OFFICE 365 GENEL BAKIŞ E-BOOK BÖLÜM 7

Microsoft Teams

Office 365 hizmetleri temelde kullanıcıların verimliliğini ve iş birliğini sağlayacak özellikleri barındırır. Her yerden erişim, mobil cihazlardan ya da bilgisayarlardan kolay kullanım, beraber çalışma platformu, kolay iletişim araçları gibi birçok özelliği ise kullanıcıların iş hayatlarını kolaylaştıracak özelliklere sahiptir. Günlük iş hayatına bakıldığında kullanıcılar ekipler halinde çalışmakta olup, Office 365 bu noktada da kullanıcılara birçok hizmet sunmaktadır. Mobilitenin artması ile sunulan ekip ruhunun kaybedilmeden çalışılması Office 365’in odaklandığı diğer noktalardan biridir. Bu noktada, Microsoft Teams günümüz çalışma hayatında takımların uyum içerisinde çalışmasına ve sunduğu özellikler ile üretkenliğin artmasına olanak sağlayan bulut teknolojisidir.

Microsoft Teams, takım olarak çalışmaya yönelik araçların merkezileştirilmesine olanak sağlayan, takım çalışmasını güçlendirecek çalışma ortamı sunan sohbet tabanlı bulut çözümüdür. Kullanıcılar Microsoft Teams ile sohbetler edebilir, ekip kurabilir, ekiplere özel uygulamalar entegre edilebilir, ekipler ya da kullanıcılar arasında dosya paylaşımları yapabilir, OneDrive for Business uygulaması ve/veya bulut tabanlı bulut depolama alanlarına erişim sağlayabilir, mağazada sunulan uygulamalar ile farklı uygulamalara tek arayüzden ekip ya da kullanıcı bazlı erişebilir.

Microsoft Teams ‘in sohbet özelliği sayesinde kullanıcılar kendi aralarında ya da ekip olarak yazışmalar, görüntülü görüşmeler, toplantılar, masaüstü paylaşımları, dosya paylaşımları yapabilir. Kullanıcılara sunulan çıkartma, emoji gibi özellikleri ile yazışmalar dah eğlenceli ve keyifli hale gelir. Duvar mantığı bulunan görüşme alanında kullanıcılar yazılar, dosyalar, videolar gibi birçok şey paylaşabilir, beğenebilir, ekip olarak takip edebilir. Görüntülü konuşma, sesli konferans gibi özellikleri ile iletişim kurulur, toplantılar organize edilebilir.

Microsoft Teams’de ekipler oluşturarak, ekiplerin ortak kullanacağı uygulamalara tek arayüzden erişim sağlanır. Microsoft Teams arayüzüne Microsoft’un sunduğu teknolojiler dışında da farklı uygulamalar entegre edilebilir. Örneğin ekip olarak kullanılan Zendesk uygulaması gibi mağazada yer alan uygulamalar Teams ile kullanılabilir. Kullanıcılar ekip adına ya da bireysel ihityaç duyduklrı birçok uygulamayı Teams’den merkezi olarak erişir. Oluşturulan ekipler ortak alanda yazışmalar yapabilir, dosyalarını saklayabilir. Microsoft Teams ile kullanıcılar toplantılar organize edebilirler. Takvimlerini Team’den takip edip, toplantılar organize edebilir. Toplantılarını ajanda şeklinde görebildikleri gibi günlük olarak takip edip, toplantının detaylarını da görüntüleyebilirler. Organize edilen Teams toplantılarına katılım sağlar. Office 365’in sunduğu OneDrive for Business dışında Dropbox gibi farklı bulut depolama alanlarına da Microsoft Teams arayüzünden erişim sağlanır. Böylelikle kullanıcılar merkesi yerden bulut tabanlı depolma alanlarına erişir. Mağazada yer alan birçok uygulama sayesinde kullanıcılar farklı uygulamalara da Microsoft Teams arayüzünden erişim sağlar. YouTube^daki bir video, hava durumu, uygulama botları gibi birçok uygulamayı tek arayüzde toplar.

Görüldüğü gibi Microsoft Teams aslında kullanıcıların ve ekiplerin kullandıkları uygulamaları tek arayüzde buluşturan çatı uygulamadır.

Microsoft Teams Özellikleri

Microsoft Teams, kullanıcıların iletişim kurabildikleri, görüntülü konuşmalar yapabiledikleri, bulut platformundaki dosyalarına erişebildiği, takvimlerini takip edebildiği ve en önemlisi takım çalışması ve işbiliği içinde olan kullanıcıların ihtiyaçların için tasarlanmış konuşma, iletişim, içerik gibi özellikleri ile kullanıcıların uçtan uca kullanmalarını sağlayan araçları merkezi yerde toplar. Kullanıcılar Microsoft Teams’i Office 365 portalından, mobil uygulamasından ve Microsoft Teams masaüstü uygulamasından kullanabilir. Office 365 portalından Microsoft Teams’e erişim sağlamak için portal.office.com adresinden oturum açıldıktan sonra App Luncher’dan Teams seçilir.

Office 365 portalından Microsoft Teams açılır. Şekilde de görüldüğü üzere “1” numaralı bölümde Teams ile ilgili özellikler yer almaktadır. “2” numaralı bölümde kullanıcılar aramalar yaparlar. İletişim kurulacak bir kişi de araması da içerik ya da yazı araması da yine bu bölümden yapılır. “3” numaralı bölüm kullanıcılara “Mağaza” sunar. “Mağaza”da birçok uygulama yer alır ve kullanıcılar ihtiyaç duydukları uygulamaları buradan ekipleri ya da kendileri için ekler. “4” numaralı bölümde ise kullanıcılar Microsoft Teams uygulamasının masaüstü uygulamasını indirir. Office 365 portalından Teams kullanımı ile masaüstü uygulamasından Teams kullanımında kullanıcılar aynı deneyimi yaşarlar. Masaüstü uygulaması ile devam edilecek olup, masaüstü uygulaması indirilir ve kurulur.

Masaüstü uygulamasının kurulması ile oturum açılır. Kullanıcıların hesap bilgilerini girmeleri ile şekildeki arayüz kullanıcıları karşılar. Şekildeki arayüzde de görüldüğü üzere kullanıcılar başka kullanıcılar ile sohbet edebilir, görüntülü konuşabilir, dosya paylaşabilir, ekipler oluşturabilir, ekip olarak kullandıkları araçları tek arayüzde toplayabilir, ekip olarak yazışabilir, görüntülü konuşabilir, toplantılar yapabilir, toplantılarını takip edebilir, bireysel ya da ekip olarak Teams’deki etkinlikleri takip edebilir, bulut depolama ortamlarındaki belgelere erişim sağlayabilir ve mağazadan daha fazla uygulama edinerek kullanabilirler.

Etkinlik

“Etkinlik” başlığı altından kullanıcılar Teams’deki etkinlikleri takip edebilir. “Akış”, “Ekip Etkinliği”, “Etkinliğim” başlıkları “2” numaralı bölümde yer alır. Teams’deki akışları, ekip etkinlikleri ve kullanıcı etkinlikleri takip edilir. Bu bölümde aramalar yapılabilir. Etkinliklerden “Akış” seçildiğinde “3” numaralı bölümdeki seçenekler ile filtrelemeler yapılır. Böylelikle kullanıcılar tarafından aktif kullanılan Teams uygulamasındaki hareketlilik etkin şekilde takip edilir.

Sohbet

“Sohbet” bölümünde kullanıcıların iletişim kuracakları araçlar yer alır. Kullanıcılar Teams’deki sohbet bölümünde duvara yazma deneyimi yaşarlar. Arama bölümünde iletişim kurulacak kullanıcı aranır ve üzerine tıklanır. Kullanıcı ile yazışma alanı görüntülenir. Sohbet alanında “Görüşme”, “Dosyalar”, “Organizasyon”, “Etkinlik” başlıkları bulunur. “Görüşme” bölümünde kullanıcılar iletişim kuracakları kişilerle yazıbilirler. Buradaki yazışmalar yazışma alanında kalacaktır. Böylelikle daha önce konuşulan yazışmalara istenilen zamanda erişim sağlanacaktır. “Görüşme” bölümünde yazışmalar yapılır, ekli dosyalar gönderilir, emoji, çıkartma, toplantı planlama gibi seçenekler bulunur. Böylelikle sohbet sırasında kullanılacak araçlar tek arayüzde sunulmuştur. Kullanıcılara sunulan bu araçlar sayesinde iletişim daha keyifli hale gelir. “Dosyalar” bölümünde ise kişi/kişilerle paylaşılan dosyalar yer alır. “Görüşme” sırasında eklenen dosyalar da burada görünülenir. “Organizasyon” bölümünde ise ilgili kullanıcının organizyon şemasındaki yeri görüntülenir. “Etkinlik” bölümünde ise iletişim kurulan kullanıcının Teams’deki etkinlikleri görüntülenir. Bunun dışında kullanıcılar “Sohbet” bölümünde görüntülü görüşebilir, arama yapabilir ve birden fazla kişi ile görüşmeler sağlayabilir. Birden fazla kişi ile yazışabilirler. Sol bölümdeki telefon simgesine tıklandığında arama yapılmakta, kamera simgesinde görüntülü arama yapılabilir, simgesi ile de ilgili sohbete başka kişiler eklenir. Sol bölümdeki “Yeni” ile son yapılan konuşmalar, “Önerilen” bölümünde ise önerilen kişiler yer alır.

“Sohbet” arayüzünde arama simgesine tıklandığında Teams üzerinden arama yapılır. Kamera işaretine tıklandığında görüntülü arama da yapılabilir. Mikrofon kapatılabilir, masaüstü paylaştırılabilir. Arama yapılırken sağ üstteki özellikler sayesinde arama ekranının boyutu ayarlanabilir, arama yaparken aynı zamanda yazışma yapılacak arayüz açılır, yazışmalar yapılabilir ve sesin çıkışı ile ilgili ayarlamalar yapılır.

simgesine tıklandığında ise ilgili görüşmeye kişilerin eklenmesi sağlanır. İlgili simgeye tıklanır, kişi/kişilerin mail adresleri yazılır ve görülmeye eklenir. Beraber yapılan görüşmelere başlıklar da eklenebilir.

Ekipler

“Ekipler” bölümünde ekiplerin iletişim kuracakları, dosyalarını saklayabilecekleri, Office 365 ve/veya farklı vendor uygulamalarını entegre edebildiği kısaca ekip için gerekli olan araçların merkezi yerde toplandığı yerdir. Ekip özelliği olarak örneğin yapılacak projede ilgili ekibin oluşturulup, ekip üyelerin eklenip, yazışmalarını yapacakları, dosyalarını saklayacakları, görev yönetimini yapacakları, form ile görüşlerin toplanacağı, PowerBI ile raporlarını inceleyeceği gibi birçok aracın hızlıca kullanıma sunulduğu, ihtiyaca göre ekip ile ilgili alt başlıkların kanallar ile oluşturulduğu, kanallarda projenin alt başlıkları ile ilgili maddelerin ve araçların kullanıldığı bölümdür. Kullanıcılar sunmuş olduğu bu özellikler sayesinde merkezi noktada tüm uygulamalarını toplar, verimli çalışma ve hızlı adaptasyon sağlanır. Sunmuş olduğu bu özellikleri için öncelikle ekipler oluşturulur. Ekip oluşturmak için “Ekip oluşturun ve ekibe katılın” seçeneğine tıklanır.

“Önerilen ekipler” başlığında daha önce oluşturulan ve katılım sağlanabilecek ekipler görüntülenir. Ekiplerde aramalar yapılabilir. “Ekip oluşturma” bölümünde “Ekip oluştur” seçeneğine tıklanır. Böylelikle yeni ekip oluşturma işlemine başlanır.

“Ekibinizi oluşturun” bölümünde ilgili ekibin adı girilir. Ekip ile ilgili açıklama girilebilir. “Gizlilik” bölümünde ise “Özel” ve “Herkese Açık” seçenekleri yer alır. Özel olması durumunda sadece ekip üyeleri eklenebilir. Herkese açık olması durumunda ise kuruluştaki herkes katılabilir. “İleri” seçeneği ile devam edilir.

Şekildeki arayüzde ekip üyeleri eklenir. Oluşturulan ekibe kuruluş içerisinden üye eklenebildiği gibi başka kuruluşlardan da üyeler eklenebilir. Ekibe eklenen üyeler iki farklı rolde olabilirler. Ekibin üyesi olabilir ya da ekibin sahibi olabilir. İstenilirse ekip özelliklerinden de üyeler eklenebilir, çıkarılabilir, roller değiştirilebilir. İlgili üyelerin eklenmesinin ardından “Kapat” seçeneği ile devam edilir.

Ekibin oluşturulmasının ardından ekip ile ilgili şekildeki başlıkların bulunduğu arayüz açılır. “Genel” başlığında ekip üyelerinin yazışmalar yapabileceği, dosyalar ekleyeceği ve ek araçlar ekleyebileceği arayüz yer alır.

Ekip içerisindeki “Görüşmeler” bölümünde ekip olarak yazışmalar yapılır. Sohbet bölümünde yer alan zengin yazışma alanı, dosya ekleme, emoji ekleme, çıkartma ekleme, görüntülü konuşma özellikleri burada da yer almaktadır. Böylelikle ekip olarak Genel bölümündeki “Görüşme” başlığında yazışmalar tek duvarda tutulur.

1″ numaralı bölümdeki simgeye tıklandığında, kullanıcıların geniş yazışma alanı ve gelişmiş yazışma araçları sunan arayüz yer alır. Kullanıcılar buradaki özellikler sayesinde zengin yazışma alanlarına sahip olur. Yazışmalarda @ işareti ile birilerinden ya da ekipten bahsedilebilir. Bu durumda ilgili ekipteki kişilere ya da kişiye bildirim düşecektir. @ işareti kullanılmadığı durumda kişilere herhangi bildirim gitmez. Bu arayüzde kullanıcılar detaylı yazıları, sunulan özellikler ile paragraflar olarak paylaşabilirler.

“Görüşmeler” bölümünde kullanıcılar ekip ile dosya paylaşabilirler. OneDrive ya da eklenen depolama alanlarının yanı sıra ekipler ya da oluşturulan kanallardaki dosyalar da paylaştırılabilir. Aynı zamanda bilgisayarda yer alan herhangi doküman da Teams’de ekip “Görüşme” alanında paylaştırılır. “OneDrive” seçeneği ile devam edilir.

“OneDrive” seçilmesi durumunda kullanıcının ilgili OneDrive alanındaki belgeler görüntülenir. Kullanıcı paylaşım yapmak istediği belgeyi seçer ve “Bir kopyasını karşıya yükle” ile devam eder.

İlgili belgenin ekibin “Görüşmeler” bölümünde paylaşılmasının ardından istenirse kullanıcılar ilgili belgeyi “Çevrimiçi aç” seçeneği ile çevrimiöi açar, “İndir” seçeneği ile indirebilir, “Bağlantı al” ile dokümanın bağlantısınıa sahip olur ya da paylaşılan belgenin yeni sekme olarak tanımlayabilir.

Yazışmalar sırasında kullanıcılar eğlenceli emojiler, giphy ve çıkartmalar kullanabilir. Böylelikle keyifli yazışma imkanları sayesinde kullanıcıların adaptasyonları da sağlanır.

Ekip olarak konuşulması gereken herhangi konu olduğunda ya da toplantı yapılması gerektiği durumlarda Teams’deki ilgili ekip arayüzündeki kamera simgesine tıklanır. Bu sayede kullanıcılar ekip olarak ile görüntülü görüşmeler, aramalar veya toplantılar yapar.

Kamera simgesine tıklanması ile yapılacak görüşme ile ayarların girileceği arayüz görüntülenir. Ekip olarak yapılacak görüşmenin konusu eklenebilir, kameranın açık olup olmayacağı, toplantı zamanlaması ya da hemen toplantı yapılacak ise “Şimdi toplantı yap” özelliği ile devam edilir.

“Şimdi toplantı yap” seçeneği ile devam edildiğinde aramalar ve aramalara ait özelliklerin kullanılacağı arayüz açılır. Kameralar açılıp, kapatılabilir, mikrofon açıp kapatılabilir, masaüstü paylaştırılabilir, yazışmalar yapılabilir, kullanıcılar eklenebilir. Kullanıcılar Teams’in bu özellikleri sayesinde aslında Skype for Business deneyimi ile aynı deneyimi edinir. Böylelikle kullanıcılar iletişim özelliklerinden rma özelliğine hızlıca adapte olacaklardır.

İlgili toplantının tamamlanmasının ardından “Görüşmeler” bölümünde yapılan toplantı ile ilgili geri bildirim yapabilecekleri ve toplantı süresini görebilecekleri yazışma eklenir.

“…” simgeye tıklandığında sunulan uygulamların ekiplerle, kanallarla ya da uygulamaya bağlı olarak ekibe paylaştırılması sağlanır. Burada seçilen uygulamaya göre yapılacak ayarlar değişiklik gösterir. Örneğin “Youtube” seçilmesi durumunda kullanıcılar Youtube’daki bir videoyu paylaşabilirken, “Weather” ile gerekli uygulama eklenir ve Weather kişi olarak eklenir, @işareti ile çağrılarak istenilen bölgenin havadurum bilgisi “Görüşmeler” bölümünde ekip ile paylaştırılır.

Ekipin “Genel” bölümündeki “Dosyalar” başlığında ise ekibin ortak belgeleri saklanır. Temelde bu bölüm arkada ekibin SharePoint alanına bağlanmaktadır.

“Dosyalar” bölümünde ekip olarak kullanılacak belgeler ve “Görüşmeler” bölümünde paylaşılan belgeler saklanır. “Yeni” ile yeni klasör ya da word, excel, powerpoint belgeleri oluşturulur. “Yükle” ile cihazdaki belgelerin ekibin dosyaları bölümüne yüklenir. Buradaki dosyalar temelde Sharepoint alanında tutulur. “SharePoint’te aç” seçeneği ile dosyaların SharePoint’teki konumuna erişim sağlanır. İstenilirse “Bulut depolama ekle” ile farklı bulut depolama çözümleri eklenir.

“+” işaretine tıklandığında ise ekibin kullanacağı diğer uygulama ve araçların bulunduğu arayüz açılır. İlgili uygulamanın seçilmesi ile kullanıcılar Teams arayüzünde yeni sekme olarak uygulamayı görecek ve erişim sağlayacaktır.

“+” işaretine tıklandığında yeni sekmenin ekleneceği arayüz açılacaktır. Ekibin sık kullanacağı uygulamalar buradaki arayüzden eklenir. Buradaki uygulama havuzunda Microsoft dışında uygulamalar da vardır. Kullanıcılar ilgili uygulamayı ekleyerek Microsoft Teams arayüzünün ekibinde sekme olarak uygulamaya erişecektir. Seçilen uygulamaya göre yapılacak ayarlar ve girdiler farklılık gösterir. “Sekme ekle” bölümünde örnek olarak “Planner” seçilerek devam edilir.

Örnek olarak “Planner” uygulamasının seçilmesi ile planın adı girilir veya daha önce oluşturulan plan tanımlanır. “Bu sekme hakkında kanala mesaj gönder” seçeneğinin işaretlenmesi durumunda eklenen sekmenin bilgisi “Görüşme” bölümünde ekip ile paylaştırılır. Gerekli ayarların yapılmasının ardından “Kaydet”e tıklanır.

Şekilde görüldüğü üzere ilgili oluşturulan plan ekibin genel bölümünde sekme olarak görüntülenir. Böylelikle kullanıcılar görevleri ile ilgili bilgilere Teams arayüzünden erişir. Teams bu özelliği sayesinde Office 365 portalındaki uygulamalara Teams arayüzünden erişme imkanı da sağlar. Kullanıcılar böylelikle merkezi noktadan uygulamalarına erişim sağlar.

Başka örnek uygulama olarak “OneNote” uygulaması seçilirse şekildeki ayarların yer aldığı arayüz görüntülenir. Kullanıcılar yeni not defteri oluşturabilir varolan not defterilerine gözatabilir, ekleyebilir, bağlantıları aracılığı ile yine varolan not defterini ekleyebilir. Yeni not defteri oluşturulması durumund “Not defteri adı” bölümünü doldurmalıdır. “Bu sekme hakkında kanala mesaj gönder” seçeneği işaretlenmesi durumunda “Görüşmeler” bölümüne eklenen uygulama ile ilgili mesaj gönderilir. Böylelikle ekip üyeleri eklene sekme ile ilgili bilgiye “Görüşmeler” bölümünden de edinir.

Şekilde de görüldüğü üzere örnek olarak eklenen sekmeler Microsoft Teams’in arayüzünde görüntülenir. Eklenen sekmeler ile ilgili bilgiler “Görüşmeler” bölümüne mesaj olarak iletilmiştir.

Eklenen sekmeler ile ilgili ayarlar değiştirilmek istenilen uygulamanın üzerine gelindiğinde görüntülenir. “Yeniden adlandır” ve “Kaldır” ayarları yer alır. “Yeniden adlandır” ile ilgili sekmeye verilen isim değiştirilir. “Kaldır” ise eklenen sekmenin kaldırılmasını sağlar.

Şekildeki arayüzde de görüldüğü üzere sekmeler içerisinde sohbet edilebilecek, yazışmalar yapılacak ayarlar yer alır. Kullanıcılar yazışma simgesine tıklayarak sekme sohbeti başlatır. Böylelikle kullanıcılar sekme içerisinde “Görüşme” deki yazışma deneyimi yaşarlar. Burada yazılan yazılar “Görüşme” başlığına eklenir.

“Ekipler” ile ilgili birçok ayar vardır. Her ekibe özel ayarlar yapılabilir. Ayar yapılmak istenilen ekibin üzerine gelinir ve “1” numarada gösterilen “…” simgesine tıklanır. “…” noktaya tıklandığında ekip ile ilgili ayarların yer aldığı “2” numaralı arayüz görüntülenir. İlgili ekibin     “Favoriler” bölümüne eklenmesi ya da kaldırılması “Favoriden kaldır/ekle” seçeneği ile sağlanır. “Ekibi yönet” bölümünde ekip ile ilgili ayarların bulunduğu arayüzler açılır. “Kanal ekle” ile ekip içerisinde alt başlıkları simgeleyen kanallar açılır. Böylelikle ekip olarak konuşulan ya da yapılan işler ile ilgili aly başlıklar oluşturulur, her aly başlık yani kanal kendi içinde görüşme, dosyalar ve ek sekmelere sahip olur. Böylelikle ekip tüm kanalları görür ancak ilgili kanallarda ilgili görüşmelere, dosyalar ya da uygulamalara erişir. “Üye ekle” ile ekibe üye ekleme, “Ekipten ayrıl” ile kullanıcılar ilgili ekipten ayrılma, “Ekibi düzenle” ile ekip adı gibi ekip oluşturulurken girilen ayarlar değiştirilir. İstenilirse “Ekibi sil” seçeneği ile Ekibi silme işlemi gerçekleştirilir. Buradaki ayarların bazılarına ekip üyeleri görüntülemeyebilir. Kullanıcıların yetkileri doğrultusunda buradaki ayarlara erişim sağlanır. “Ekibi yönet” seçeneği ile devam edilir.

“Ekibi yönet” seçeneği ile devam edildiğinde, ekip ayarlarının yapılacağı “Üyeler”, “Kanallar”, “Ayarlar”, “Uygulamalar” sekmeleri görüntülenir. “Üyeler” bölümünde ekibin üyeleri ile ilgili ayarlar yer alır. Üyelerde arama, üye ekleme, üye silme, üyelerin rollerinde değişiklik yapma işlemleri bu arayüzde gerçekleştirilir.

Ekiplerdeki kanallar ekip içerisinde konuşulan yada yapılan çalışmalar ile ilgili başlıklar oluşturmaya, her kanala özel yazışma, dosyaları paylaştıkları ya da ek sekmeler ekledikleri kısaca her başlığın kendine özel arayüzlerin oluşturmayı sağlar. Böylelikle özellikle fakrlı konuların konuşulduğu ekiplerde tüm konular tek arayüz de değil de her konuya özel kanallar açılarak devam edilebilir. Örneğin Office 365 hizmetlerinden sorumlu bir ekip oluşturulması durumunda Officce 365 hizmetlerinin tek arayüzde konuşulduğu ya da dosyalarının saklandığı bir arayüz Office 365 hizmetlerinin (OneDrive, Planner vs.) her birinin yer aldığı kanallar ve o kanallarda o konuların işlenmesi sağlanabilir. Böylelikle OneDrive ile ilgili verilere erişilmek istenildiğinde Office 365 ekibinin altındaki kanala erişim sağlanır. “Kanallar” bölümünde ekibin sahio olduğu kanallar görüntülenir. “Genel” kanalı varsayılanda ekip oluşturulduğunda otomatik oluşur. Kanal eklenmek istenildiğinde “Kanal ekle” seçeneği ile devam edilir.

“Kanal ekle” seçeneği ile devam edildiğinde şekildeki arayüz kullanıcıları karşılayacaktır. Kanalın adı ve isteğe bağlı olarak da kanal ile ilgili açıklama girilir. Gerekli bilgilerin tamamlanmasından sonra ilgili kanal eklenir.

Şekilde de görüldüğü üzere eklenen kanal ekibin altında görüntülenir. Her kanalın kendi arayüzleri vardır. Görüşmeler, Dosyalar ya da ek sekmeler kanal bazında eklenebilir. Böylelikle her kanalın kendine ait arayüzleri de oluşacaktır.

Ekip ayarlarının yönetildiği arayüze gelindiğinde ekip ile ilgili birçok ayarın yapıldığı “Ayarlar” sekmesi yer alır. Burada Ekibin resim ekleme, ekip üyelerinin izinleri, konuk izinleri, bahsetmeler ve eğlencelikler ile ilgili ayarlar yapılır. “Ekip resmi” bölümünde ekibe özel resim eklenir. Böylelike ekip adının olduğu bölümde ekip resmi görüntülenir.

Ekip üyelerinin izinleri ile ilgili ayarlar “Üye izinleri” bölümünde yapılır. Ekip üyelerinin kanal oluşturması, kanalları güncelleştirmesi, kanalları silmesi, kanalları geri yüklemesi, uygulama eklemesi, uygulama kaldırması, sekmeler eklenmesi, sekmelerin güncelleştirmesi, sekmelerin silinmesi, bağlayıcılar oluşturması, bağlayıcıları kaldırması, bağlayıcıları güncelleştirmesi, kendi iletilerini silmesi ya da düzenlemesi, kimlerin Genel kanalına ileti yazabileceği gibi birçok ayar bu bölümde belirlenir. Ekip üyelerinin yetkileri ile ilgili tüm ayarlar bu arayüzden yapılır.

Teams’e üye olarak farklı kuruluşdaki kullanıcılarda eklenebilir. Konuk oyuncu olarak tanımlanan bu üyelere dair izinler “Konuk izinleri” bölümünde belirlenir. Konuk üyelerin kanal oluşturması ve güncelleştirmesi, konukların kanal silmesi ile ilgili izinler belirlenir.

“Bahsetmeler” bölümünde @ işaretinin kullanımımna dair ayarlar yapılır. @ ekip adı ya da kanal adının kullanımına izin verilip verilemeyeceği burada yer alan seçenekler ile belirlenir.

“Eğlencelikler” bölümünde ekibin görüşmeler bölümünde kullandığı giphy, çıkartmalar, emojiler ve fenomenler ile ilgili etkinleştirme ya da izin verilmesi ile ilgili ayarlar yapılır.

“Uygulamalar” sekmesinde ekip içerisine eklenen uygulamalar görüntülenir. Kaldırılmak istenilen uygulama buradan kaldırılır ya da eklenmek istenilen uygulama ise “Mağazaya git” seçeneği ile eklenir.

İlgili ekip üzerine gelindiğinde “…” simgesine tıklandığında “Kanal ekle” seçeneği ile de ekibe kanal eklenir.

“Kanal ekle” ile devam edildiğinde kullanıcıların kanal bilgilerini gireceği kanal adı ve açıklama bilgilerini gireceği arayüz görüntülenir. İlgili bilgilerin girilmesinin ardından kanal ekleme işlemi gerçekleştirilir.

Ekip üzerinde “…” noktaya tıklanıldığında açılan ayarlardan biri de “Üye ekle” ayarıdır. Ekibe yeni üye eklenecekse bu ayar ile devam edilir ya da Ekibi yönet başlığı altından da ekibe üye eklenebilir.

Ekibe üye ekleme işlemi ile ilgili arayüz şekildeki gibidir. Ekip oluşturulurken üye ekleme ekranı ile aynıdır. Burada konuk üye yani kuruluş dışından üye de eklenebilir ancak bu ayar için Office 365 yöneticisinin izin vermesi gerekir. Gerekli üyenin bilgileri girildikten sonra “Ekle” butonu ile devam edilir ve üye ekleme işlemi tamamlanır.

“Ekipten ayrıl” seçeneği ile ekipten ayrılır ve ekip üyeliğinden düşer.

“Ekibi düzenle” ile devam edildiğinde ise ekip oluşturulurken girilen bilgiler güncellenir.

Ekibi düzenle arayüzünde ekibin adı, açıklaması ve gizlilik bilgilerinde değişiklik yapılır.

Ekip ile ilgili ayrıca “Ekibin bağlantısını al” ile ekibe dair bağlantı bilgisi alınır ve “Ekibi sil” seçeneği ile de kullanılmayan ekiplerin silinme işlemi gerçekleştirilir.

Ekip bazında ayarlar yapılabilindiği gibi kanal bazında da ayarlar yapılmaktadır. Her kanala özel ayar vardır. Herhangi kanal ile ilgili ayarlar yapılacaksa, ilgili kanalın üzerine gelinir “…” simgesine tıklanır. Şekilde de görüldüğü üzere kanal ile ilgili özellillere ve ayarlar görüntülenir. “Bu kanalı düzenle” seçeneği ile devam edilerek kanala dair ayarlar düzenlenir.

“Bu kanalı düzenle” ile devam edildiğinde kanal oluşturulurken girilen kanal adı ve açıklama bilgileri düzenlenir.

“Bağlayıcılar” önemli özelliklerden biri olup, farklı uygulamlar ile entegrasyonu sağlar. Farklı uygulamaların bağlanmasına ve ekiplerin takip etmesini sağlar.

Bağlayıcılar şekildeki arayüzde görüntülenen uygulamalardan gelen içeriklerin ve güncelleştirmelerin ekibe iletilmesini sağlar. Örneğin herhangi web sitesinin RSS bilgisinin girilmesi ile ilgili web sitesindeki güncelleştirmeler “Görüşmeler” bölümüne mesaj olarak iletilir.

Kanalların e-posta adresleri vardır. Bu adrese ulaşmak için “E-posta adresini al” seçeneğine tıklanır.

Şekilde de görüldüğü üzere kanala dair e-posta bilgisi vardır. Bu posta adresi istenilirse kopayalanır ya da kaldırılır.

“Kanal bağlantısını al” seçeneği ile devam edildiğinde ise kanala dair bağlantı bilgisi elde edilir.

Kanal ile ilgili diğer ayarlar ise kanalın silinmesi ve kanalın takip edilmesidir. Böylelikle kullanılmayan kanallar silinebilir ya da sık kullanılan kanallar takip edilebilir.

Toplantılar

Microsoft Teams arayüzünde sohbet ve ekipler yönetildiği gibi toplantılarda takip edilebilir, yönetilebilir. Toplantılar bölümünde kullanıcıların toplantıları yer alır ve kullanıcılar toplantılar planlayabilir. Toplantılar günlük olarak görüntülenirken ajanda şeklinde de gözlemlenebilir. Microsoft Teams arayüzünde toplantı planlanabilir. Bunun için “Toplantı planla” seçeneği ile devam edilir.

Toplantı ekleme işlemine şekilde de görüldüğü ayarlar ile devam edilir. “Yeni toplantı” başlığında toplantının adı, konumu, başlangıç ve bitiş tarihleri, saat dilimleri, toplantı ile ayrıntılar ve katılımcılar belirlenir. Gerekli ayarların girilmesinin ardından “Toplantı planla” seçeneği ile devam edilir.

Toplantı ayarları girildikten sonra toplantıya çevrimiçi katılım için “Çevrimiçi katıl” seçeneği seçilir. Katılımcılarla sohbet edilebilir ya da toplantıda düzenlemeler yapılabilir. “Kapat” seçeneği ile devam edilir.

İlgili toplantının eklenmesinin ardından “Toplantı” başlığında görüntülenir. “1” numaralı simgenin işaretlenmesi ile toplantılar ajanda görünümünde görüntülenir. “2” numaralı bölümde toplantılar görünmektedir. İlgili toplantıya tıklanıldığında toplantı ile ilgili detaylar görüntülenir. Bu arayüzde yine katılımcılar ile sohbet edilebilir, toplantı düzenlenebilir ya da “Katıl” seçeneği ile toplantıya katılım gösterilir.

“Katıl” seçeneği ile devam edildiğinde toplantıya katılım gerçekleştirilir. Toplantı sırasında istenilirse katılımcılarla konuşulabilir, başka kullanıcılar davet edilebilir. Toplantı deneyiminde mikrofon kapatılabilir, ekran paylaştırılabilir. Kullanıcılar böylelikle Skype for Business deneyimlerini buradaki toplantılarda da kullanabilirler.

Dosyalar

“Dosyalar” bölümünde kullanıcılar bulut depolama hizmetlerine erişim sağlarlar. “Görünümler” bölümünde erişilen dosyalara ve indirilen dosyalara erişim sağlanır. “Bulut depolama” bölümünde ise depolama hizmetleri görüntülenir. OneDrive Office 365’den dolayı otomatik gelmektedir. OneDrive’a tıklandığında kullanıcı OneDrive’ındaki dosyaların erişim sağlar. Yeni klasör ya da dosya oluşturulur, cihazlarından dosya yüklenir, bağlantı alınır ya da OneDrive açılarak belgelere erişim sağlanır. “3” numaralı bölümde de görüldüğü üzere kullanıcılar farklı depolama alanlarına da Microsoft Teams ile bağlantı sağlar ve Microsoft Teams arayüzünden kullanabilir.

“Bulut depolama ekle” arayüzünde farklı firmaların kullanıcılara sundukları bulut depolama Teknolojileri listelenir. Kullanıcılar böylelikle tek arayüzden kullandıkları tüm depolama alanlarına erişim sağlar. Örneğin kullanıcıların Dropbox hesapları da varsa bu arayüzde Dropbox seçilir gerekli hesap bilgileri girilerek Dropbox ile bağlantısı sağlanır.

Eklenen bulut depolama teknolojisine şekilde de görüldüğü üzere Teams arayüzünden erişim sağlanır. İlgili depolama alanı ile beraber de çalışılır. Buradan da anlaşıldığı üzere kullanıcılar sadece Microsoft ürünlerini değil farklı Teknolojileri de Teams arayüzünde kullanabilir. Microsoft Teams nevi çatı uygulama olarak kullanılır.

Mağaza

Microsoft Teams arayüzünde “…” simgesine tıklandığında uygulamalar listelenmektedir. Kullanıcılar mağazadaki uygulamaları kendileri için eklediklerinde bu arayüzde görüntülenecektir. Böylelikle kullanıcılar mağaza yer alan uygulamaları aktif olarak kullanacaklardır. Varsayılanda bazı uygulamalar gelir, farklı uygulama eklenmek istenildiğinde “Diğer uygulamalar” ile devam edilir.

“Diğer uygulamar” ile devam edildiğinde “Mağaza” arayüzüne gelinir. Burada çeşitli uygulamalar yer alır ve kullanıcılar buradaki uygulamaları kendileri için ya da ekip için ekleyebilirler. Uygulamaların eklenmesinin yanı sıra uygulamalara dair botlar da kullanılabilir. Sunmuş olduğu geniş mağaza uygulama havuzu ile kullanıcılar Teams’den hem uygulamalara erişim sağlar hem de botları kullanarak uygulamalara dair birçok bilgi öğrenebilir. Microsoft Teams uygulamasına ayrıca firmalar tarafından geliştirilen özel botlar da eklenebilir.

Microsoft Teams Masaüstü Uygulama Ayarları

“Microsoft Teams” arayüzünde kullanıcı ve uygulamanın ayarlarının yer aldığı sol üstteki kullanıcının üzerine tıklanır. Burada kullanıcıya dair ayarlar bulunur. Kullanıcının durum bilgisi, uygunluk durumları burden belirlenir. Aynı zamanda ayarları yapılandırılabilir. Kullanıcının uygulama ayarları için “Ayarlar” sekmesine tıklanır.

“Ayarlar” bölümünde iki sekme yer alır. “Genel” başlığında uygulamanın teması seçilir. Uygulamanın otomatik başlatılması, arka planda açık kalması, kapatıldığında çalışmaya devam etmesi gibi ayarları yapılandırılır. “Dil” ayarı yine bu arayüzde yapılır.

“Bildirimler” arayüzünde ise uygulamanın hangi durumlarda nasıl bildirim verileceği ile ilgili ayarlar yapılır. Bildirimler Başlık, Başlık ve e-posta, akış ya da kapalı olarak belirlenebilir.

Start typing and press Enter to search

X