... Skip to content

Dynamic Lock Açık Kalan Bilgisayarlarınızı Koruma Altına Alacak

Dynamic Lock Açık Kalan Bilgisayarlarınızı Koruma Altına Alacak

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color=”#0a0a0a” size=”20″ font_family=”PT+Sans” font_type=”google”]Kişisel veya iş bilgisayarlarınız zamanınızın çoğunu geçirdiğiniz alanların en başında geliyor. Ofisinize veya evinize gittiğinizde ilk yaptığınız işlerden biri de bilgisayarınızı açmak oluyor.  Bilgisayarlarınızın çalışmak, e-posta göndermek veya film izlemek için her şekilde elinizin altında olmasını istiyoruz. Ancak bilgisayarlarınızı yanınızda çanta gibi taşımak bazen zor olabiliyor. Örneğin, çalışmak için bir yerde bilgisayarınızı açtınız ve kahve almak için bilgisayarın başından kilitlemeden uzaklaştınız, bu durumda bilgisayarınızı belli bir süre sonra uyku moduna almadıysanız açık kalmaya devam edecektir. Bu durum rastgele birinin gelip e-posta adreslerinize veya banka hesaplarınıza erişmesini sağlayabilecek birçok olumsuz senaryoya yol açabilir.

Bilgisayarını kilitleme alışkanlığı olmayan veya unutulan durumlarda sizin adınıza akıllıca yönetmeyi sağlayacak bir özellik olan Dynamic Lock’tan (Dinamik Kilit) bahsetmek istiyoruz.

Dynamic Lock Nedir?

Dynamic lock bilgisayarınıza Windows 10 ile birlikte gelen özelliklerden birisi olarak karşınıza çıkıyor. Bilgisayarınızdan uzaklaştığınız anda Dynamic Lock  özelliği bilgisayarınızı kilitli moda alıyor. Böylelikle ikinci kişiler şifrenizi bilmediği takdirde bilgisayarınıza erişemiyor.[/mk_fancy_title][mk_image src=”https://peakup.org/wp-content/uploads/2023/12/dynamiclock_1.png” image_size=”full” title=”Görsel 1: Oturum Açma” caption_location=”outside-image” align=”center” margin_bottom=”24″][mk_padding_divider][mk_fancy_title color=”#0a0a0a” size=”20″ font_family=”none”]Nasıl Kullanılır?

Bilgisayarınızın ayarlar kısmından kolaylıkla yapabileceğiniz küçük bir ayarla özelliği aktifleştirebiliyorsunuz.

  • Bilgisayarınızın ayarlar kısmına gelerek, Ayarlar > Hesaplar > Oturum açma seçenekleriyolunu izleyerek Dinamik Kilit’i etkinleştirebilirsiniz.
  • Eğer bilgisayarınıza tanımlı cihazınız yoksa, telefonunuzdan bluetooth’unuzu açarak, bluetooth ekle seçeneğinden telefonunuzla bilgisayarınızı eşleyebilirsiniz.

[/mk_fancy_title][mk_image src=”https://peakup.org/wp-content/uploads/2023/12/dyanmiclock_2.png” image_size=”full” title=”Görsel 2: Bluetooth ve diğer cihazlar” caption_location=”outside-image” align=”center”][mk_padding_divider][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][mk_fancy_title size=”20″ font_family=”none”]

Neden Hayati Önem Taşır?

Bilgisayar başından kilitlemeden veya kapatmadan kalkmak çok önemsiz bir detay gibi görünse de aslında fark etmeden güvenlik açıklarını da ortaya çıkarmış oluyor. Siz fark etmeden açık olan bilgisayarınıza başka kişiler tarafından müdahale edilmesi, dosyalarınızı veya e-postalarınızın silinmesi veya size şaka olsun diye ofis arkadaşlarınızın hazırladığınız bir dokümanı yok etmesi gibi pek çok olumsuz senaryoyla karşılaşabilirsiniz. Bu noktada açık bırakılıp gidilen bilgisayarlarınıza sizin adınıza müdahale edebilecek olan Dynamic Lock özelliği sizi ve bilgisayarınızı koruma altına alıyor.

Mobil cihazlarınızı bluetooth ile bilgisayarınıza eşlediğiniz zaman Dynamic Lock sizin fiziksel hareketlerinize göre bilgisayarınızı kilitli moda geçiriyor. Bilgisayarınızı kilitlemeden bırakıp gittiğiniz zaman 30 saniye içerisinde devreye girerek otomatik olarak bilgisayarınızı kilitliyor. Böylece bilgisayarınızı kilitlemeyi unutsanız bile diğer kişiler tarafından bilgisayarınıza herhangi bir müdahalede bulunulmasının önüne geçmiş oluyorsunuz.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na (KVKK) Göre Bilgisayarınızı Ne kadar Güvende Tutuyorsunuz?

Önemli, gizli veya korunması gereken dosyalar şirket bilgisayarlarınızda bulunuyor ve bu durum da sorumluluğunuzu arttırıyor. Verilerinizi koruyamadığınız takdirde kurul şirkete ciddi cezalar uygulayabiliyor. Bu nedenle bilgisayar ekranınızı her zaman kilitli tutmanız önemli bir detay haline geliyor.

Kişisel Verilerin Kanunu’na göre, işlenen kişisel verilerin güvenliğinden siz sorumlusunuz. Bu sorumluluk da bilgisayarınızın diğer kişiler tarafından erişilebilir olmamasını gerektiriyor. Şirket içerisinde veya şirket dışında bilgisayar ekranının gösterilmemesi verilerin korunması bakımından en önemli konulardan biri olarak karşınıza çıkıyor.

[/mk_fancy_title][mk_blockquote font_family=”none”]‘’İngiltere Veri Kurulu olan ICO tarafından yapılan bir çalışmaya göre; son 10 yıllık dönemde veri sızması, veri kaçağı ile veriye bağlı skandal sayılabilecek ölçüdeki veri kayıplarının %70’ e yakını çalışanların/kişilerin veri korumasında önerilen yöntemlere riayet etmemelerinden kaynaklanmıştır. Bu bakımdan çalışanların da aynı özeni göstermesi hayati bir değere sahiptir.’’[/mk_blockquote][mk_fancy_title size=”20″ font_family=”none”]Önlem olarak bu adımları uygulayabilirsiniz:

  • Çalışma esnasında masa üzerinde kullanılmayacak evrakların mutlaka kaldırılması gerekmektedir. Sabah işe başlanmadan önce masanızın üstü gerekli olmayan evraklardan arındırılmalı ve gün sonunda da kullanılan tüm evraklar tekrar yerlerine konulmalıdır.
  • Bilgisayar başında bulunulmayacağı zaman mutlaka bilgisayar ekranını kapalı tutmalısınız. Dynamic Lock özelliğini kullanarak bilgisayar ekranınızı kapatıp kapatmadığınızdan endişe duymanıza gerek kalmaz.
  • Elektrik kesintilerine karşı sayılabilecek önlemlerden biri de işlerin OneDrive for Business üzerinden gerçekleştirilmesi ya da en geç işin bitişi itibariyle OneDrive’ a aktarılmasıdır. Eğer bu önlemleri almazsanız verilerinizi veya dosyalarınızı kaybettiğiniz zaman tekrar ulaşabilmek sizin için zorlu bir süreç haline gelecektir. Belgelerinize OneDrive üzerinde tuttuğunuz müddetçe olumsuz senaryolara karşı hazırlıklı olabilir ve dosyalarınıza buradan ulaşabilirsiniz. Onedrive hakkında daha detaylı bilgi almak için linke tıklayabilirsiniz.
  • Şirket içerisinde veri paylaşımını Microsoft Teams üzerinden yapmak, verilerin kontrol edilebilmesi ve gerektiğinde yetkilerin kısıtlanarak erişimin engellenmesi nedeniyle önemli olacaktır. Dosyalarınızı ortak bir alanda tutarak üzerinde çalışabilmek belgelerinizin kontrol edilebilmesi açısından da kolay olacaktır.  Teams hakkında detaylı bilgi için linke tıklayabilirsiniz.

Ancak bu adımlarla uğraşmamak adına başvuracağınız en kolay yöntem olarak Dynamic Lock, sizin adınıza bilgisayarınızı koruma altına alarak güvenliğinizi sağlıyor![/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row]