özen gösterin.

Günlük rutinlerinizi değiştirin (özellikle iş planlarınızda). Zaman yönetimini sağlıklı bir şekilde yaptığınıza emin olun.

Eğer imkanınız varsa konu ile ilgili profesyonel destek alın, işlerin nasıl hızlı bir şekilde yoluna girdiğine siz de inanamayacaksınız.

Tüm bu süreçte kendinize düzenli olarak şunu hatırlatın; üstesinden gelemeyeceğiniz hiçbir problem yok. Yeter ki doğru adımları atın, iletişime açık olun ve destek almaktan çekinmeyin.[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row]