Comparing Azure and Amazon EC2 Virtual Machines – Part 1
Uzun zamandır yazmak istediğim yazı ile karşınızdayım. Azure özelinde bir çok hizmeti müşterilerime ilgili hizmetlerin yapılandırmasını sağlayıp kullanmaları sağlıyorum. Fakat her zaman aklımın köşesinde bir yerde Azure Virtual Machine ile Amazon Virtual Machine (EC2 ) yapısını karşılaştırıp aradaki farkları yazmak gibi bir amaç içerisine girdim.
Azure Resource Manager Release olduğu zamandan beri bir yandan firmalar hızlı bir şekilde Classic Portal ( Service Manager) üzerindeki kaynakları Ibıza Portal ( Resource Manager ) alt yapısına geçişlerini yapmaktalar. Azure Virtual Machine ( Resource Manager) özelinde bir çok yeni kavram hayatımıza girdi ve bunların karşılaştırmasını Amazon Virtual Machine ( EC2) yapmak gerekiyor. Hemen yeri geldiği için açıklayalım, Alt yapısal değişikliği sebebi Classic Portal üzerinde çalışan VM’lerin hepsi Provisioning edildiği zaman bir Cloud Service yaratılıp daha sonra ilgili Cloud Service ile atanan IP adresleri ile erişim sağlanabiliyordu. Biraz daha geçmişe gidersek Microsoft Azure hizmetleri içerisinde Infrastructure as a Service (IaaS) vermeyi planlamıyordu. Gelen talepler üzerinde değişiklik yaptığı için bir takım eksiklikler göz ardı edilerek devam edildi. Bunun bir takım eksileri bulunmakta ve bu detaylar için şu yazıya göz gezdirebilirsiniz. Bu yazı serisi içerisinde mümkün oldukça bir Virtual Machine özelinde temel kaynaklar olan ( Compute, Storage ve Virtual Network) detaylandırıyor olacağız.
Yukarıda görüldüğü gibi temel olarak Azure Virtual Machine “VHD” formatını kullanır. Generation 1 VM’leri tam anlamıyla destekler. Yüksek disk hız gerektiren Azure VM Workload’ları ( SQL Server, Exchange Server, Dynamics Axapta vd.) için Azure Premium Storage hizmeti kullanılmalıdır.Amazon Virtual Machine (EC2) yapısında disk yapısının formatı “AMI” olarak gözlenmektedir. Yine Amazon alt yapısında ihtiyaca göre yüksek hız gerektiren sunucular için (IOPS) değerleri provisioning sürecinde sunularak baştan karar vermeniz sağlanır.Diğer bir fark ise, Azure tarafında seçtiğiniz Premium Storage seviyesine ( P10, P20, P30) göre faturalandırılır ve scale down gibi yöntemler ile yüksek IOPS ihtiyacınız bittiği zaman düşebilirsiniz. Azure Virtual Machine serilerinde ( A, D, F, G, N ) her sanal sunucu özelinde attach edilecek disk sayıları bulunmakta ve her Volume başına maksimum 1TB belirtebiliyoruz. Bu limit içerisine Operating System diskininde dahil olduğunu belirtelim. Varsayım üzerine konuşacak olur isek ihtiyaçlardan dolayı Azure VM içindeki herhangi bir Volume boyutu 4 TB olmak istediğinde Microsoft Storage Spaces özelliği ile eklenen disk’ler span disk haline getirilerek yapılabilir. Resim de görüldüğü gibi bir Azure üzerideki en güçlü sanal sunucuya maksimum 64 TB ( G5 Serisi ) disk eklenebilir. Fakat amazon üzerinde bu tarz limitler ile karşılaşmak pek mümkün değil.
Azure ve Amazon EC2 Virtual Machines serilerinin kullandıkları İşlemci,Disk ve Network detaylarının karşılaştırmasını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.
Amazon EC2 Virtual Machines serisi ( T, M , C, R , G , D ) olarak anılmaktadır. Sanal sunucu farklılıklarına bakıldığı zaman dikkat edilmesi gerken noktalar içerisinde Azure ve Amazon içerisindeki her sanal sunucunun kendi serisi içerisinde CPU, RAM, Disk ve Network hızları değişiklik göstermektedir. Öncelikle her iki farklı Cloud Provider üzerinde sanal sunucu oluştururken karşımıza bir çok farklı yöntem çıkmakta ve hızlı bir şekilde bunlara göz gezdirelim.
Azure üzerinde Virtual Machine oluştururken, Ibıza Portal ( Azure Resource Manager) kavramı bizi karşılıyor olacak. Azure Ibıza Portal üzerinde sanal sunucu oluştururken aşağıdaki adımlar izlenebilir.
Azure Resource Manager içerisinden herhangi bir hizmeti Örneğin:”VMS, Virtual Network, Storage” Powershell, Visual Studio ile yönetildiği zaman her hizmetin kendine ait Provider bulunmakta ve bu detaylar Azure Resource Manager ( ARM) tarafından bilinmektedir. ARM tarafında en dikkat çekici özellik, Template Deployment tasarlanmasıdır. JSON formatında hazırladığınız ve ilgili Resource Provider yapısına göre yazdıktan sonra herhangi bir hizmeti saniyeler içerisinde provisioning sürecini başlatabiliyoruz.Bununla beraber Resource Manager kullanan Azure hesaplar isteğe bağlı olarak ADFS Server alt yapıları üzerinden Authentication süreçlerini tasarlayabilirler.
Amazon tarafında ise herhangi bir provisiong işlemi Azure Resource Manager ( ARM) yapısına oldukça benzemektedir. Cloud Formation olarak adlandırıdığımız bu dağıtım modeli Amazon da karşımıza çıkıyor. Azure Resource Manager özelinde gelen bir çok özellik var. Bunlar Resource Group, Tags, Lock, RBAC gibi yenilikler. Cloud Formation dağıtım modeli bu yapıya oldukça fazla benzemektedir. Amazon için JSON template hazırlandıktan sonra Command Line Interface kullanarak Cloud Formation dağıtım sürecini baştabiliriz. Azure Resource Manager ( ARM ) ve Cloud Formation kullanımı karşılaştırmasını aşağıdaki bulabilirsiniz. Pek fazla fark olmayan bu deployment yöntemlerini IT / DevOps ekipleri farklı bulut hizmeti sağlayıcılarını tercih ederken geçişlerde çok sıkıntı yaşamayacaklardır. Azure ( ARM) modelini kullanan bir kişi Cloud Formation tarafına çok kolay bir şekilde adaptasyon sağlayabilir.
Word‘un gelişmiş araçlarını öğrenerek belgelerinizi hızlı şekilde biçimlendirebilir, hataları düzeltebilir, grafik ve görsel şekiller ekleyebilir ve bunları düzenleyebilirsiniz. Ayrıca yazdırma ayarlarını kullanarak, yazdırma işlemlerinizi doğru bir şekilde yapabilirsiniz. Bu eğitim ile belge üzerinde denetiminizi arttıracak yöntemleri öğrenerek işlemlerinizi çok kısa sürelerde gerçekleştirebileceksiniz.
Temel Word
1 Gün
Modül 1: Word’e Genel Bakış
Backstage Butonunu Kullanmak
Şeritleri Özelleştirmek
Office Menülerini Kullanmak
Hızlı Erişim Araç Çubuğunu Kullanmak
Yeni Bir Belgeyi Kaydetmek
Yardım Menüsünü Kullanmak
“Ne yapmak istediğinizi söyleyin” özelliğini Kullanmak*Yeni
Modül 2: Belge Denetimi
Metin Girişi Yapmak
Araya Metin Eklemek, Silmek ve Farklı Yazım Biçimleri Kullanmak
Metni Kopyalamak ve Yapıştırmak
Dokümanlar Arasında Metin Taşımak veya Kopyalamak
Değişiklikleri Geri Almak
Modül 3: Biçimlendirme İşlemleri
Giriş Sekmesini Kullanmak
Hızlı Biçimlendirme araç Çubuğunu Kullanmak
Paragraf Seçeneklerini Düzenlemek
Kenarlıklar ve Gölgelendirme Seçeneklerini Düzenlemek
Biçimleri Kopyalamak
Otomatik Düzeltmeyi Kullanmak
Madde İşaretleri ve Numaralandırma Eklemek
Modül 4: Versiyon Yönetimi ve Metin İşlemleri
Gezinti Bölmesini Kullanmak
Versiyon Yönetimi
Metni Sütunlara Bölmek
Büyük/Küçük Harf Değiştir
Sekmeleri Kullanmak
Sembol ve Özel Karakterler Eklemek
Metin Bulmak ve Değiştirmek
Otomatik Metin Eklemek
Tarih ve Saat Eklemek
Modül 5: Belge Doğruluğunu Sağlama
Eş Anlamlılar Seçeneğini Kullanmak
Yazım ve İmla Denetimi
Sözcük Sayısını Kontrol Etmek
Modül 6: Tablolarla Çalışma
Tablo Oluşturmak
Tablo Araçları Bölümünü Kullanmak
Satır Sütun Eklemek ve Silmek
Tabloya Veri Girmek
Otomatik Biçimli Tablolar Oluşturmak
Tabloyu Metne Dönüştürmek
Tablolar İçinde Formül Kullanmak
Modül 7: Grafiksel Nesneler Ekleme
Küçük Resim Eklemek
Filigran Eklemek
Mürekkep Denklem*Yeni
Simge Eklemek*Yeni
Modül 8: Yazdırma Ayarları
Sayfa Düzeni Sekmesini Kullanmak
Üstbilgi-Altbilgi Eklemek
Kenar Boşluklarını Değiştirmek
Sayfa Sonu Eklemek
Belgeyi Önizlemek
Belgeyi Yazdırmak
Hızlı Yazdırma
Lütfen size verilen 6 haneli kodu girin
İŞBU ANLAŞMA METNİNİ AŞAĞI KAYDIRIP “KABUL EDİYORUM” DÜĞMESİNİ TIKLADIĞINIZDA, İŞBU ANLAŞMAYI VE İŞBU ANLAŞMAYA EKLENMİŞ OLAN VE ONUN BİR PARÇASINI OLUŞTURAN WEB SİTESİ KULLANIM KOŞULLARI VE GİZLİLİK BİDİRİMİNİ VE BU WEB SİTESİNDE SUNULAN İLKELERİ KABUL ETMİŞ VE BUNLARLA BAĞLI OLMAYI ONAYLAMIŞ SAYILIRSINIZ. AYRICA İŞBU ANLAŞMANIN TÜM HÜKÜMLERİNİ OKUYUP ANLADIĞINIZI DA BEYAN EDERSİNİZ. AYRICA, PEAKHELP PROFESYONELLERININ MÜŞTERI' NIN/ÇALIŞANLARININ KIŞISEL BILGILERINE ULAŞMASININ GEREKMESI HALINDE, 'AÇIK RIZA' SUNMUŞ SAYILIRSINIZ. PEAKHELP PROFESYONELLERININ MÜŞTERI' NIN/ÇALIŞANLARINIZIN KIŞISEL BILGILERINE ULAŞMASINA IZIN VERMEZSENIZ, PEAKHELP PROFESYONELLERI, PEAKHELP PROFESYONELLERI HIÇBIR KOŞULDA KIŞISEL VERILERE ULAŞMAYACAKTIR. 1. TARAFLAR Bu anlaşma hizmetler bölümünde belirtilen hizmetleri sağlayan PeakUp Bilişim Danışmanlık ve Mühendislik Ltd. Şti.(bundan böyle “PeakUp” olarak anılacaktır) ile Yeni müşteri kaydı bölümünde detayları ile belirtilen kişi/kurum (“müşteri” olarak anılacaktır) arasında akdedilmiştir. 2. HİZMETLER. PeakUp, Müşteri’ den gelen/gelecek olan yardım taleplerini PeakHelp Uzaktan Bağlantı servisini kullanarak da gerçekleştirebilecektir. PeakHelp uzaktan bağlantı servisi, PeakUp destek profesyonellerinden bir ya da birkaçının servisi sağladığı yerde bulunması zorunluluğu içerisinde olmadan, Müşteri’ nin cihaz ekranına erişimini ve şifrelenmiş bir bağlantı ile cihaz üzerinde çalışması prensibiyle çalışmaktadır. PeakUp’ tan hizmet talebinde bulunan Müşteri, http://www.peakup/help adresine erişecek, PeakUp profesyonelleri de uzaktan bağlantı servisini kullanmak suretiyle, gerekli desteği Müşteri’ ye sağlayacaktır. İşbu anlaşma metni altında yer alan “KABUL EDİYORUM” butonunu tıklamakla, alacağınız hizmetin kapsamını da peşinen kabul etmiş sayılırsınız. Anlaşma kapsamında PeakUp tarafından sağlanacak hizmet kapsamında gerçekleştirilecek işlemler; Denetim veya masaüstünüzün görüntülenmesi, Sistem bilgilerinin görüntülenmesi, Dosya ve klasör aktarımı, silinmesi, üzerine yazılması ve/veya kopyalanması, Ekran görüntüsü alınması, Sistemin yeniden başlatılması, yapılandırılması, Komut dosyalarının çalıştırılması, Rescue Calling Card kullanılması, İşbirliği için teknisyeni davet etmek vd. gibi işlemler dahil ve bunlarla sınırlı olmamak üzere gerek görülen müdahaleleri ihtiva edecektir. Hizmet görülmesine yönelik talepte bulunmanızla birlikte PeakUp ekibi, yukarıda sayılmış olan işlemlerden bir ya da birkaçını ürünü/leri kullandığınız cihaza uzaktan erişim suretiyle gerçekleştirecektir. PeakUp gerçekleştirdiği işlemler esnasında, cihazınızda bulunan dosyalarınıza erişmek ve/veya kayıt altına almak durumunda kalabilir. İşbu erişim talebinizin çözümüne yönelik olup, herhangi bir veri kaybı yaşandığı iddiasıyla PeakUp’ a hiçbir surette başvuruda bulunulamayacaktır. 3. MÜLKİYET VE LİSANS Tarafımızca Müşteri’ nin PeakHelp aracılığıyla gerçekleştirdiği taleplere yanıt vermek adına, gerçekleştireceği iş, işlem ve müdahalelerde kullanmak gereği doğabilecek; PeakUp ve/veya Microsoft ve/veya 3. Herhangi bir kişi kurum tarafından oluşturulmuş, geliştirilmiş ve bunlarla sınırlı kalmamak üzere, herhangi surette kullanıma sunulmuş ürünlerin mevcut olması durumunda; işbu ürünlerin münhasıran mülkiyeti tarafınıza hiçbir surette geçmeyecek olup, yalnızca tarafınıza ve bağlı şirketlerinize kullanım amacıyla sunulmuş sayılır ve siz yahut size bağlı şirketler haricinde herhangi bir başka bilgisayar koduyla birleştirilmesine, birlikte dağıtılmasına, değiştirilmesine ve/veya içine yerleştirilmesine ilişkin hiçbir lisans, hak, yetki ya da izni kapsamaz. İşbu maddede açık bir şekilde verilmeyen tüm haklar saklıdır. 4. GİZLİLİK İşbu anlaşmanın hüküm ve koşulları gizlidir ve her iki tarafın da “gizli” ve/veya “mülkiyetinde” olduğunu belirttiği veya koşullar dikkate alındığında gizli ve/veya mülkiyete tabi (“gizli bilgi”) olarak ele alınması gereken her türlü bilgi, işbu anlaşmaya uygun haller dışında, bilgiyi alan tarafça, söz konusu bilginin kendisine açıklandığı tarihi izleyen beş (5) yıl boyunca diğer tarafın açık onayı olmadan üçüncü kişilere ifşa edilmeyecektir. Bu gizlilik yükümlülükleri, (i) bilgiyi alan tarafın, ifşa edene karşı herhangi bir gizlilik yükümlülüğü ihlal edilmeksizin ifşa eden dışındaki bir kaynaktan edindiği, (ii) bilgiyi alan tarafın bir ihlali olmaksızın kamuya açıklanmış ya da bilahare açıklanan veya (iii) bilgiyi alan tarafın bağımsız çalışmalarıyla geliştirdiği bilgi bakımından uygulanmayacaktır. Ürünlerimizle ilgili hizmetleri verirken edindiğimiz teknik bilgileri, sorun tespit ve çözümü, ürün işlevselliği geliştirmeleri ve düzeltmeleri ve kendi bilgi tabanımız için kullanabiliriz. Sizin kimlik bilgilerinizi veya bilgi tabanımızda yer alan herhangi bir konuyla ilgili gizli bilgilerinizi ifşa etmemeyi kabul ederiz. 5. GARANTİLER VE SORUMLULUĞUN KALDIRILMASI GARANTİ VERİLMEMEKTEDİR. UYGULANAN HUKUKUN İZİN VERDİĞİ AZAMİ ÖLÇÜDE, TARAFIMIZDAN SAĞLANAN HERHANGİ BİR HİZMETE VEYA DİĞER MATERYALLER VEYA BİLGİLERE İLİŞKİN OLARAK, MÜLKİYET, İHLAL ETMEME, TATMİNKAR DURUM VEYA KALİTE, TİCARİ OLARAK SATILABİLME VE BELİRLİ BİR AMACA UYGUNLUK İLE İLGİLİ BEYANLAR, GARANTİLER VEYA ŞARTLAR DA DAHİL ANCAK BUNLARLA SINIRLI OLMAKSIZIN AÇIK, ZIMNİ VEYA YASAL TÜM BEYANLAR, GARANTİLER VE KOŞULLARI RED İLE BU HUSUSLARDA HİÇBİR SORUMLULUĞUMUZ BULUNMADIĞINI BİLDİRİRİZ. İşbu anlaşmadaki istisna ve sınırlamalara rağmen uygulanabilir yasaların size herhangi bir yasal ve aksi kararlaştırılamayan hak tanıması halinde, uygulanabilir yasanın izin verdiği ölçüde tazminat hakkınız, hizmetler söz konusu olduğunda (i) hizmetlerin yeniden sağlanması veya (ii) hizmetlerin yeniden sağlanmasının maliyeti (varsa) ve mallar söz konusu olduğunda ise (i) malların değiştirilmesi veya (ii) mallardaki kusurların giderilmesi ile sınırlıdır. Bu sınırlı giderim imkanlarının hangi sırayla temin edileceği tarafımızdan belirlenecektir. 5.1 SORUMLULUĞUN SINIRLANMASI, SORUMLULUK KAPSAMI DIŞINDA KALAN HUSUSLAR. UYGULANAN HUKUKUN İZİN VERDİĞİ AZAMİ ÖLÇÜDE: SORUMLULUKLARIMIZIN TOPLAMI, HAK TALEBİNİZİN DAYANAĞI HER NE OLURSA OLSUN, EN ÇOK HİZMETLER İÇİN ÖDEMİŞ OLDUĞUNUZ TUTAR KADAR OLACAKTIR; 2) TARAFLARIN HİÇBİRİ, BU ZARARLARIN ORTAYA ÇIKMA OLASILIĞI KONUSUNDA KENDİLERİNE BİLGİ VERİLMİŞ YA DA BU OLASILIK MAKUL SINIRLAR İÇİNDE ÖNGÖRÜLEBİLİR OLSA DAHİ BU ANLAŞMAYLA, HERHANGİ BİR HİZMETLE VEYA SUNDUĞUMUZ DİĞER TÜM MATERYALLER VEYA BİLGİLERLE İLGİLİ HİÇBİR HUSUSTA, ORTAYA ÇIKAN SONUCA BAĞLI, ÖZEL, DOĞRUDAN YA DA ARIZİ ZARARLAR YA DA KAR VEYA İŞ KAYBINDAN DOLAYI DİĞER TARAFA KARŞI SORUMLU OLMAYACAKTIR BUNUNLA BİRLİKTE SORUMLULUĞUN SINIRLANDIRILMASINA İLİŞKİN BU HÜKÜM, TARAFLARDAN BİRİNİN DİĞER TARAFA KARŞI GİZLİLİK YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YA DA DİĞER TARAFIN FİKRİ MÜLKİYET HAKLARINI İHLALİNDEN DOĞAN SORUMLULUĞUNU YA DA SAHTECİLİK, AĞIR İHMAL VEYA KASDİ HAREKETİ NEDENİYLE DOĞAN YA DA SÖZ KONUSU TARAFIN İHMALİNDEN KAYNAKLI ÖLÜM YA DA YARALANMA DURUMLARINDAKİ SORUMLULUĞUNU KAPSAMAMAKTADIR. BUNUNLA BİRLİKTE SORUMLULUĞUN SINIRLANDIRILMASINA İLİŞKİN BU HÜKÜM, TARAFLARDAN BİRİNİN DİĞER TARAFA KARŞI GİZLİLİK YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YA DA DİĞER TARAFIN FİKRİ MÜLKİYET HAKLARINI İHLALİNDEN DOĞAN SORUMLULUĞUNU YA DA SAHTECİLİK, AĞIR İHMAL VEYA KASDİ HAREKETİ NEDENİYLE DOĞAN YA DA SÖZ KONUSU TARAFIN İHMALİNDEN KAYNAKLI ÖLÜM YA DA YARALANMA DURUMLARINDAKİ SORUMLULUĞUNU KAPSAMAMAKTADIR. 6. EDİNİLEN KAYITLARIN GEÇERLİLİĞİ Müşteri’ nin peakup.org/help adresinden yapacağı talepler de dahil olmak üzere, kayıt altında tutacağı işlemler bakımından PeakUp’ ın kayıtları geçerli sayılacaktır. 7. ANLAŞMA’ NIN GEÇERLİLİĞİ İşbu anlaşma Müşteri’ nin “KABUL EDİYORUM” butonunu tıklaması ile yürürlük kazanacak olup, anlaşma metni üzerinde zaman içerisinde birtakım değişiklikler yapılması gerekebilecektir. Bahsi geçen değişikliklerin vuku bulması halinde işbu değişiklikler PeakUp’ ın resmi internet sitesi olan https://peakup.org ‘ da yayınlanacaktır. Müşteri’ nin anlaşma üzerindeki değişikliklerin yayınlanmasını takiben hizmet kullanımına devam etmesi, yapılan işbu değişiklikleri kabul ettiği anlamına gelmektedir. 8. VERGİLER İşbu anlaşma kapsamında bize ödenecek tutarlar, yalnızca işbu sözleşmeyi akdettiğiniz için ödemeniz gereken uygulanabilir tüm katma değer, satış veya kullanım vergileri de dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere vergilerden ibarettir. Yasal olarak ödemekle yükümlü olduğunuz vergilerin sorumluluğu bize ait değildir. Vergi sisteminde yer alan her türlü kesintilerin ve vergilerin (gelir vergisi veya hasılat ve satış bedeli üzerinden kesilen her türlü gelir veya kurumlar stopajı, nihai vergileme olarak yapılan stopaj, ve/veya KDV dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) mali sorumluluğu size aittir. 9. FESİH Taraflardan herhangi birinin (i) herhangi bir yükümlülüğü ciddi olarak ihlal etmesi veya yerine getirmemesi ve söz konusu durumu kendisine yapılan bildirimi izleyen 30 takvim günü içinde düzeltmemesi veya (ii) üzerinden 60 takvim gününden fazla geçmiş olmasına rağmen ödemediği fatura bulunması halinde, diğer taraf işbu anlaşmayı feshedebilir. Sağlanmış olan hizmetlere ilişkin tüm ücretleri ve yüklenilmiş olan masrafları ödemeyi kabul ediyorsunuz. 10. MUHTELİF HÜKÜMLER İşbu anlaşmanın konusu itibariyle taraflar arasındaki online hizmet taleplerinin tamamını teşkil etmekte olup taraflar arasında ayrıca yazılı olarak düzenlenmiş ve imza altına alınmış herhangi bir sözleşme mevcut ise, bu anlaşma hükümleri ile sözleşme hükümleri arasında bir çatışma olması halinde, öncelikli olarak Taraflar arasında akdedilmiş Sözleşme hükümlerine bakılacak, işbu anlaşma hükümleri ile çözümlenemeyen hallerin mevcut olması halinde ise işbu anlaşma hükümlerine dayanılarak uzlaşma sağlanmasına gayret edilecektir.Bu anlaşma çerçevesinde yapılacak tüm bildirimler, izinler ve talepler tarafların belirttiği adreslere, posta, acil kurye veya faks ile gönderilecektir. Bu bildirimler, posta veya kurye teslim makbuzunda belirtilen tarihte ya da faks teyidindeki tarihte tebliğ edilmiş kabul edilecektir. İşbu anlaşmayı, yazılı onayımız olmadan devredemezsiniz, bu onayı makul herhangi bir sebep olmadıkça vermekten imtina etmeyeceğiz. Siz ve biz, işbu anlaşmaya uygulanabilecek olan tüm kanunlara uymayı kabul ederiz. İşbu anlaşma ve maddelerine ilişkin, herhangi bir surette ihtilaf yaşanması halinde, işbu uyuşmazlığın hallinde Türk Hukuku uygulanacak ve İstanbul Mahkemeleri ve İcra Dairelerinde. Ancak yukarıda belirtilenler, herhangi bir tarafın fikri mülkiyet haklarının veya gizlilik yükümlülüğünün ihlaline ilişkin olarak herhangi bir yetkili ülke mahkemesi nezdinde ihtiyati tedbir talebinde bulunmasını engellemez. İşbu anlaşmanın kullanım üzerindeki kısıtlamalar, ücretler, gizlilik, mülkiyet ve lisans, garanti verilmemesi, sorumluluğun sınırlandırılması, fesih ve muhtelif hususlara ilişkin maddeleri, işbu anlaşmanın herhangi bir şekilde feshedilmesinden veya süresinin sona ermesinden sonra da geçerliliğini koruyacaktır. Bir mahkemenin işbu anlaşmanın hükümlerinden birinin yasaya aykırı, geçersiz veya uygulanamaz olduğunun tespit etmesi halinde, diğer hükümlerin tamamı yürürlükte kalır ve geçerliklerini korur ve taraflar, tespit konusu hükme mümkün olan azami şekilde geçerlik kazandırmak amacıyla anlaşma üzerinde gerekli değişiklikleri gerçekleştirirler. İşbu anlaşmanın herhangi bir şekilde ihlali nedeniyle doğan haklardan feragat, anlaşmanın sair şekilde ihlali halinde doğacak haklardan da feragat edildiği anlamına gelmemektedir ve hiçbir feragat, yazılı ve feragat edenin yetkili temsilcisi tarafından imzalanmış olmadıkça geçerli değildir. Taraflar, vadesi gelen herhangi bir tutarın ödenmesi yükümlülüğü hariç, makul kontrolü dışındaki nedenlerden kaynaklanan ifadaki gecikmeler veya ifa edememe nedeniyle sorumlu tutulmayacaktır.
Kabul Ediyorum.