Skip to content

Dıgıtal Age’de Yer Aldık

Dıgıtal Age’de Yer Aldık

[mk_page_section][vc_column width=”1/6″][/vc_column][vc_column width=”2/3″][mk_fancy_title color=”#000000″ size=”20″ font_family=”none”]

Peakup’ın Londra sonrasında hedefi ABD

Temmuz ayında açtığı Londra ofisiyle de yurt dışına adım atan PEAKUP’ın COO’su Kadircan Toprakçı ile şirketin ihracat odaklı büyüme hedeflerini konuştuk.

İngiltere’ye yatırım yaparak yeni ofisinizi Londra’da açtınız. Hedefleriniz arasında ABD de bulunuyor. Bu ülkelerdeki hedefleriniz nelerdir?

Ürün odaklı global stratejiler ülkemiz için çok önemli. Geleneksel bilişim teknolojileri danışmanlığı, insan kaynağıyla orantılı olduğu için sınırlı ölçeklenebilme potansiyeline sahip ancak yüksek teknolojili ürünler tamamen otomasyona dayalı altyapıları ile farklı uluslardaki müşterilere ulaşabilir. Biz de Sign&Go, Velocity ve PassGate gibi ürünlerimizle bu global yolculuğa başladık. Yaptığımız rakip analizleri global pazarlarda rekabet edebileceğimiz ve yer yer yeni pazarlar yaratabileceğimizi söylüyordu biz de bu doğrultuda önce Londra sonrasında da Amerika Birleşik Devletleri ile ürünlerimizi yaygınlaştıracağız.

Koreli Widico Inc şirketiyle teknoloji transferi anlaşması imzaladınız, bu anlaşmanın size nasıl bir katma değer sağlayacağını düşünüyorsunuz? Neden Kore?

Güney Kore teknoloji konusunda ciddi atılımlar yapmış bir ülke. Görece küçük olmasına karşın ortalama internet bağlantısı hızının çok yüksek olması, 2016 yılında 45 milyon civarı internet kullanıcısı olması istatistiki açıdan yüzde 90 gibi dramatik bir online penetrasyonu olan bir pazar olduğu anlamına geliyor. Diğer taraftan baktığımızda birçok global teknoloji markasına sahip ve özellikle IoT gibi alanlarda işbirlikleri için ciddi fırsatlar barındırıyor. Widico ile başlattığımız ilişki açık inovasyon kültürümüzün bir parçası beraber teknoloji geliştirmek ve karşılıklı pazarlardaki fırsatlar için tamamlayıcı bir yapı oluşturabilmek amaçlı.

2019 yılında ne kadarlık bir büyüme elde etmeyi planlıyorsunuz? Bu büyümenin yüzde kaçının yurt dışından geleceğini öngörüyorsunuz?
Bu yıl sonu hedefimiz birleşik büyüme oranı (CAGR) bakımından yüzde 166, kurulduğumuzdan bu yana ortalama yüzde 150’nin üzerinde seyrediyoruz ancak elbette yapı büyüdükçe bu rakamların karşılığı olan TL miktar giderek zorlaşıyor. Ekonomik koşullar ve doların etkisini değerlendirdiğimizde ciddi bir sermaye artışı yaptığımız geçtiğimiz sene bizim için sektörden pozitif ayrıştığımız bir durum oluşturdu. Yurt dışının toplam ciroya etkisi yeni olması itibariyle çok büyük olmayacaktır ancak üç yıllık perspektifte bu oranın yüzde 40’lar seviyesine gelmesini bekliyoruz.

2020 yılı için hangi alanlara ne kadarlık yatırım yapmayı planlıyorsunuz? Bu yatırım planının yüzde kaçını Ar-Ge faaliyetlerine ayıracaksınız?

2020 bütçesinde en önemli yatırım alanı insan kaynağı olmaya devam edecek. Elbette bu yatırım Ar-Ge faaliyetleri, uluslararası pazarlar için kanal yapısı ve dijital pazarlama ile desteklenecek. Ar-Ge faaliyetleri yazılım teknolojileri, makine öğrenmesi, iş analitiği, mikro-işlemcili devreler ve çoklu donanım bileşenleri üzerine odaklanıyor. Bu alanlar için ayırdığımız bütçe toplam ciromuzun yüzde 17’si civarında, önümüzdeki yıl için de bu oranı koruyacağız. İş gücü planlamamızda önümüzdeki sene yüzde 15-20 bandında bir artış ön görüyoruz.[/mk_fancy_title][/vc_column][vc_column width=”1/6″][/vc_column][/mk_page_section]